Tales from the Borderlands: Atlas Mugged - ještě šílenější
Speciály Článek Tales from the Borderlands: Atlas Mugged - ještě šílenější

Tales from the Borderlands: Atlas Mugged - ještě šílenější

Martin Cvrček

Martin Cvrček

2

Dokázala druhá epizoda Tales from the Borderlands udržet vysoko nastavenou laťku kvality a zůstat ve stopách první epizody?

Reklama

Dojmy z hraní PC verze

Kvůli rozdělení hry na jednotlivé epizody bude mít každá z nich svůj vlastní speciál. Až po vydání poslední epizody dostane hra souhrnnou recenzi s finálním hodnocením.

Zatímco Game of Thrones se i po dvou epizodách rozjíždí velmi pozvolna a jeho kvality jsou občas diskutabilní, Tales from the Borderlands of Telltale Games a Gearbox Software už v počátcích příjemně překvapilo. Tohle překvapení dokonce vyvolalo četná tvrzení, že pokud další epizody půjdou ve stopách úvodu s názvem Zer0 Sum, mohla by se celá série zařadit po bok první sezóny The Walking Dead a The Wolf Among Us, tedy nejkvalitnějších počinů od Telltale. A druhá epizoda tuhle naději dost přiživuje.

Bez peněz na Pandoru nelez

Atlas Mugged přímo navazuje na první epizodu a pokračuje v příběhu zaměstnance Hyperionu Rhyse a elegantní, ale poměrně nevyzpytatelné Fiony. Oba jsou stále v zajetí záhadného cizince a pokračují ve vlastním vyprávění dost bizarního příběhu, ve kterém se zpravidla pokazí téměř vše. Děj první epizody se nesl ve znamení série průšvihů a ve druhé na tom hrdinové nejsou o moc lépe. Nebudu ale zabíhat do detailů, protože v případě Atlas Mugged by i popisování čehokoliv z úvodních pasáží mělo za následek vyzrazení důležitých momentů v příběhu. Řeknu jen tolik, že oběma hrdinům stále asistuje Rhysův kolega Vaughn, Fionina sestra Sasha a fascinující loader bot Hyperionu a i tentokrát dojde na setkání s dalšími postavami. Někoho můžete znát z Borderlands 2, někoho z Pre-sequelu, někoho pouze z první epizody, a jak se dá očekávat, jen málokoho budete považovat za spojence. Tak už to zkrátka na Pandoře chodí.

Hlavní ale je, že je příběh stále dost kvalitní a poutavý. Některé pasáže jsou především humorné, jiné akční, bizarní a skoro šokující, v dalších musíte přemýšlet, jestli si Rhys nebo Fiona nevymýšlí nesmysly, ale všechny dokážou nějak zaujmout. Jinak řečeno, při hraní Atlas Mugged jsem se opravdu ani na jediný okamžik nenudil a děj druhé epizody má vždy co nabídnout.

Víc než jen klasická hratelnost

Leccos ale dokáže nabídnout i samotná hratelnost. Základem je samozřejmě stále ta samá hratelnost charakteristická pro všechny tituly od Telltale Games, takže si užijete dost quick-time eventů i několik svobodnějších pasážích, v nichž máte možnost se po určité lokaci trochu projít, detailně ji prozkoumat a příležitostně vzít i nějaký předmět vhodný pro pozdější využití. Pokud jste ale hráli první epizodu, jistě víte, že oproti ostatním hrám má Tales from the Borderlands dvě drobná esa v rukávu.

Jedním z nich je Rhysovo oko sloužící jako skener. V několika částech hry dostanete možnost aktivovat skenování prostředí, které vám pomůže v objevení klíče k dalšímu postupu a navíc vám dovolí blíže prozkoumat některé objekty na scéně, zpravidla doprovázené vtipným popiskem. Druhé eso patří pro změnu Fioně a spočívá v možnosti nalézat a uchovávat peníze, jež můžete příležitostně použít. Je třeba říct, že oba prvky jsou spíše kosmetického rázu, skenování prostředí je spíše pro zajímavost a za peníze si zatím nekoupíte nic zásadního, ale i tak jde o slušné zpestření, které doporučuji využívat, už jenom proto, že vás nabádá k bližšímu zkoumání všech interaktivních prvků na scéně a může vést k drobnému prodloužení herní doby.

Zapomenout ale nesmíme ani na audiovizuální stránku. Dabing, soundtrack a obecné ozvučení hry je stále velmi kvalitní a totéž platí o grafice. Zatímco Game of Thrones maskuje nedostatky letitého a notně archaického enginu stylem evokujícím olejomalbu, Tales from the Borderlands se snaží o věrné napodobení grafického stylu, který je charakteristický pro ostatní tituly ze série Borderlands. Něco takového se daří přímo na jedničku a grafika spolu s již zmíněným sbíráním peněz a povahou příběhu i zúčastněných postav opravdu navozuje dojem, že hrajete hru, která nehledě na odlišný žánr krásně pasuje do světa Borderlands. Dobrý dojem mohou pokazit jen lehce odbyté animace, ale ty se naštěstí objevují jen vzácně.

Tři slova - žádné vracení peněz

Druhá epizoda Tales from the Borderlands se zkrátka povedla a ve srovnání s první epizodou se nenechala zahanbit, spíše naopak. Všechno je stále dostatečně zajímavé, zábavné, akční nebo vtipné a všechno stále vyvolává dojem věrného zasazení do světa Borderlands. V tuhle chvíli už vám asi došlo, že pokud se vám první epizoda líbila, ta druhá je sázka na jistotu. Po dlouhé době si Telltale Games zaslouží opravdu velkou pochvalu a já doufám, že se i následující vývoj série ponese v podobně kvalitním duchu. Ale také doufám, že na třetí epizodu nebudeme muset čekat další čtyři měsíce.

PS: Pokud stále hrajete Borderlands: The Pre-sequel a koupili jste si Tales from the Borderlands, můžete v Pre-sequelu očekávat nové exkluzivní zbraně a skiny. Více informací najete na oficiálním webu, jen mějte na paměti, že předměty do Pre-sequelu se vážou na platformu, na níž jste si koupili Tales from the Borderlands.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama