Recenze Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster
Recenze Recenze Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster

Recenze Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster

Martin Zavřel

Martin Zavřel

8
Platformy Windows PC Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4

Démonické JRPG nejen pro fanoušky staré školy.

Reklama

Remasterovaný HD návrat kultovního JRPG, které položilo základy pro sérii Persona a nabídlo jedinečnou atmosféru démonického konce světa, jsme podrobně rozebírali již v prvních dojmech z hraní. Nebudu tedy znovu zopakovat všechny informace z tohoto preview a pokud jste jej nečetli, vřele doporučuji tak učinit jako předehru pro následující text. V něm se dozvíte, zda unikátní atmosféra světa po démonické apokalypse a herní systém rozkročený mezi JRPG a Pokémony baví celých padesát hodin.

  • Platforma: PS5 (recenzovaná verze), PS4, Xbox, PC (Steam)
  • Datum vydání: 25. 5. 2021
  • Vývojář: Atlus (Japonsko)
  • Žánr: JRPG
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 8 GB
  • Herní doba: 50+ hodin
  • Přístupnost: 18+
  • Prodejní verze: krabicová i digitální
  • Cena: 1299,- Kč (Xzone)

Na konci světa

Poté, co dojde ke globální katastrofě nazvané "Početí" zanikne svět lidí a na jeho místě se zrodí deformovaný svět démonů. V ruinách japonských velkoměst i po pustinách mezi nimi se prohání všemožné rasy divokých i organizovaných, agresivních i neškodných démonů, kteří se mezi sebou začnou prát o vládu nad novým světem, aby jej nakonec přetvořili k obrazu svému. V roli bývalého školáka se sám stanete napůl démonem, což vám umožní v novém světě existovat, ale hlavně - zapojit se do boje o jeho nový řád.

Ze strany tvůrců byl výborný tah hru nezačít rovnou v novém světě, ale ukázat ještě na chvíli "normální" život před katastrofou. Díky tomuto silnému úvodu na vás mnohem lépe dolehne tíha zániku lidské rasy a stejně jako hrdinové příběhu se budete muset postupně vyrovnávat s novou realitou. Kromě vás totiž "přežili" ještě spolužák a spolužačka, ale také třeba vaše učitelka nebo tajemný reportér okultního magazínu. Právě některé z těchto postav se následně stanou vaším morálním kompasem, zatímco se budete stále více měnit v démona a hledat odpověď na otázku, jak by měl nový svět fungovat. Na konci hry vás tak čeká jeden ze sedmi možných konců, kde se rozhodnete, jakou vizi nového světa podpoříte a jaké místo v něm zaujmete.

Některé z těchto postav se následně stanou vaším morálním kompasem.

Příběh je na dnešní poměry relativně minimalistický (filmečků ani dialogů není příliš mnoho), ale díky dodatečnému dabingu (anglickému i japonskému, výběr je na vás) pro remasterovanou verzi hry se daří udržovat dobrou atmosféru a vykreslit jednotlivé osobnosti, bojující o vládu nad novým světem. Zároveň se příběhu daří úspěšně překvapovat, kdy například uzavřete velmi důležité spojenectví s jednou stranou konfliktu... jen proto, aby vaši spojenci byli zcela vyhlazeni v následující kapitole. Nejsilnějším aspektem příběhového zážitku je "příjemně depresivní" atmosféra konce světa, která podkresluje vaše osamělé putování ruinami a meditování nad tím, jaký to všechno vlastně má smysl a jak definovat dobro či zlo.

Pokémon s démony

Ačkoliv příběh má rozhodně styl a dokáže strhnout, největším kladem hry je nepochybně samotná hratelnost - konkrétně systém lovení démonů do vaší party a bojový systém. Démony do své družiny získáváte jejich přemlouváním v herním světě i přímo během boje, kdy musíte vybrat správné dialogy nebo jim třeba dát správné dárky, aby se přidali do vašich služeb. Pak z nich skládáte bojovou družinu přesně tak, jako v jiných JRPG hrách. Protože je tohle ale předchůdce série Persona, můžete získané démony nejen trénovat a vylepšovat, ale také v chrámu křížit mezi sebou a získávat tak zcela nové bytosti. Součástí zábavy je přitom také vyplňování vaší rozsáhlé démonické encyklopedie.

Bojový systém není nijak revoluční, ale po všemožných realtime míchanicích z posledních let působí klasický "tahový" JRPG bojový systém jako balzám na duši. Vaše družina démonů stojí na jedné straně bojiště, nepřátelé na druhé a střídavě do sebe perete všemožné útoky, buffy a debuffy. Velkou roli zde přitom hraje systém "elementálních" slabin, kdy víceméně každá bytost (včetně vás) má slabiny vůči určitým druhům magie nebo útoků, které je potřeba objevit a využít. Je to zkrátka klasika, ale fanoušci her ze staré školy zde budou nadšení. Také oni nejlépe docení celkovou estetiku hry, která sice prošla modernizací pro 4K televizory, ale nic to nemění na skutečnosti, že proti dnešním hrám vypadá Nocturne citelně spoře (na druhou stranu ale bleskově ukládá i nahrává). Jakmile si ale na její svéráznou estetiku zvyknete, snadno vám učaruje.

Recenze Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster
Windows PC
Nintendo Switch Switch
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Nocturne si dodnes uchovala působivou atmosféru konce světa, ve kterém o vládu bojují všemožní démoni. Ačkoliv příběh hraje spíše druhé housle, nabízí zajímavé okamžiky. Hlavní hvězdou hry je ale klasický bojový systém a sbírání, trénink i křížení démonů do vaší vlastní družiny. Působivé ohlédnutí za počátky série Persona a dobrá příprava na letošní Shin Megami Tensei V.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Působivá atmosféra konce světa
Tradiční bojový systém
Sbírání a šlechtění démonů do party
Nelineární příběh, několik konců
Bleskové ukládání a nahrávání
Pestrá nabídka obtížností
Anglický i japonský dabing
Relativně sporá výprava
Příběh hraje druhé housle
Nejlehčí obtížnost lze hrát jedním tlačítkem
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama