Star Trek - návrat starých známých
Speciály Star Trek Článek Star Trek - návrat starých známých

Star Trek - návrat starých známých

Jan Kotrba

Jan Kotrba

8

Po dlouhé době se na naše obrazovky opět blíží ta nejchrabřejší posádka s tím nejchrabřejším kapitánem, a tentokráte budeme Federaci zachraňovat ve dvou.

Reklama

Kdysi dávno v jedné předaleké galaxii...počkat to jsou vlastně Star Wars. No tak ještě jednou. Posádka hvězdné lodi Enterprise se odvážně pouští tam, kam se ještě žádný člověk nevydal (a epický záblesk s ještě epičtější muzikou). Jak se na filmová plátna blíží druhý film ze znovuzrozeného (nebo spíše šíleným Romulanem přepsaného) univerza, začíná se o svou porci hlásit i herní průmysl. Nový Star Trek by měl na harddisky našich miláčků docestovat společně s filmem, ale zatím nevíme, zda se bude jednat o dvojí ztvárnění stejného scénáře, nebo se hra vydá vlastní jedinečnou cestou. I když, tvůrci naznačují, že se bude jednat o originální příběh. Co ale víme s naprostou jistotou je to, že tentokráte se herní Star Trek pustil do rozsáhlého experimentu a pokusí se nám nabídnout herní systém, který by šlo s trochou nadsázky označit za kooperativní Mass Effect.

Army of Federation

Ptáte se proč? Nový Star Trek bude totiž kooperativní hrou pro dva hráče, kde budete z pohledu třetí osoby střílet, plnit úkoly, upravovat svou postavu a to všechno v roli sympatického kapitána Kirka či nerudně se tvářícího (ale neméně sympatického) prvního důstojníka Spocka. Ze všeho nejvíc pak hra připomíná mírou své kooperace Army of Two, kde jednu chvíli oba střílíte ze svých phaserů a za okamžik jeden člen týmu nese zraněného partnera bojištěm, zatímco on bezhlavě střílí na vše, co se tváří jenom trochu nepřátelsky anebo kryjete svého kolegu v okamžiku, kdy se on pomocí minihry nabourává do palubního počítače. Možností kooperace bylo už v samotné prezentaci hodně, působily opravdu zábavným dojmem a nabízely hodiny dobře strávené kooperace u jedné obrazovky (online by nebylo možné svého kolegu mlátit po hlavě za jeho neúspěchy a hra by ztratila to kouzlo, které dokáže nabídnout pouze split-screen).

Spojeni krví... ne tak docela

Kirk a Spock mají sice do slavných májovek daleko, ale i tak se jedná o nerozlučnou dvojku. Hra prý mistrovsky pracuje s poutem těchto legendárních charakterů a my se tak dočkáme nejen kvalitní kooperativní akce, ale naplno si užijeme bezstarostnou povahu kapitána Kirka, logické úvahy prvního důstojníka Spocka a jejich věčné dohadování o nejlepším postupu pro danou situaci. Kirk se do všeho vrhá po hlavě (někdy doslova), zatímco Spock preferuje tichý přístup a útoky do zad. Prakticky to celé vypadá tak, že Kirk se svým phaserem střílí po všem, co se hne a poutá na sebe pozornost, zatímco Spockova zbraň je mnohem tišší a navíc má schopnost uvést nepřátele do stáze a dát tak našemu ušatému hrdinovi čas, aby použil známý mind-trik rytířů Jedi...pardon vlastně vulkánský mind-trik a udělal tak z vašich nepřátel počítačem ovládané spojence. Obě postavy pak ke všemu získávají zkušenostní body, které mění za lepší využití svých schopností a zbraní. Spock se bude jiným životním formám hrabat v hlavě efektivněji, zatímco z Kirka se stane tak schopný pistolník (nebo spíše phaserář?), že kadenci jeho phaseru mu bude závidět i Heavy z Team Fortress.

Nikdy nezapomeň, kde máš svůj trikodér

Právě trikodéry z nového Star Treku dělají opravdu zajímavou záležitost. Tyhle věcičky se totiž zvládnou na dálku nabourat do počítačových systémů a manipulovat tak s prostředím bojiště. Kryje se nepřítel za bednami v nákladním prostoru? Není nic jednoduššího, než se nabourat do ovládání jeřábu a bedny mu jednoduše přesunout jinam, či mu ji pro větší potěchu rovnou hodit na hlavu? Schovávají se nepřátelé blízko energetického vedení? Co takhle menší ohňostroj? Hangár před vámi je plný nepřátel a vy nemáte reálnou šanci se skrze ně prostřílet? Proč nevypnout silové pole a neposlat je na malý výlet (to je sice strašné klišé, ale je to klišé, které nikdy neomrzí)? Chybí vám prostor pro krytí? Stačí vzít do ruky trikodér a vytvořit si vlastní energetickou bariéru. Tahle mašinka vám otevře nejedny dveře a právě její možnost manipulovat uprostřed boje s prostředím je v kombinaci s celkovou kooperací, kdy jeden člen týmu kryje toho druhého, zatímco se snaží dostat do systémů dané oblasti a rozpoutat peklo v řadách nepřátel, naprosto geniálním nápadem. Trikodér si prostě říká o otázku, jak jsme to až do teď mohli vydržet bez něj a hra má za něj od naší redakce jasné plus.

Kam se ještě žádná jiná hra nevydala

Akční, epická, kooperativní pařba z pohledu třetí osoby doplněná o RPG prvky a dva skvělé charaktery? Star Trek vypadá jako hra, která nám nabídne hodiny skvělé zábavy v dobře známém prostředí, ale na oslavy je stále ještě brzy. Každopádně se jedná o velice zajímavý kousek, který stojí za trochu pozornosti. Pokud tedy umíte plynule vulkánsky, vaše uši jsou neobvykle špičaté, ale přesto nejste nadpozemsky krásní a při rozloučení své přátele a rodinné příslušníky zdravíte se slovy "žij dlouho a blaze", tak je tahle hra přesně pro vás.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama