The Ship: Remasted - znovu na palubě
Preview The Ship: Remasted Článek The Ship: Remasted - znovu na palubě

The Ship: Remasted - znovu na palubě

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

Alfa verze remasteru kdysi populární multiplayerové hry oživuje nejednu vzpomínku. Je ale likvidace ostatních hráčů na palubě lodí i po letech zábavná?

Reklama

Bylo nebylo, v roce 2006 se z modu pro Half-Life 2 stala samostatná, primárně multiplayerová hra s názvem The Ship: Murder Party, která se ve své době těšila nemalé popularitě. Jak už to tak ale bývá, postupem času začal počet a zájem hráčů opadat a dnes už je hra prakticky mrtvá, nepočítaje několik snaživců, kteří občas založí svůj server. Plánované pokračování s podtitulem Full Steam Ahead je taktéž ve stavu klinické smrti a na Kickstarteru se před lety setkalo se značným neúspěchem. Bylo by ale určitě škoda zahodit svérázný koncept hry, díky němuž se The Ship stala populárním titulem, a proto se studio Blazing Griffin pustilo alespoň do remasteru. Já dostal společně s mnoha testery šanci vyzkoušet alfa verzi The Ship: Remasted v předstihu před jejím vydání v Early Access, abych zjistil, jestli se pamětníci mohou opravdu těšit na návrat jedné postarší klasiky.

Jako ve zvrácené detektivce

Tvůrci sice tvrdí, že sem tam provedli nějaké menší změny, ale já si jich při hraní moc nevšiml. V jádru jde stále o tu samou hru, a pokud jste nehráli originál, můžete si The Ship představit jako parafrázi případu Hercula Poirota v detektivce Smrt na Nilu od Agathy Christie. S tím rozdílem, že vraždy neřešíte, ale způsobujete a vycházková hůl ve vašich rukou neslouží jako pomůcka při chůzi, ale jako jeden z mnoha vražedných nástrojů. Jen to zasazení na palubu lodi se moc neliší a i při hraní se můžete pyšnit navoskovaným knírkem, tedy pokud vám hra přiřadí správnou postavu.

Chcete jiné přirovnání? Pak se určitě nabízí multiplayer v sérii Assassin's Creed, jehož principy se konceptu The Ship v mnoha směrech podobají. Pokud bychom ale chtěli někoho obviňovat z opisování, případná vina s ohledem na rok vydání The Ship padá na hlavu Ubisoftu. Ten koncept je každopádně dost prostý. Ocitáte se na palubě výletní lodi v 20. letech 20. století a z vůle jistého pana X máte prostý úkol - zabít hráče, kterého vám hra přiřadí, a zároveň dávat pozor na to, aby vás nezabil další hráč, který má za cíl právě vaši postavu.

Pro potřeby provedení vraždy i případné obrany lze na lodi najít mnoho zbraní. Může jít třeba o nůž, meč, sekeru, páčidlo, sekáček, revolver, explodující peněženku nebo starého dobrého Thompsona. Se zbraněmi ale nemůžete jen tak pobíhat po palubě, často jste v hledáčku kamer, stráží a obyčejných pasažérů, a jakmile vás zmerčí se zbraní v ruce, dojde k okamžitému zatčení a udělení trestu. Ten vás pošle do vězení na dobu určenou na základě počtu zbraní, které se u vás při zatčení najdou. Poté jste lehčí nejen o všechny nebezpečné věci, které jste předtím nasbírali, ale i o peníze. Ty slouží třeba na nákup jídla a pití, s nimiž zažehnáte některé z vašich potřeb.

I potřeby jsou zpět a při pohybu po lodi je musíte hlídat, jinak se můžete potýkat s nepříjemnými vedlejšími účinky. Jednou za čas je nutné jíst, pít a spát, sem tam se umýt nebo si dojít na záchod, někdy je potřeba si popovídat s pasažéry nebo si přečíst knihu. Pokud tedy chcete zdárně provést vraždu stanoveného cíle, musíte být ve střehu a dávat pozor na autority a zároveň hlídat své potřeby. Hlavně spánek, ve srovnání s původní hrou mi přišlo, že se vaše postava při sprintování unavuje příliš rychle a často se stane, že prostě usnete vestoje. Sem tam navíc není od věci najít nějaké odlišné oblečení, abyste pokud možno zmátli toho, kdo vám jde po krku. Vše, co bylo při hraní původní The Ship důležité, se tudíž vrací a s tím se vrací i dobře známá hratelnost, která k zábavě většinou postačí.

Všudypřítomný pocit déjà vu

Vrací se také dobře známé herní módy (zatím lze hrát základní Hunt, Elimination a Deathmatch), a také mapy. The Ship: Remasted je ale stále ve vývoji, což se projevuje především na jejich omezeném počtu. Obsah spojený s výše zmíněnými principy je většinou hotový a přítomný v Early Access verzi, chybí snad jen rafinovanější způsoby likvidace v čele s injekční stříkačkou na uspání dalších hráčů a boti, ale v tuto chvíli jsou v remasteru jen čtyři mapy. Konkrétně nocí zahalená majestátní loď Andrea Doria, staromódní Atalanta, která jako by opravdu vypadla z románu Agathy Christie, větší a modernější Batavier a ledovci obklopená loď Krassin.

Všechny mapy jsou věrné originálu a nabízí víc než dost úložných prostor, kde lze najít zbraně a další předměty, stejně jako místa na ukojení vašich potřeb. Občas jsem si díky jejich zpracování, atmosféře a dobové hudbě, která se line z tamních rádií, musel vzpomenout na jednu z mých oblíbených misí z první Mafie, která spočívala v likvidaci radního na jeho narozeninové oslavě na parníku, jindy zase procházky po lodi probouzely vzpomínky na Hitman: Blood Money.

Nejčastěji jsem ale přirozeně vzpomínal na původní The Ship a v mnoha případech jsem zapomínal, že vlastně hraju remaster. Stav nové verze se nicméně projevuje nejen na počtu map, ale i na tom, co na nich najdete, v tuto chvíli chybí například možnost využívat výtahy, nenajdete tajné místnosti a ani si nemůžete zaplavat. K plavání stejně nemáte možnost, protože mapy nabízející palubní bazény zatím chybí.

Unity místo Source enginu

Pokud nepočítám dočasně menší množství obsahu oproti původní hře a skutečnost, že v době psaní tohoto článku se stále čekalo na možnost zakládat dedikované servery, která má dorazit v řádu pár týdnů, největší změnou je přirozeně grafika a obecně technická stránka. Od toho přeci jen remaster je, i když v tomto případě je jeho cílem i oživení mrtvé hry a hráčské základny. V Blazing Griffin se rozloučili se starým dobrým Source enginem a v případě The Ship: Remasted použili engine Unity. Jak si můžete všimnout z okolních screenshotů, stále nejde o kdovíjakou grafickou špičku, často není ani moc k rozeznání od původní hry, ale i tak vizuální stránka stačí a pořád dodržuje takřka komiksový styl původní hry, hlavně v případě postav. Originálu se věrně drží i zvuky.

Ani v případě technické stránky se ale v tuto chvíli The Ship: Remasted nevyhýbá všelijakým chybám. Po zabití vašeho cíle se nad jeho tělem může na malý okamžik zhmotnit jiná postava a pak zase zmizet, výjimečný není pohled na postavy, které sedí uprostřed ničeho. Tyhle chyby naštěstí hraní nijak neomezují ani nekazí, horší jsou problémy s peer-to-peer připojením (zatím pro 4 hráče), kdy hostiteli může hra jet bez nejmenších problémů, ale ostatní hráči se mohou potýkat třeba s nereagujícím ovládáním. Nezbývá než doufat, že tyhle chyby časem zmizí a neobjeví se další, závažnější. A že časem vývojáři nabídnou pokročilejší nastavení grafiky. Prozatím si můžete zvolit jen rozlišení a celkovou grafickou kvalitu, která se pohybuje od nastavení fastest přes simple a good až po fantastic a ultra. I na vyšší nastavení je ale hra poměrně nenáročná na hardware, nicméně optimalizace je další věc, na níž tvůrci pracují.

V případě The Ship: Remasted došlo ještě k jedné výrazné změně, a to k opomenutí singleplayeru. V současné Early Access verzi hru jednoho hráče prostě nenajdete a vypadá to, že v Blazing Griffin ani nemají plány na její zrekonstruování. The Ship koneckonců nikdy nebyla symbolem kvalitního singleplayerového zážitku a podle mého názoru bude lepší, aby se tvůrci soustředili na pořádné přepracování multiplayeru, který je prostě a jednoduše stěžejní. I když krátký tutoriál, jenž byl součástí původní hry, by se s ohledem na možný příliv nováčků určitě hodil.

Stará nebo zastaralá zábava?

Pokud uvažujete, zda do The Ship: Remasted investovat, má rada je poměrně prostá. Jestli vás bavila původní hra, určitě vás bude bavit i tenhle remaster. A když jste The Ship: Murder Party nikdy nehráli? Jestli vám stačí prostý koncept, v jehož rámci najdete na palubě lodi zbraň, poté cíl, sem tam dáte pozor na autority a další hráče a to s určitými obměnami opakujete stále dokola, tak by i pro vás The Ship: Remasted mohla představovat dobrou koupi. Minimálně po určité době a přidání dalšího obsahu v čele s mapami a dalšími herními módy.

Ti, kteří hledají nějaké změny, ale budou hledat marně. Všechny herní mechaniky zkrátka zůstaly bez výrazných změn, včetně ovládání či designu inventáře, a po obsahové stránce by se remaster měl dříve či později také shodovat s původní hrou. Někteří hráči si v případě Murder Party stěžovali, že nelze dost dobře taktizovat a že by přece bylo fajn, aby bylo možné před kamerami a strážemi utíkat, třeba za pomoci převleků. Jestli si totéž myslíte i vy a původní hra vás dlouhodobě nezaujala, The Ship: Remasted vám prostě nemá co nabídnout.

Naprostá věrnost původní hře tedy může být v konečném důsledku na škodu. Velcí příznivci originálu si k remasteru určitě najdou cestu, ale bude to stačit na to, aby hra ožila? Nároky dnešních hráčů jsou přeci jen jiné a to, co v roce 2006 vypadalo jako novátorská zábava, může v roce 2016 dělat na mnoho potenciálních nováčků dojem vyčpělého, zastaralého nesmyslu. Bylo by určitě fajn, kdyby vývojáři našli způsob, jak tomuto dojmu předejít a jak se vymanit z hranic prostého remasteru, který po obsahové stránce nenabízí nic víc než originál. V tuhle chvíli je zkrátka The Ship: Remasted spíše takovou službou pro skalní fanoušky a jenom čas ukáže, jestli to bude stačit na to, aby každý hráč po spuštění nemusel bezradně koukat na prázdný vyhledávač serverů.

The Ship: Remasted koupíte od pondělka na Steamu za 19,99 euro. Majitelé původní hry dostanou 25% slevu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama