Recenze F1 2010 aneb Simulace tak nějak napůl?
Blogy čtenářů Recenze Recenze F1 2010 aneb Simulace tak nějak napůl?

Recenze F1 2010 aneb Simulace tak nějak napůl?

Jan Verner

Jan Verner

Fanoušci, nadšenci a především hráči poslouchejte! Nová F1 je tady, naplní všechna naše očekávání a dočkáme se po těch letech opět pořádných formulí?…

Reklama

Fanoušci, nadšenci a především hráči poslouchejte! Nová F1 je tady, naplní všechna naše očekávání a dočkáme se po těch letech opět pořádných formulí? Nebo se dočkáme pouze ambiciózního projektu s nevyužitým potenciálem? Spadne nová F1 do pole mainstreamu, či se jedná spíše o báječnou simulaci, která dokáže zabavit na desítky hodin? Nejen to se dozvíte v dnešní recenzi na F1 2010.

Pozor! Zařadit rychlost, vytočit motor, plný plyn a jedeme!

Od F1 se toho hodně očekávalo a já, jako občasný fanoušek formulí jsem byl zvědav, jak to celé dopadne. Na začátek musím říci, že Codies se povedlo skutečně skvěle přenést současnou F1 do počítačové hry a to hlavně proto, že nezapomněli i na takové věci, jako kupříkladu různá interview, kdy si můžete zvolit, jak budete odpovídat. Ale zásadní vliv na váš postup ve hře to nemá a jsou to spíše takové maličkosti. Každopádně si za to Codemasters zaslouží pochvalu a hráč se cítí jako opravdový závodník se vším všudy. Kariéra je velmi dobře udělána, hra nabízí kompletní sezonu 2010 se všemi teamy, auty a především velmi přísnými pravidly. Pokud jste měli možnost hrát Dirt 2, určitě jste si všimli velmi pěkně zpracovaného 3D menu. V F1 se s takovým menu setkáte také, ovšem jde jen o takové malé zpestření. Kromě klasické kariéry je zde také závod na čas, Grand Prix a samozřejmě multiplayer. Grand Prix si můžete naplánovat sami, vyberete si, kolik toho chcete jet, za jakého počasí a v neposlední řadě si můžete vybrat jednoho jezdce ze všech týmu seriálu F1. Tím narážím i na fakt, že hra je plně licencovaná a možná i to je důvod, proč nové formule nepřišly dřív.

Simulace nebo arkáda?

Codemasters se snažili udělat simulaci. No vcelku se povedlo a k simulaci se to zdárně blíží. Ze začátku máte na výběr z několika horších týmů a mně se zdál Lotus, jako nejlepší volba z nabízených. Je tu ale paradox, když si vyberete Lotus, tak na experta jste schopni předjet vozy ze stájí Ferrari, Red Bull a jiných. Dá se říci, že ať si vyberete kohokoliv, budete na tom vždy stejně. Před závodem si nastavíte, kolik chcete jet kol. Nejnižší porcí je 20%, což je asi 9-15 kol v závislosti na délce okruhu. Než-li ještě odjedete závod naostro, absolvujete trénink, poté kvalifikaci a až potom samotný závod. Pokud se tímto nechcete zdržovat a rovnou jet, stačí zrychlit čas (vidíte průběh kvalifikace), ovšem pokud nepojedete kvalifikaci, bude tomu odpovídat také vaše postavení na startu a na nejtěžší obtížnost nemáte žádnou šanci vyhrát. Ještě před samotným závodem si můžete nastavit vozidlo podle libosti, a když říkám podle libosti, myslím to doslova. Na nižší obtížnost hra obsahuje celou řadu pomocníků včetně stability, ABS nebo zablokování kol a vypnutí opotřebení pneumatik, prostě toho je opravdu spousta. Překvapili mě, ale především tím, jak velký vliv na vaší úspěšnost mají rozdílné typy pneumatik. Stejně tak se liší jejich opotřebení, či zahřátí. Taky mě překvapil fakt, že se formule po pár kolech na trati více drží díky tomu, že už máte zahřáté pneumatiky. No prostě paráda! Ještě více mě, ale překvapilo, jak velký vliv mají úpravy nastavení vozu. Nastavit lze hodně věcí individuálně, včetně obtížnosti soupeřů, kde jsou 4 nastavení, přičemž na experta se to opravdu nedá, a když ano, musíte mít volant a trať velmi dobře znát. Musíte vědět kdy začít brzdit, kde je přilnavost větší a kde menší, musíte jezdit častěji do boxů atp.

 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/qBp11Tgpc4A?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/qBp11Tgpc4A?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Gameplay F1 2010

Jízdní model je opravdu velice slušný a to je určitě velké plus. Když to v zatáčce přeženete, dočkáte se pěkných hodinek. Fyzika je tady poněkud jiná, než byste možná čekali. Pokud vaším nechtěným a nedobrovolným cílem bude auto před vámi, jistě by jste čekali při 100 kilometrové rychlosti, více než-li upadlé křídlo.Taktéž mi přišlo, že moje odolnost oproti soupeřům byla značně větší. Auto jde zničit kompletně celé, ale systém poškození je dost primitivní a nereálný. Jinak pocit z jízdy je opravdu skvělý a já si vážně připadal, jako pravý jezdec Formule 1.

 

Když vjedete do boxů, tak i při bleskové výměně pneumatik vás polovina soupeřů předjede a vy dokonce musíte chvíli čekat, než se můžete znovu zařadit do závodu (musíte pouštět i soupeře, který je o kolo před vámi, a podobně). Jestli tedy za celou hru vjedete několikrát do boxu, závod je pro vás, dá se říci ztracený a první místo horko těžko uhájíte, především pak při větších obtížnostech.

Co se týče pravidel, jsou velmi přísná a trestá se skoro za všechno, včetně drobných strkanic, kdy váš soupeř samozřejmě vyvázne bez trestu a vy to všechno schytáte. Dříve nebo později vám hra stejně přijde poněkud stereotypní, prostě to není něco, u čeho byste vydrželi 5 hodin v kuse (možná ze začátku). Ovšem jsem si jist, že skalní fandové F1 si tu přijdou na své a nebudou zklamáni. Tato záležitost je dělaná především pro ně!

Technické zpracování

Hra jede v základu v DX9, ale nový patch kromě opravy menších bugů přináší podporu DX11, která je tam bohužel, stejně jako u Dirt2 jen tak naroubovaná na oko. V DX11 režimu mi přijde akorát grafika trochu ostřejší a hra je o něco málo náročnější, než Dirt2. Zároveň jede na stejném enginu a zahrajete si tedy i  na starších strojích. Ti, co mají čtyřjádrový procesor a slušnou grafiku, si zahrají na nejvyšší nastavení i s několikanásobným anti-alising, které zde udělá svoji službu a není náročný. Zkrátka optimalizace hry se vyvedla a v tomto ohledu autory musím opravdu pochválit. Hru jsem hrál na klávesnici, přesto se hra hrála poměrně pohodlně a k ovládání nemám námitky. Také musím pochválit systém počasí, jeho vlivů a efektů. Zde se Codies opravdu vytáhli a v DX11 za deštivého počasí to vypadá vážně skvěle. Grafika jako taková není vůbec špatná.

 

Recenze F1 2010 aneb Simulace tak nějak napůl?

Verdikt

F1 2010 není vůbec špatnou hrou, po těch 8 letech jsou tady konečně ty pořádné a pravé formule. Ale dle mého názoru jsme se nedočkali tak vypilovaného titulu, jako v roce 2002. Přitom by stačilo tak málo a mohlo by to být dokonce i lepší, než před těmi 8 lety. Každopádně Codemasters nezklamali. Dočkali jsme se zábavného simulátoru, který zabaví. Pokud hledáte nějakou dobrou závodní hru, u které byste se rádi odreagovali a máte alespoň nějaký ten vztah k formulím, je F1 2010 tou pravou volbou. Pořád mám ale pocit, že tato hra nevyužila plně svého potenciálu. Je to zábavná hra, ale jak říkám, je určena spíše skalním fandům formulí, než hardcore hráčům.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Celkové zpracování počasí, formulí...
Grafická stránka hry
celkové možnosti, které hra nabízí včetně libovolného nastavení formule
Slušný jízdní model
Potenciál hry nebyl zcela naplněn
pravidla jsou velmi přísná a protivníci vůči vám mají výhodu
Možný stereotyp
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama