The Amazing Spider-Man 2
The Amazing Spider-Man 2 Recenze The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2

Redakce

Redakce

42

Nad střechami Manhattanu podruhé.. a stále stejně.

Reklama

Recenzovaná verze: PS3

Pavoučí muž je tu s námi již dlouho a před pár lety tvůrcům zřejmě došly nápady, a proto vznikla odnož klasického příběhu o Peteru Parkerovi se slovíčkem Amazing v názvu. Stěžejní události příběhu jsou totožné či velmi podobné a vyprávění se liší pouze v méně důležitých záležitostech. Společně s prvním filmem vyšla v roce 2012 i hra, která byla přijata kladně (od nás si vysloužila 8 bodů z 10). Jak se povedlo pokračování a jaké přináší inovace se dozvíte níže v naší recenzi.

Celá hra začíná scénou, kterou každý zná a kvůli níž Spider-Man prahne po pomstě. Samozřejmě jde o zastřelení strýčka Bena a Peterovo rozhodnutí, že vraha najde za každou cenu. Poté se přesouváme o dva roky od této události, kde se děj začíná zamotávat a dopadení vraha tak není konečným cílem. Více informací k příběhu prozrazovat nebudu, aby vám také zbylo nějaké překvapení, pokud se i přes náš verdikt rozhodnete hru si pořídit.

Podruhé a lépe? Ani omylem!

Na první pohled vás možná zaujme grafické zpracování. Negativně. Hra vypadá stejně jako předešlý díl a neznat datum vydání, zřejmě bychom ji zařadili k titulům vydaným kolem roku 2009. Ano, zde sice máme otevřené a vcelku velké město, ale v dnešní době hra jednoduše mohla vypadat lépe. Nutno podotknout, že PS4 verze je hezčí, ale ani ta nedosahuje svých možností. Dalším prvkem, který si zaslouží negativní hodnocení, je kamera. S jejím špatným natočením či přiblížením se setkáte v těch nejméně vhodných momentech a značně kazí celkový dojem ze hry. Na druhou stranu se velmi jednoduchý bojový systém, kdy si vystačíte s dvojicí tlačítek, tímto stává o něco náročnějším. Kritika tímto nekončí, dostáváme se ke dvěma největším záporům. Prvním je délka kampaně, kdy vám její projití nezabere více než šest hodin, což je méně než v předchozím díle. Druhým jsou loadingy, které vás budou rozpalovat do běla. Typický příklad: Dostanete zadání mise a doletíte na místo určení. Načítání. Podíváte se na minutovou cut-scénu. Načítání. Během pár minut splníte misi a hádejte co? Ano, načítání. Ve výsledku tedy herní doba není 6, ale po odečtení loadingů jen zhruba 5,5 hodiny.

,,Projití kampaně vám nezabere více než šest hodin, což je méně než v předchozím díle."

Umělému natahování délky kampaně napomáhají i dialogy. Když při rozhovoru poprvé zjistíte, že vám hra dává vybrat ze čtyř otázek, které postava položí, zaradujete se. Radost však opadne ihned potom, co zjistíte, že je naprosto jedno v jakém pořadí otázky položíte – stejně se zeptáte na všechny a dozvíte se stejné informace při jakékoliv jejich kombinaci. Čas strávený ve hře si můžete dále prodloužit nepovinnými úkoly a aktivitami za které kromě zkušenostních bodů můžete získat i několik speciálních pavoučích obleků. Mezi vedlejší úkoly patří například vysvobození civilistů z hořícího domu, pomoc policii při přestřelce nebo sbírání různých předmětů, jako jsou plakáty či stránky komiksů. Ty si pak můžete prohlížet v obchodě Stana Lee, kde se kromě těchto sesbíraných věcí objevují i figurky postav, které jste již porazili. Vedlejší úkoly se mi líbí, jen u sbírání předmětů si nejsem jisty, zda skrytých 300 plakátů někdo našel. Nebo zda je někdo vůbec hledal.

Padouši zachraňují hodnocení

Abych jen nehanil, musí pochválit upravené poletování městem. Konečně se síť nezachytává kdesi v mracích, ale musí mít určitý cíl, nejčastěji dům. Není tak možné létat v místech, kde žádný vyvýšený bod není a toto vylepšení přidává na autentičnosti. Také mě potěšil počet postav známých už z komiksové předlohy a fanoušci celého univerza jistě uvítají množství soubojů s bossy. Utkáte se například s Carnagem, obrovitým Kingpinem, Electrem či Black Cat. Souboje s nimi nejsou již tak jednoduché jako v prvním díle a alespoň zde tedy vidíme zlepšení. Pro jejich snazší poražení je dobré občas zavítat do nabídky upgradu postav. Zde si za body, získané plněním misí a sbíráním předmětů, můžete vylepšovat své schopnosti. Manhattan, ve kterém se děj příběhu odehrává, je zpracován věrně a dokonce obsahuje některé notoricky známé stavby. Proletíte se tak skrze Central Park, Time Square nebo až na vrchol Empire State Building.

Škoda je, že všechny tyto stavby byly také v prvním díle. A to je zřejmě největší problém Amazing Spider-Man 2. Nevidím téměř žádný posun od dva roky starého dílu a pokud by první a druhý díl vyšly jako jedna hra například v roce 2010, zřejmě by se jednalo o špičkový titul. Místo této recenze by vlastně stačilo vás odkázat na článek o úvodním Amazing Spider-Man a upozornit, že příběh pokračuje dále a potkáte nové postavy. Nic víc, žádná novinka. Proto si titul zaslouží pouze podprůměrnou známku, u které mohou trochu přimhouřit oči jen opravdoví fandové pavoučího hrdiny.

The Amazing Spider-Man 2

Verdikt

Žádné inovace, nulový posun v grafice a další chyby srážejí hru do podprůměru letošní produkce. Nabízí se srovnání s hrami o jiném akčním hrdinovi, tedy Batmanovi, a asi je zřejmé, jak tento souboj dopadl. Netopýří muž toho pavoučího zadupal do země.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

bossové
poletování New Yorkem
grafické zpracování
žádný posun od minulého dílu
délka kampaně
loadingy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama