RTX 4090 může způsobit roztavení nových napájecích konektorů
Novinka RTX 4090 může způsobit roztavení nových napájecích konektorů

RTX 4090 může způsobit roztavení nových napájecích konektorů

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9
Platformy Windows PC

AMD už oznámilo, že je pro RDNA 3 nepoužije.

Reklama

Je to teprve pár týdnů, co je na trhu nová grafická karta od Nvidie – GeForce RTX 4090. Ta už si samozřejmě našla řadu prvních majitelů, kteří se mohli těšit na prakticky bezkonkurenční výkon, ale jak se nyní dozvídáme, neobešlo se to bez problémů. Potíže totiž dělá nový napájecí konektor s označením 12VHPWR, který karta používá. Většina zdrojů ho ještě ani nenabízí, a tak Nvidia ke grafice přibaluje také adaptér.

Vše odstartoval příspěvek na Redditu od uživatele reggie_gakill, jenž sdílel dvě fotky uškvařeného konektoru.

"Nevím jak se to stalo, ale hrozně to smrdělo a viděl jsem kouř," napsal. Podle něj je to právě adaptér, který za tím stojí, neboť grafická karta jako taková je prý v pořádku.

O podobnou zkušenost se podělil také uživatel s přezdívkou NoDuelsPolicy, kterému při hraní z ničeho nic naskočila černá obrazovka a větráky se rozjely na maximální otáčky. Po vypnutí a následné inspekci zjistil, že i v jeho případě je to adaptér, jenž byl poskozený.

Zdroj: Reddit
Zdroj: Reddit

Že by nový konektor mohl mít problémy, přitom tvrdilo konsorcium PCI-SIG ještě před vydáním RTX 4090. Zahřívá se víc, než je optimální, a v některých případech to může vést až k roztavení. Zatím nicméně nevíme, o jak rozsáhlý problém jde, a zda nejde jen o ojedinělé případy. To ukáže až čas.

Zdroj: PCI-SIG
Zdroj: PCI-SIG

Společnost AMD nicméně mezitím oznámila, že nové konektory nebude používat u dosavadních karet, ani u těch nadcházejících – generaci RDNA 3. Na Twitteru to uvedl generální manažer Radeonu Scott Herkelman.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama