Terraria (v 1.1.2)
Blogy čtenářů Recenze Terraria (v 1.1.2)

Terraria (v 1.1.2)

Riwen

Riwen

Starší hráči se často a rádi vrací do svých mladých a pestřejších let. Proč? Nejspíš asi proto, že dříve měly hry takový zvláštní náboj a nepochybně i…

Reklama

Starší hráči se často a rádi vrací do svých mladých a pestřejších let. Proč? Nejspíš asi proto, že dříve měly hry takový zvláštní náboj a nepochybně i z nostalgie. Jenomže musíme uznat i jistý posun kupředu. Něco k lepšímu a něco zase k horšímu. Ostatně tak je to se vším.

 

2D na odpis? Vůbec ne!

 

Někteří z nás by rádi viděli své oblíbené hry v novějším a propracovanějším kabátku, ale společně s tím nábojem, který ta hra obsahovala. Terraria sice neexistovala v minulosti a jedná se o výtvor nezávislého studia, ale má tu zvláštní auru. Její visáž není na nynější dobu ani průměrná, ovšem hratelnost s velkým obsahem potěší nejednoho pamětníka. To však neznamená, že dnešnímu hráči nemá co nabídnout.

 

Jak už bylo psáno, obsahově jde o skvělou věc. Dnes, když řeknete Minecraft, spousta lidí ví o co jde, kdežto na Terrarii tolik pokyvujících není. Opět by mohla následovat otázka proč? Největším a téměř jediným rozdílem mezi nimi je pohled na dění. U Terrarie jde o 2D, Minecraft zase vsadil na 3D. Podle mě jde oboje i v roce 2012.

 

 

 

Dříve zase neexistovalo tolik her, které by měli hafo možností a velký svět na vyblbnutí (je to trochu takové MMO). I přes malou velikost, jakou si bude uzurpovat na Vašem disku, je Terraria bohatá na obsah.  Zkrátka zase nějaká hra bez nutnosti mít volných desítky GB na Vašem disku. Přitom máte možnost hrát hru pro jednoho hráče, ale s multiplayerem je více legrace. Důležité je umět dobře nastavit server, aby nakonec sami hráči nezničili celý svět moc rychle. Nejlepším řešením je kontrolovat a zpřístupňovat lokace jedincům, kteří si o to zažádají a starat se o vše co nejlépe. Když pak šlape server dobře, lidé přicházejí, budují, upravují, sbírají i komunikují bez problémů mezi sebou.

 

Tvořit, tvořit a zase tvořit

 

Před připojením na server si musíte vytvořit postavičku. Neočekávejte nějaký rozsáhlý editor pro tvorbu postav. Můžete si vybrat mezi několika účesy a obarvit je podle svého gusta. Dále nezapomeňte na barvu očí, kůže a oblečení. Lze nastavit i takový údaj o vlastnosti postavy (takové nastavení obtížnosti) a samozřejmě jméno. Potom zbývá jen vyplnit údaje o připojení a hurá na věc.

 

 

 

Po napojení do hry zjistíte, že starší grafika není nějak nevkusná. Celkem rychle Vás napadne, jak co používat, pokud nejste Franta z Horní dolní a Vaše první kroky budou hlavně o vytvoření domku, který se Vám bude líbit. Do výbavy většinou dostanete pár základních pomůcek. Jde o sekyru, krumpáč a meč. Vše budete využívat často a jsou to nezbytné věci pro úpravu terénu. Pomůcek je ve hře strašně moc. To platí i pro materiály z kterých se dá stavět a to nejen do výšky. Váš dům může jít i do země (alespoň já ho tak mám). Se sekyrou si sem tam porazíte pár stromů, které můžete zase zasadit. Železo, hlínu, měď, zlato a další si musíte najít a s krumpáčem vykutat.

Boj jako zpestření

 

Postavit si přístřešek není tak lehké, přestože z předešlého odstavce to vyznívá. Jestli chcete mít záviděníhodné bydlení, tak se neobejdete bez různých doplňků a vše si musíte postupně najít a zjistit jak to funguje. Překážkami ve Vaší snaze o skvělý dům jsou jak sami hráči i NPC v podobě zombie, písečných krabů, apod. Hlavní je tedy místo k přenocování, protože zombie a mnoho dalších potvor, se s Vámi bude chtít osobně seznámit a setkání může skončit Vaší smrtí. Pokud umřete, opět se objevíte, ale vždy něco vypadne z inventáře (záleží co jste si nastavili ve vlastnostech postavy).

 

 

 

Objevovat je stále co, bohužel se časem dostaví stereotyp, protože po uskutečnění Vaší představy už toho moc nepřijde. Můžete se bít s nepřáteli a získat tak nějakou tu zlatku nebo pěknou věc. Něco jako questy nečekejte. Sice tím nejste omezování, ale pomalu se ztrácí ta chuť pokračovat. Naštěstí se stále objevují vylepšení a také patche, které přinášejí nový a nový obsah, takže dlouho bez novot snad nebudete. Úkoly určitě půjdou udělat, ale asi se toho teprve dočkáme a jestli už to někde je, pak je to jen lepší pro hru (já to zatím neviděl).

Terraria (v 1.1.2)

Verdikt

Tato indie hra od studia Re-Logic je zábavná, plná obsahu, svěží i oddechová. Zůstanete s ní dlouho a baví značné množství lidí. Jedná se o něco jako Minecraft, jen ve 2D. Střídání dne a noci je fajn pro změnu chování hráčů a NPC. Boje jsou ze staré školy, ale nejsou tím hlavním co hru pohání. Terraria se stále vylepšuje a stává populární i když o Minecraftu se pořád mluví více. Určitě by se hodilo nějaké to zpestření a vytvoření questů či anchievementů, pro zlepšení herní náplně. U této zábavy zůstanete dlouho a skvěle Vám vyplní volný čas. Jediné co hru kazí, může být pro některé hráče jistá stereotypnost po nějaké době a chat, který by mohl být upravený a přehlednější. Momentálně jde jen o to, najít dobré lidi a kvalitní server.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Přísun vylepšení a nového obsahu
Výborná hratelnost a potřeba myslet
Mnoho volnosti a věcí ve hře
Nenáročnost na HW + příjemná 2D grafika
RPG prvky
Stereotyp po určité době
Komunikace ve hře by stála za zlepšení
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama