Streamovací služba Google Stadia končí
Novinka Streamovací služba Google Stadia končí

Streamovací služba Google Stadia končí

Jan Urbančík

Jan Urbančík

6
Platformy Windows PC Apple iOS Android Android

Dojde k úplnému vypnutí serverů, hráčům se budou vracet peníze.

Reklama

Na podzim roku 2019 byla spuštěna herní streamovací služba Stadia od společnosti Google. Slibovala rozlišení 4K, 60 FPS či HDR, ale už od začátku převládaly spíš skeptické názory na tuto novinku. Jednou z hlavních výtek bylo především to, že si na Stadii musíte kupovat hry zvlášť a nemůžete použít svou knihovnu například ze Steamu. To odlákalo spoustu hráčů, a uživatelů Stadie tak nebylo mnoho. Netrvalo dlouho a projevilo se to přímo ve společnosti Google, jež na začátku loňského roku zrušila svá interní studia, která měla pracovat na exkluzivních hrách pro Stadii. Nyní jsme se dozvěděli, že na velký hřbitov projektů od Googlu zamíří i Stadia jako taková.

Oznámení přišlo skrz oficiální zprávu od generálního manažera Phila Harrisona. Tou nejdůležitější informací je, že servery se vypnou 18. ledna 2023. Do té doby mají hráči přístup ke své knihovně, poté už ale nikoli. Všechny peníze, které utratili za hardware i hry pro Stadii, jim však budou vráceny. Většina refundací má být podle Googlu vyřešena do půlky ledna.

Harrison nicméně dodává, že s technologií, která Stadii poháněla, Google úplně nekončí:

"Vidíme jasné příležitosti, jak tuto technologii využít napříč dalšími částmi Googlu, jako je YouTube, Google Play a naše snahy na poli rozšířené reality (AR). Stejně tak ji chceme nabídnout naším partnerům v průmyslu, což souvisí s tím, kde vidíme budoucnost hraní. Jsme stále oddaní gamingu a budeme pokračovat v investování do nových nástrojů, technologií a platforem, které pohání úspěch vývojářů, partnerů, zákazníků a tvůrců."

Jak to s technologií nakonec dopadne, to je otázka. Novinář Jason Schreier připomíná vyjádření Harrisona z roku 2019, kdy Schreiera ujišťoval, že Stadia je velký projekt, kterému konec jen tak nehrozí. Dnes už ale víme, že obavy nejenom Schreiera, ale i spousty dalších lidí, byly oprávněné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama