The Mims Beginning – vesmírná odysea
Recenze The Mims Beginning – vesmírná odysea

The Mims Beginning – vesmírná odysea

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

7

Finální verze neotřele vypadající godlike strategie je konečně tu, povedla se dle našich očekávání?

Reklama

Velikost nezávislých herních studií není nikterak závratná. Většinou se skládají maximálně z deseti aktivních členů. Tvorba her je v jejich režii pomalá a finančně nenáročná. Peníze investují jen do vývoje a základních životních potřeb. Pokud patříte mezi začínající tvůrce bez výrazných zkušeností, financí či zvučného jména, jsou vaše šance na proražení mezi konkurencí doslova mizivé. Občas se na vás ale usměje štěstí. Polští indie vývojáři Squatting Penguins by o tom mohli vyprávět.

Jejich studio mělo na začátku své cesty jen tři plnohodnotné zaměstnance a pár tisíc zlotých. Přesto se pustili do vývoje svého prvního projektu. Práce na The Mims Beginning trvala čtyři roky. V jejich průběhu stihli vývojáři absolvovat úspěšně crowndingovou kampaň a Early Access, v jehož rámci byl titul maximálně doladěn. Nyní k nám míří plná verze, stojí za vaší pozornost?

Nový start

Po několik staletí žili trojhlaví obyvatelé planety Momo v dokonalé symbióze se svým domovem. Jednoho krásného dne se ale vše změnilo. Jejich svět začal z neznámých důvodů pomalu chřadnout. Jeho zánik byl nevyhnutelný. Konec Momo přežila jen hrstka vyvolených, kterým se podařilo v malých lodích uniknout do vesmíru. Celkem se z povrchu umírajícího kolosu dostala jen dvě transportní plavidla, která se hned po opuštění orbity vydala hledat nové útočiště pro svůj lid. Jejich let naneštěstí netrval moc dlouho, narazili totiž na meteoritický roj, který se postaral o přistání jejich lodě na dosud neobydlený kus země.

Budoucnost roztomile vypadajících příšerek nevypadá v prvních minutách hry zrovna růžově, naštěstí jste jim po ruce vy a vaše nadpozemské síly. The Mims Beginning z vás hned na začátku příběhu udělá všemocného vůdce, určujícího budoucnost celé civilizace. Teoreticky by se dalo říct, že se ujímáte role božské bytosti, která má dovést své věřící k lepším zítřkům.

„Elementárním kamenem celé vaší společnosti je PSI centrum.”

Všechny příběhové mise se odehrávají na ostrovech vznášejících se v prostoru. Variace jednotlivých lokací je přesto vcelku pestrá, každá mapa má svou osobitou rozlohu, strukturu a děj. Velikost prozatím dostupných světů není zrovna závratná, víc stavebního prostoru by určitě nikomu neuškodilo. Krom vyměřeného prostoru a specifické zápletky, vám ostrovy nabídnou také různé typy zvířat, rostlin a monumentů.

Vesmírná odysea malých mimozemšťanů má v The Mims Beginning vcelku kvalitní zápletku. Příběh jako komplet disponuje řadou okouzlujících momentů, které dokáží překvapit i rozesmát. Mimo to v sobě kombinuje také různé apokalyptické scénáře, které mu dávají šťávu. Osobně jsem byl efektivně vystavěným dějem příjemně překvapen, většina strategií hraje spíše na vážnější či nudnější notu. Hlavní scénárista Jeremiasz Doki odvedl skutečně dobrou práci.

Stavíme ekologicky

Prakticky každá mise v tomto titulu začíná budováním základny. Elementárním kamenem celé vaší společnosti je PSI centrum. Po jeho vystavění můžete v určitém okruhu ovládat vaše přisluhovače a stavět budovy. Krom pasivních dovedností vám tato struktura nabídne také aktivní kouzla, která budete používat jak na obranu, tak i pro útok. Efektivita a rozsah vlivu PSI centra se dají zvyšovat za pomoci specifických vylepšení. Zdokonalit je ho možné dohromady pětkrát.

„Výzkumná střediska vám otvírají nové druhy chovných zvířat, ovocných stromů, dovedností a technologií. Každý domestikovaný tvor má své potřeby, velikost a míru zápachu.”

Po vybudování PSI centra na dobře situovaném bodu, je rozumné začít expandovat do okolí. Stavba nových budov není naštěstí nikterak nákladná. K jejich realizaci potřebujete jen ovocnou šťávu a krystaly. Plody nezbytné pro tvorbu džusu produkují různé typy ovocných stromů. O jejich sklízení a následné rozšrotování se starají vaši služebníci. Modravě svítící gemy je možné získat dvěma způsoby. Buď je obdržíte za směnný obchod se zvířaty, nebo je vytěžíte z nově přidaných rudných pilířů.

Zvířata na směnný obchod vytváříte v genetických laboratořích. Výzkumná střediska vám otvírají nové druhy chovných zvířat, ovocných stromů, dovedností a technologií. Každý domestikovaný tvor má své potřeby, velikost a míru zápachu. Pach živočicha je definován hlavně jeho rozměry. Králíci tím pádem smrdí méně než slepice či klokanům podobní deesauři.

Vysoká míra zápachu láká do vašeho světa agresivní predátory. Bránit se proti nim můžete za pomoci speciálně vycvičených strážníků a obranných věží. Ty pohání ovocná šťáva a energie z větrných elektráren. Elektřina, krom defenzivních struktur, zásobuje také PSI centrum, výzkumné laboratoře a odpočinková stanoviště, která vaši obyvatelé užívají k načerpání nových sil. Bez občasného oddechu jsou rozmrzelí a unavení. Jejich práce bez něj za moc nestojí.

Symbióza na jedničku

Podobně jako zvířata páchne i ovoce. Jeho rozklad vábí škůdce, kteří ho konzumují a následně vylučují v podobě zápachu, který funguje na stejné bázi jako puch domestikovaných jedinců. Redukce ovocných stromů či vámi chovaných tvorů značně snižuje intenzitu invazí agresivních organizmů. Symbióza je pro přežití vašeho druhu naprosto zásadní. Pokud budete reakce přírody ignorovat, nedopadne to s vámi zrovna nejlépe. Prvek symbiózy považuji za jeden z nejvýraznějších aspektů The Mims Beginning.

„První dílo nezávislého polského studia Squatting Penguins se i přes nedostatek zkušeností a malý rozpočet skutečně povedlo.”

Soužití s přírodou vám nebudou narušovat jen paraziti a predátoři. Občas vás zasáhnou i různé katastrofické situace, které značně ovlivní chod vaší společnosti. Narazit můžete na meteoritické roje, zemětřesení, kyselé deště či epidemie zombie moru. Každá pohroma naruší poklidný život mims trošku jiným způsobem. Zemětřesení je například připraví o budovy. Osobně jsem byl nejvíce fascinován rozšiřováním zombie viru, který z mých věřících dělal bezduchá agresivní monstra roznášející nákazu mezi své dosud nenakažené bratry.

Mimo primární kampaň obsahuje The Mims Beginning také režim přežívání. V jeho rámci budete na příběhových mapách čelit vlnám nepřátel. Pro vítězství je vždy nutné udržet vaší civilizaci naživu po patnáct dlouhých kol. Efektivita nájezdů se odvíjí podle fáze hry. Na jejím počátku proti vám budou chodit jen slabší protivníci. Pozdější etapy vám naopak do cesty postaví silnější a odolnější monstra.

Božská strategie?

První dílo nezávislého polského studia Squatting Penguins se i přes nedostatek zkušeností a malý rozpočet skutečně povedlo. Hra má neotřelou hratelnost, perfektní optimalizaci a humorně vystavěný příběh. Vytknout je jí možné jen zajímavě jednající AI a jistou míru repetetivnosti. Celku by prospěl generátor náhodných map. Za sebe mohu tento projekt doporučit všem milovníkům RTS s božským nádechem. Peter Moleneux se má od Squatting Penguins co učit.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

The Mims Beginning – vesmírná odysea

Verdikt

The Mims Beginning je kvalitní nezávislá RTS s božským nádechem. Hráči hledající zajímavý strategický zážitek jejím nákupem rozhodně neprohloupí. Pokud od ní nebudou čekat zázraky, určitě je mile překvapí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

humorný příběh
režim přežívání
prvek zápachu
symbióza Mims s ostatními organizmy
neměnná hratelnost
zajímavé chování AI
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama