THQ Nordic koupili české studio Warhorse asi za miliardu korun
KC: Deliverance Novinka THQ Nordic koupili české studio Warhorse asi za miliardu korun

THQ Nordic koupili české studio Warhorse asi za miliardu korun

Michal Burian

Michal Burian

60
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Tvůrci Kingdom Come: Deliverance už nejsou nezávislým týmem, nově je vlastní THQ Nordic + kolik se prodalo hry a DLC.

Reklama

Článek aktualizován (původně vydáno: 13.02.2019 - 09:16): Společnost THQ Nordic dnes prostřednictvím své dceřiné firmy Koch Media uzavřela smlouvu o koupi pražského studia Warhorse, které v loňském roce uvedlo na trh středověký RPG titul Kingdom Come: Deliverance. Kupní cena byla 33,2 milionů eur (cca 857 milionů korun) + další peníze jdou na dluh studia a další jsou ve formě akcií THQ Nordic (celkem 2,4 milionu euro), celkem jde o částku 42 milionu eur (přes 1,1 miliardy korun), přičemž čisté příjmy Warhorse Studios v roce 2018 činily přibližně 42 milionů eur, prodalo se 2 miliony kusů hry a k tomu 500 tisíc kusů DLC (více v infografice dole). THQ Nordic tedy vlastní 100 procent akcií Warhorse Studios.

Před touto změnou bylo vlastnictví Warhorse Studios následující: finančník Zdeněk Bakala (70% podíl) a vývojáři Daniel Vávra (17%) a Martin Klíma (13%). Jak si rozdělili akcie a zda je do nich započítán i investor Bakala, není v současné době známo.

Pro fanoušky tohoto studia a Kingdom Come je důležité, že ve vedení stále zůstanou Daniel Vávra, Martin Klíma, Martin Frývaldský a Viktor Bocan. O odchodu ani jednoho se čerstvá tisková zpráva nezmiňuje. Hru vydala loni společnost Deep Silver, která se posléze stala součástí THQ Nordic společně s Koch Media.

„Warhorse Studios je jedním z předních nezávislých studií v Evropě a jsme hrdí na to, že je vítáme do skupiny THQ Nordic. Kingdom Come: Deliverance, kterého se prodalo více než 2 miliony kopií, zaznamenal od vydání před rokem velký úspěch. Těšíme se na pokračování spolupráce se zakladateli, kteří nadále zůstanou v čele studia pod silnou tvůrčí svobodou na mnoho let,“ řekl Lars Wingefors, generální ředitel THQ Nordic AB.

Martin Frývaldský, generální ředitel Warhorse Studios, k tomu dodal: „Stát se součástí rodiny THQ Nordic je důležitým mezníkem pro naše studio. Začali jsme jako malý tým s hrstkou zaměstnanců, kteří byli dost nadšeni, aby se připojili k tomuto náročnému projektu. Dovednosti členů našeho týmu, důvěra a podpora našeho hlavního investora a nadšení našich fanoušků, kteří podpořili vývoj Kingdom Come: Deliverance na Kickstarteru, nám pomohl růst na mezinárodní úrovni. Věříme, že podpora společnosti THQ Nordic nám umožní další posun v naší misi přinášet hráčům vzrušující hry a rozšířit hranice herního průmyslu.“

S jistotou lze mluvit o pokračování Kingdom Come: Deliverance.

K prodeji Warhorse Studios se pro Aktuálně.cz vyjádřil Zdeněk Bakala, který poskytl část peněz na vývoj Kingdom Come: Deliverance: „Velmi mě těší, že jsem byl součástí úspěchu této české společnosti plné talentovaných lidí. Jejich tvrdá práce a kreativita přinesla studiu mezinárodní uznání a nyní i spojení s předním světovým vývojářem a vydavatelem her. Nový strategický investor pro studio představuje další možnosti růstu.“

Společnost THQ Nordic v poslední době výrazně posiluje a rozšiřuje své portfolio. Firma se původně jmenovala Nordic Games, poté ale odkoupila zbytky zkrachovalé THQ a převzala její název společně s právy na Darksiders nebo MX vs. ATV. Nyní vlastní Koch Media s Deep Silver a mnoho známých herních značek, včetně Baja, Commander Keen, Homefront, Saints Row, TimeSplitters, Kingdoms of Amalur: Reckoning nebo Carmageddon.

Na Zingu jsme Kingdom Come: Deliverance hodnotili známkou 7/10 a napsali o něm: „Kingdom Come: Deliverance má obrovský potenciál, který je v případě hratelnosti zcela naplněn. A tím je myšleno opravdu zcela. Úplně. Bohužel celou hru shazuje neuvěřitelný počet bugů, chyb a technických nedostatků, včetně příšerné umělé inteligence lidí a nepřátel. Pokud tohle vývojáři z Warhorse opraví, máme před sebou opravdu fascinující RPG hru, která by bez problému dosáhla i na hodnocení 9/10.“

THQ Nordic koupili české studio Warhorse asi za miliardu korun
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama