Retro: Stronghold Crusader
Blogy čtenářů Článek Retro: Stronghold Crusader

Retro: Stronghold Crusader

LakilukCZ

LakilukCZ

Včera byly odhaleny první screenshoty hry Stronghold Crusader 2. Vzbuzují ve mne mírnou skepsi. V živé paměti mám stále fiasko jménem Stronghold 3.…

Reklama

Včera byly odhaleny první screenshoty hry Stronghold Crusader 2. Vzbuzují ve mne mírnou skepsi. V živé paměti mám stále fiasko jménem Stronghold 3. Ačkoliv nejsem velký stratég, tak je původní Crusader jedna ze strategií, která me chytla a do teď si ji někdy pustím. Stronghold Crusader byla úžasná hra a v mém článku se pokusím vysvětlit proč.

Budovatelská část

Stronghold Crusader vyšel v roce 2002 jako standalone datadisk k původnímu strongholdu. Svého staršího bráchu však daleko předčil. Změnilo se přostředí, přibyly nové jednotky, středověkou Evropu nahradily křižové výpravy a hojnou půdu nahradil písek a prach, kde pěstovat potřebné obilí je velice obtížné. Náplň hry obsahovala 4 kampaně, skirmish mód a samozřejmě multiplayer.

Prvotní starost krále bylo zajištění surovin a materiálů. Mikromanagement byl zpracován do detailu. Hej králi chceš chleba? Postav pšeničné pole, mlýn a pekárnu.  Jo aha, nemáš vesničany? No tak jim postav domy. Chceš aby ti lidé platili větší daně? Musí být spokojení.

Uspokojit obyvatele šlo několika způsoby: Postavit jim hospodu, postavit některou z náboženských budov nebo zdvojnásobit příděly jídla. Pokud byla spokojenost v zelených číslech, lidé přícházeli a mohli jsme si dovolit zvýšit daně. Bylo-li tomu naopak, náš hrad zůstal opuštěn. Kromě vysokých daní se lidem nelíbili ani mučící nástroje, jenž ovšem zvyšovaly jejich výkonnost. Stylů a způsobu hraní je v této hře opravdu hodně. Možnosti opevnění skýtaly od různých druhů věží, přes obranné pasti a dehtové pole, až po vodní příkop, který ovšem nejdříve museli naše jednotky vykopat. Z výčtu hradeb zmizely dřevené palisády. Ono se vzhledem k zasazení není co divit že ?

Boj

K původním jednotkám( rytíř, lučišník, halapartník, kopiník a další) přibyly muslimské jednotky, které byly vesměs obdobou těch základních. Novinkou byl však jízdní lučišník a assassin. Výhoda těchto jednotek spočívala v jednoduchosti jejich najímání. Stačilo pouze zlato. Avšak vězte, že ceny byly nepoměrně vysoké v porovnání s Evropany. Bylo třeba si dobře rozmyslet jestli dřevo a železo prodáte a nebo budete v kovárnách vyrábět zbroj pro rytíře. Vše záleželo na hrací mapě. Samotný boj probíhal obdobným způsobem jako v jiných strategiích, zmínit však musím techniky a tuneláře(ne teď opravdu nemyslím ty v parlamentu). První jmenovaní měli na starost obranné a obléhací stroje. Druzí se zase byli schopni prokopat nepříteli doprostřed opevnění a tam nemilosrdně udeřit.

Extrémní masakr

V roce 2008 vyšla reinkarnace s podtitulem Extreme. Od svého originálu se hra příliš neliší. Systém hry, pravidla i mikromanagement. Vše při starém, hra však  nabízela masivní bitvy, které mi však přišly dost nepřehledné. Stronghold na velké bitvy není koncipován. Město za vás po dosažení určitého počtu obyvatel chrlilo oddíly řadových lučišníků a kopiníků. Budovatelská část už tolik nefungovala a pokud jste chtěli nějakou bitvu vyhrát, museli jste si stejně postavit zkušené rytíře. Navíc se mi hra zdá obravdu obtížná. Neřadím se mezi zkušené stratégy, ale troufám si tvrdit, že i ti můžou mít problém. Nic pro padavky!

Stronghold of Mythology

Svěží vánek přinesly božské síly. Jedním kliknutím jste si na určitou plochu mohli přivolat šípy z nebes, vyléčit jednotky nebo na zem seslat kámen, který udělá s nepřáteli to stejné jako meteorit s dinosaury.

Závěrem

Stronghold Crusader je legendární strategie, která se může směle zařadit vedle takových velikánů jako je právě Age of Empires nebo Age of Mythology. Určitě stojí za to si ji. zahrát i dnes. Nezbývá, než doufat, že se kluci z Firefly studios tentokrát pochlapí a návrat do Svaté země bude stát za to. Dozvíme se v příštím roce.

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama