Submerged – plavba pro nenáročné
Recenze Submerged – plavba pro nenáročné

Submerged – plavba pro nenáročné

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5

Má zatopené město šanci oslovit vaší pozornost?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Města pod hladinou oceánů vždy poutala pozornost. Co když ale bude metropole nad hladinou a dokonce se v roli hlavní hrdinky ani nesmočíte, přesně takovým titulem je Submerged. Jde o adventuru z třetí osoby, která se plně zřekla jakéhokoliv boje. Na první pohled to vypadá dobře, má ale toto zvláštní dílko co nabídnout?

Vše pro bratra

Osud dvou osamocených dětí je častým jevem. Většinou se snažíte zachránit zbytek své rodiny před jasnou zkázou. Zde jste v roli mladé dívenky Miku, která se pokouší sehnat pomoc pro svého poraněného malého bratra. Při této záchraně pomalu odkrývá jak svou budoucnost, tak i minulost, která je stejně temná jako hořká čokoláda. Při průzkumu města občas nachází stránky a knihy, které se zaobírají osudem města, do kterého s bratrem na jejich malé loďce přijela. Ve vzduchu je řada otázek, které vám při hraní nedají klidného spaní.

V minulosti město pulzovalo životem. Nyní v jeho vodách plavou jen různá mořská stvoření, která prošla mírnou mutací. Na jejich kůži je jasně vidět působení chemických lahůdek, které jsou ve vodě. Toxické prostředí jim zřejmě nevadí, což je rozhodně zvláštní, přeci jen všichni víme, jak to dopadá s obyvateli oceánu při různých katastrofách. Při vašich toulkách městem ale nenarazíte jen na zvířata. Jsou zde i možní potomci lidí, jak jinak si vysvětlit jejich humanoidní postavu a styl chůze. Ta se až nápadně podobá pohybu rodu, z něhož Miku a její bratr pochází. Mutanti jsou sice pěkní, ale já jsem byl stejně víc fascinován místní faunou. Plejtvák, menší velryby, delfíni či obří žraloci proplouvají ulicemi města a vy máte příležitost je následovat.

„Zasazení do gigantické metropole, která je z větší části pod mořskou hladinou, má něco do sebe. Obří budovy, které jen tak tak vystrkují svůj štíhlý krk z hlubin, zprvu působí okouzlujícím dojmem.“

Dobrodružství, které jsem v kůži Miku prožíval, nebylo špatné. Popravdě jsem si při něm ale vzpomněl na daleko výraznější příběh, který jsem měl možnost prožít. Jednalo se o velmi vydařený Brothers - A Tale of Two Sons, který byl hodně emotivně založen a v jehož průběhu jsem si určitým způsobem vytvořil vztah k oběma hrdinům. Tady jsem se s Miku ani přes veškeré její útrapy prostě nedokázal ztotožnit. Její cesta jednoduše nemá takový emotivní náboj, jako jiná díla vyskytující se v tomto žánru. Což je vcelku škoda, potenciál, který toto téma má, je tu značně promarněn.

Špičky mrakodrapů

Zasazení do gigantické metropole, která je z větší části pod mořskou hladinou, má něco do sebe. Obří budovy, které jen tak tak vystrkují svůj štíhlý krk z hlubin, zprvu působí okouzlujícím dojmem. Nesmíte je ale moc zkoumat. Jinak přijdete na to, že nemají prakticky žádné výrazné detaily. Město je jako celek vytvořeno ze staveb, které nejsou nikterak originální. Jde jednoduše vidět, že si s tímto prvkem autoři nedali moc práce. V jiných titulech byl proveden rozhodně lépe.

„Cestovat budete hlavně po vodní hladině. Tekutina není zrovna nejčistší, takže k přesunu bude vždy naprosto nezbytná loďka, ta se dá postupem času vylepšovat pomocí součástek z nalezených vraků.“

Plavba stereotypem

Cestovat budete hlavně po vodní hladině. Tekutina není zrovna nejčistší, takže k přesunu bude vždy naprosto nezbytná loďka, ta se dá postupem času vylepšovat pomocí součástek z nalezených vraků. Jak již bylo naznačeno před pár řádky, vašim hlavním úkolem bude hledat zásobovací krabice. Ty jsou vždy na jednom z nepřístupných míst, kam se s vaší postavičkou budete muset dostat. Šplhání po budovách je jednoduché a po většinu času vám cesta na pozici zabere jen pár minut. Polezete po různých liánách, trubkách, žebřících a římsách. Stále dokola budete stoupat k výšinám až do zbláznění bez jediné šance na to, aby se vám hra zvrhla v něco víc zábavného. Hodně krátká herní doba (dvě hodiny), kterou Submerged nabídne, by se dala považovat za výhodu. Problém je v tom, že cena neodpovídá obsahu.

Postava se z neurčitých důvodů pohybuje dosti toporně. Minimálně chůze jí moc nesvědčí a běh v jejím provedení vypadá jako by se pokoušela napodobovat slow motion. Musím říct, že se jí to plně daří, takže snažit se běhat nemá smysl. Asi by to totiž zkrátilo celkovou hratelnost na neúnosnou hranici jedné hodiny, což by byl za 20 euro (540 korun, na konzolích 399 Kč s předplatným PS Plus/Xbox Live Gold) celkem slušný průšvih a to tvůrci nemohli dopustit.

Ideál pro nenáročné

Již delší dobu jsem hledal pro svou drahou babičku hru, ve které by se úmrtnost hlavní postavičky, kterou bude mít pod kontrolou, snížila na nulu. Submerged je právě tím titulem, který jsem hledal. Hra jako taková je nenáročná přístupná a bez větších výzev. Jednoduše řečeno jedná se o dílo, u kterého najdete spíše krátký odpočinek u klidné plavby, než zábavu a vzrušení. Po umělecké stránce to také není žádné velké posvícení. Shrnu to asi takto. Když vám nebude vadit krátká herní doba, nebudete hledat nic náročného a spokojíte se s projížděním loďkou mezi mrakodrapy, je Submerged titulem právě pro vás. Fanoušky akce, umění, vzrušení a delšího herního zážitku ale asi nemá čím zaujmout. Osobně doporučuji nákup jen ve slevě.

Počítač na recenzi zapůjčil Grunex.com.

Submerged – plavba pro nenáročné

Verdikt

Dobrodružství v zatopených ruinách města není pro každého. I děti totiž mají rády výzvu, která tu jednoduše není, takže hra jako taková nemusí zaujmout ani věkovou kategorii, pro niž je určena. Rozhodně bych počkal na slevu, tento titul je fajn, ale rozhodně nestojí za plnou cenu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

obyvatelé města
houpavý soundtrack a klidná atmosféra
jednoduše navržený příběh
zasazení děje
budovy jako přes kopírák
nulová výzva
stereotyp
toporný pohyb
krátká herní doba
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama