Recenze - Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift
Recenze Recenze - Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift

Recenze - Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

3
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC

Pohádkový les není takový, jak se na první pohled zdá.

Reklama

Asi to znáte všichni. Těšíte se na nějakou hru a těsně předtím se vám do ruky dostane úplně jiný titul, u kterého pak ve finále strávíte více času, než jste počítali. A samozřejmě nastane i ta "nepříjemná situace", že se u této hry začnete skutečně bavit a na původní očekávaný titul úplně zapomenete. A přesně tohle je ten případ! A přitom není Märchen Forest úplně novou hrou. Její první verze se mezi PC hráče dostala již v květnu roku 2018, ale s odstupem času lze říct, že šlo o takovou první, testovací verzi. Teprve vydání hry na konzole, a vypuštění aktualizace pro původní PC verzi, mezi nás dostalo něco jako definitivní edici Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift.

  • Platforma: PlayStation 4, Nintendo Switch (recenzovaná verze) a PC
  • Datum vydání: 28.1. 2021 (PS4 a Switch), 17.5.2018 (PC)
  • Výrobce: PrimaryOrbit
  • Distribuce: Clouded Leopard Entertainment Inc.
  • Žánr: fantasy RPG
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: 8,2 GB
  • Herní doba: 20+ hodin
  • Přístupnost: 3+
  • Prodejní verze: Digitální
  • Cena: 874 Kč

Při spuštění hry Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift mne zarazila hlavně jedna věc a tou bylo věkové doporučení 3+. Gameplaye a trailery mne na tak nízký doporučený věk vůbec nepřipravily a spíše jsem čekal nějaké klasičtější RPG dobrodružství, připravené pro odrostlejší hráče (a ano, původní PC verzi jsem nehrál). Takže jsem si svůj aktuální věk pomyslně snížil o 40 let, dostal se na “požadované” 3 roky a plný dychtivosti spustil hru. A hned jsem si pár let zase přihodil navrch, protože ve 3 letech jsem vážně neuměl ani slovo anglicky a japonština nebyla vůbec kawai.

Příběh hry Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift není nijak náročný na pochopení, ale hodnotí velmi složitě. Hlavní hrdinkou je na začátku malá Mylne, která se snaží pomoci obyvatelům lesa a tak shání různé ingredience, které nosí svému dědovi do atelieru a učí se od něj umění, jak vyrábět různé lektvary. Jenže to jen první část hry a to ještě ta nejkratší. Příběh hry Märchen Forest je totiž vyprávěný ve třech částech (v původní PC verzi ve dvou). To by vůbec nebylo špatné, ale zde nejde jen o rozdělení hry do několika celků, ale i o drastickou změnu způsobu hraní hry a vyprávění příběhu. Možná se skoro dá říct, že nám každá epizoda nabídne příběh jiný.

Jedna hra nebo tři různé?

Ten první je velice jednoduchý a tváří se velmi dětsky. Cítíte z něj, že by si jej opravdu dokázaly zahrát i děti, které ještě neumí číst a máte pocit, že jde jen o klasický úvod, že se prostě seznámíte se všemi aktéry a dojde k rozdání všech karet. Jenže opak je pravdou a tento úvod hry za skutečný příběh nelze považovat ani náhodou. Ve druhé části pak Mylne opouští své sousedy a hra se stává celkově mnohem tajemnějším a fantastičtější. Třetí část pak znamená posun úplně někam jinam. Zjednodušeně a s nadhledem si dovolí tvrdit, že vůči zbytku hry je ta první hodinka úvod, vytvořený úplně jiným studiem a jinými vývojáři.

To co se stane v první části proto vyloženě neovlivní děj druhé epizody.

Úplně na rovinu se vám přiznám, že vlastně nevím, jak mám hru Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift hodnotit tak, abych dokázal rovnoměrně posoudit všechny tři část. Důležité asi bude vypíchnout rozdílnost jednotlivých epizod ve vztahu k sobě samotným. Ukazuje se, že je příběh je mezi jednotlivými částmi potenciálně dost izolovaný a to, čemu třeba na začátku dáváte velký význam, je pro další fázi spíše něco jako nepodstatná vzpomínka. To co se stane v první části proto vyloženě neovlivní děj druhé epizody a podobné to lze říci i o vztahu ke třetí epizodě. Takže krom hlavní postavy, a několika vedlejších, není prakticky nic, co by vše spojovalo. Možná sem tam najdete ještě nějaký odkaz. Se vstupem do další epizody tak budete mít určitě pocit, že začínáte hrát novou hru. Pro někoho to možná problém nebude, ale svým způsobem to také může potenciálně vyvolat nedostatek motivace pro postup dál.

Rozhodně bych vás ale vůbec nechtěl od hraní hry Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift odrazovat. Co se týče samotného příběhu, tak ten se s každou další epizodou viditelně zlepšuje, ale asi si ho neužijete komplexně, vzhledem k tomu jak se z epizody na epizodu drasticky mění. První část je v podstatě výplň první hodiny. Jako když máte úvod k filmu před titulky, kde se stane něco podstatného, ale nijak to neovlivní následující děj. Jakmile ale Mylne opustí vtipně vypadající lesní sousedy v podobě mluvící houby, kytičky, strašáka a taky tučňáky, a vydá se sama do podzemí, ztratí rychle hra Märchen Forest punc dětské pohádky a z “Perníkové chaloupky" se stane dark fantasy "Jeníček a Mařenka”. Postavy a vztahy jsou již dále jasně dané, Mylne se stává ústředním bodem hry a začne pomalu odkrývat temné tajemství. A jakmile začne třetí epizoda začne to být ještě zajímavější. Někde jsem četl názor, že jednotlivé epizody hry Märchen Forest jsou jako skok z Animal Crossingu přes The Legend of Zelda ke Kingdom Hearts.

Ale jestli vás tento koncept udrží po celou dobu hraní, nedokážu sám odhadnout. Pravděpodobně ano, pokud tedy nemáte zkušenosti s příběhově náročnějšími adventurami a akčními RPG. Paradoxně jde asi o největší klad i chybu hry Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift, protože stejně jako se mění hlavní příběh, dramaticky se mění i samotné priority hry. Naštěstí si jsou dvě poslední epizody podobnější než pohádkově laděná dětská první epizoda.

Stejně jako se mění hlavní příběh, dramaticky se mění i samotné priority hry.

Možná to zní trochu zmateně, tak se to pokusím vysvětlit. Märchen Forest začnete s Mylne, která chodí po lese a komunikuje s lesními obyvateli a plní jejich požadavky. Hlavním důvodem je hledání ingrediencí, které pak nosíte domů do alchymického kotle svého dědy a vaší náplní je sledování dialogů a opakování rozhovorů, což není nijak inovativní a díky dost neposedné kameře ještě lehce krkolomné na ovládání. Sem tam narazíte na roztomilý rozhovor, zajímavou a lehkou vedlejší aktivitu a dokonce si můžete zkusit malý kvíz ohledně hub rostoucích nejen v lese. Nic z toho, co zde ale prožijete, vás ale nijak nepřipraví na další část hry.

Od pohádky k akčnímu RPG

Zpětně se pak druhá epizoda tváří jako ta nejdůležitější část (možná je to i tím, že původně měla hra pouze dvě a třetí přišla později jako DLC). Jde o takřka klasické dungeon-crawler RPG, kde na vás čeká mnohem více práce. Mylne má najednou klasické základní statistiky z jakéhokoli jiného RPG a na obrazovce vyskočí stav HP a ve vlastnostech najdete položky jako útok, obrana a další. Můžete si navíc najednou nakoupit výbavu a další věci a potkáte celou řadu velmi důležitých postav. Bojový systém je sice zredukován na úplný základ v podobě útoku, obrany a uhýbání, ale časem zjistíte, že klíčem k úspěchu je správné načasování odražení útoku nepřátel, díky kterému máte přístup ke speciálním akcím. Když to srovnáte s první pohodovou a klidnou částí, může vás to na chvíli i odradit, takže to berte jako určitý způsob varování.

A pak přijde třetí část, která vám prostě vezme vše, co vás o hře naučila druhá epizoda a naopak přidá spoustu nových pravidel, která musíte dodržovat. A hlavně ve vás Märchen Forest vyvolá daleko větší pocit nebezpečí. Ani se nenadějete a přejdete z relativně jednoduchého a pohodového modu do daleko brutálnějšího režimu a dostanete o Mylne strach. Když tak tato dvě části opět srovnáme, tak střed je něco jako ta "skutečná hra", kdežto finální epizoda je zase něco jako "ultimátní výzva".

Tato třetí část byla v původní PC verzi hry samostatným DLC a tvůrci slibovali novou lepší grafiku a propojený příběh, který vás dokáže u hraní udržet. Už z okolních obrázků jste asi pochopili, že grafika sice může být vůči originálu nádherná, ale ve srovnání s dnešními standardy je na tom hodně špatně. Týká se to hlavně první části, ale právě ta může hodně hráčů odradit a tak se ani nedostanou k samotné podstatě v podobě dungeon-crawlingu.

Začátek není standard

V diskuzi na Facebooku ohledně série Atelier od Atlusu jeden z hráčů zmínil také Märchen Forest s tím, že jej prošel za asi 8 hodin. Já u hry strávil více než 20 hodin a můj jednoznačný závěr je, že finále hry je vůbec nejlepší částí. Paradoxně ale k tomu musíte dojít přes ty dvě předchozí. První epizodu projdete takřka s “prstem v nose”, baví vás a je vtipná a roztomilá zároveň, ale pak si uvědomíte, že přesun do dungeonů v druhé části je mnohem a mnohem lepší, než úvod. Ten stejný pocit ale získáte po chvíli hraní třetí epizody. Najednou je, při zpětném pohledu, prostřední část vlastně o ničem. Jde tak o neustálé zlepšování se a posun v kvalitě herního zážitku nahoru.

Mám neodbytný pocit, že hra Märchen Forest byla jakoby dělána postupně.

Pokud by byla celá hra pouze ve stylu závěrečné části, bylo by jednoduchá hru hodnotit komplexněji. Herní mechaniky fungují, příběh odsýpá a některé okamžiky si skutečně budete pamatovat. Zároveň narazíte na skutečné výzvy, ale protože se jedná pouze o část celého dobrodružství, musím vás důsledně varovat. Märchen Forest je nakonec zábavná, ale až nakonec.

Také mám neodbytný pocit, že hra Märchen Forest byla jakoby dělána postupně. Jak již bylo uvedeno dříve, původně se v roce 2018 skládala pouze ze dvou částí, ale i ty v sobě nesou viditelně rozdílnou grafiku. Zatímco procházení po lese nejde přirovnat ani k aktuálním indie hrám, je druhá část krásně plastická a detailní. Ale pouze částečně. Třeba hlavní postavy jako je Mylne nebo Rosetta, vypadají ve hře velmi dobře, ostatní charaktery jako jsou nepřátelé nebo akční bojovníci v podobě bílých králíků, působí až odfláknutě. Podobně působí i hudba na pozadí a celkový sountrack. Najdete mezi nimi líbivé melodie, ale nic, co byste si broukali i po vypnutí konzole. Na druhou stranu nenarazíte na žádný, ani trochu otravný rytmus.

Hru Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift poskytla pro recenzi společnost Clouded Leopard Entertainment.

Recenze - Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Windows PC

Verdikt

Definitivní vydání hry Märchen Forest: Mylne and the Forest Gift nabídne několik úhlů pohledu na samotný způsob hraní. Rozdělení titulu na tři takřka samostatné části, které navíc kompletně předefinují způsob hrané a mechanizmů z předchozí epizody, nemusí sednout každému, ale pro všechny hráče, kteří mají trpělivost a dokážou se odměnit, rozhodně nabízí dostatek zábavy. Chce to prostě čas.

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama