Ruská státní televize označila Metro Exodus za rusofóbní
Novinka Ruská státní televize označila Metro Exodus za rusofóbní

Ruská státní televize označila Metro Exodus za rusofóbní

Michal Burian

Michal Burian

20
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Je to prý propaganda ukrajinsko-maltského studia.

Reklama

Ruská státní televize Rossiya-24 má problém s post-apokalyptickou akcí Metro Exodus. Označuje ji za rusofóbní, prý jde o propagandu ukrajinsko-maltského studia, tedy firmy 4A Games. Autoři hry se měli nechat unést svou majdanskou verzí reality, což má souvislost s masovým a dlouhotrvajícím občanským protestem Euromajdan.

Moderátor ruské televize zmiňuje například část hry, kde se mluví o tom, že obyvatelé žijí i mimo zříceniny Moskvy. Ostatně hlavní hrdina hry je o tom přesvědčen a vydá se život hledat do ruské divočiny. Tímto se mají vývojáři posmívat lidem žijícím v Moskvě. Všemu potom nasazuje korunu zničení sochy Vladimira Iljiče Lenina, což je nutné udělat pro získání achievementu/trofeje Decommunization – záznam úplně dole.

Ruským hráčům má prý tohle všechno vadit, zatímco západní hráči jsou nadšeni touto ideologií. Kazakov navíc označuje Metro Exodus za mezinárodní bestseller, přitom prodejní čísla nebyla dosud zveřejněna. Na internetu ale není moc stížností na to, že by Metro Exodus bylo rusofóbní. Spíše hráčům vadí technický stav a stále hodně diskutovaný Epic Games Store u PC verze.

Nařčení se brání autor knižního románu Metra, kterým se videoherní série inspirovala. Dmitry Glukhovsky tvrdí, že zničení sochy je nevýznamnou částí hry. Místo toho by si televize měla všímat jiných věcí. Je zvláštní, že moderátor nezmínil příběhovou část, kdy jsou v Moskvě blokovány všechny vnější signály. O Leninovi se Glukhovsky vyjadřuje jako o nelidském kanibalovi, „tak proč nezničit jeho památník“. A dodal, že dlouhodobě spolupracuje se studiem 4A Games a jeho politické přesvědčení se shoduje s vývojáři.

Když už píšeme o Metru Exodus, nedávno se na internetu objevilo srovnání finální verze s prezentací na E3 2017. První dvě videa porovnávají konzolové verze (Xbox One X) s E3 2017 trailer. Třetí video potom PC verzi.

Metro Exodus vyšlo s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hru koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama