Tokyo Tattoo Girls - recenze
Recenze Tokyo Tattoo Girls - recenze

Tokyo Tattoo Girls - recenze

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

Už jste měli někdy možnost ovládnout celé město jenom díky správně zvolenému tetování? Dnešní recenze vám ukáže, že je to možné.

Reklama

Recenzovaná verze: PSV

Ať si říká, kdo chce, co chce, jsou všechna JRPG prakticky na jedno brdo. Když si odmyslíte příběh, tak se jedná o spojení dialogových scén (často statických), tahových soubojů a průzkumu prostředí za účelem získání lepší výzbroje a výstroje.

Nic jiného už ani nečekáte a vtipný okamžik pak nastane, když od nějaké čekáte, že jde jen o další JRPG, počítáte se stejnými, nebo aspoň podobnými principy, a místo toho se vám na obrazovce objeví něco jako Football Manager. Jen místo nákupu hráčů tetujete polonahou dívku a místo statistických útoků na bránu zabíráte jednotlivá území velkoměsta. Přesně o tomto je totiž strategie, ne JRPG (!), Tokyo Tattoo Girls.

Holky jako lusk, a přesto každá jiný

Hned dopředu musím upozornit, že Tokyo Tattoo Girls není určena pro akčně laděné hráčské publikum. Pokud máte při hraní nutnost aktivně se rychlým mačkáním čudlíků na myši nebo na gamepadu podílet na dění na obrazovce, rovnou se na čtení této recenze vybodněte. Tady na vás totiž čeká pouze nutnost rychle se rozhodovat, připravit se dopředu na nejrůznější vývoj situace a pak samozřejmě otetovat (nebo možná potetovat) co největší plochu zad jedné z dívek. Na druhou stranu musím upozornit i milovníky strategického uvažování, nebo obrovského množství tabulek a grafů, že v Tokyo Tattoo Girls nenajdete ani tohoto aspektu zrovna velké množství. Takže vyvstává otázka, pro koho je tahle hra vůbec vhodná?

Dovolím si soukromě tipovat, že nejlépe sedne milovníkům Japonska, těm, co mají rádi nenáročnou zábavu a také hráčům, kteří mají občas chuť překonávat sami sebe nebo nastolené výzvy. Ač se můžou Tokyo Tattoo Girls jevit jako jednoduchá a zábavná hříčka, tak tohle tvrzení platí pouze pro její nejlehčí obtížnost. Stačí ale kliknout na tu o stupínek těžší verzi a nebudete se stačit divit, jak rychle to bez pořádného plánování projedete. A to vám hra na začátku ani nedovolí vyzkoušet dvě další obtížnosti, ty si musíte nejprve zasloužit. Nebudu ale předbíhat a nejprve si dovolím nastínit, o co ve hře vlastně jde.

Lokální katastrofa a vězení jménem Tokio

Tokijskou metropoli postihla katastrofa. Nemusíme se moc zajímat jaká, to není pro děj hry podstatné. Důležité je, že se u některých přeživších holek objevila různá tetování a s ním spojené velmi mocné schopnosti. Město proto bylo raději odříznuto od zbytku světa a jeho obyvatelé tím pádem kompletně izolováni. Mezi okrsky velkoměsta to začalo vřít a došlo k bojům, které se po nějaké době podařilo zvládnout a mohlo dojít k uzavření míru. Město bylo rozděleno na 23 okrsků, z nichž je každý pod správou nějakého velmi silného Klanu. Tyto Klany tvoří společně Syndikát a víceméně dohlíží na to, aby nikdo nedokázal opustit město. Proslýchá se ale, že se ze zdevastovaného města uniknout dá, ale zvládne to pouze ten, kdo dokáže porazit vůdce všech 23 klanů.

A teď nastupujete na scénu vy, jakožto šikovný tatér. Sami ale nic nezmůžete, a tak si vyberete jednu z dívek a v podstatě pod záminkou splnění jejího snu se budete snažit dostat pod kontrolu celé město. Na výběr je několik různých holek, které vždy pochází z jiného místa, mají trochu jiné vlastnosti a milují jiné věci. Jedna hazard, jiná plyšáky, další zpěv a apod. Co se týče dalších schopností a vlastností, tak třeba Karin Tamu je podle tvůrců ideální na začátek hry, protože je nejvyváženějším typem. Najdete tady ale dívku jménem Mai Tachikawa, jež je celkem obyčejná a průměrná, ale navyšuje vám množství získaných peněz (PM). S Kayako Musashino zase budete lépe rekrutovat nepřátele a třeba Chizuri Hachioji má lepší obranu, a tak s ní boje probíhají o něco lehčeji. Mně osobně se třeba nejlépe hrálo s Chocho Chofu, která je až na konci seznamu, protože jde o speciální typ. Zrovna ona dokáže zvýšit šanci náhodných setkání.

Každému ale sedne pro svůj styl hraní jiná dívka, což paradoxně poznáte až s vyšším stupněm obtížnosti. Na nejlehčí projedete hrou jako nůž máslem, ale už při druhém stupni si musíte hlídat nejen tetovaná záda, ale i finance a opravdu se zamyslet a dělat raději pouze ta správná rozhodnutí. Další dvě obtížnosti nejsou na začátku hry přístupné a dovolím si tvrdit, že jde o tak trochu umělé zvýšení znovuhratelnosti, jenže ono vám to stejně nakonec nedá a vsadím se, že si zkusíte po Akice projít celou anabázi ještě s Mai nebo Kayako. A to na vyšší obtížnost a hned z několika různých důvodů.

První obtížnost je taková testovací a opravdu spíše odpočinková. Ovládnutí všech 23 distriktů vám zabere jen jedno odpoledne. Na druhou obtížnost možná nejdřív neuspějete, ale pak vám to bude ke zdárnému konci trvat jen o chlup déle. Další obtížnosti jsou tou pravou výzvou, ale myslím si, že vás budou zajímat i další drobnosti. Třeba jaké sny mají ostatní dívky a pak ono tetování. Každá z holek totiž bude na svých zádech nosit úplně jiné malby.

Prachy vládnou světu!

No světu, tady vlastně jenom jednomu městu, ale i tak jde ve zkratce o alfu a omegu všeho. Bez dostatečného kapitálu se nikam nehnete a nic nemáte. Ani následovníky a nemáte ani za co holky tetovat. V návaznosti na to pak nemáte třeba ani na občasný hazard a samozřejmě vám tím pádem i lehce klesá reputace. Tou je u Tokyo Tattoo Girls zastoupený váš zdravotní stav. Holky totiž nikdy za žádných okolností nepřichází o zdraví, ale o svou reputaci. Když klesne na nulu, je konec. Hra skončí špatně a vy ji můžete začít zase pěkně od začátku.

Asi by bylo na čase vysvětlit, jak se celé Tokyo Tattoo Girls hrají. Po výběru dívky a krátkým seznámením se s jejím příběhem, si vyberete startovní okrsek Tokia. Postupně vám budou pomalu, ale automaticky přibývat na kontě PM. Ty pak můžete investovat různě. Buď můžete nabírat (nebo možné spíše podplácet) lidi. Ti se dělí na neutrální (Punks), nepřátele (Enemies) a ty, co už jsou za peníze na vaší straně (takzvané Disciples). Ukazatel mapy města vám pěkně zobrazuje, kolik lidí je momentálně v jaké skupině a hra vlastně končí, když jsou všichni s vámi. Investovat ale můžete pouze do svého okrsku nebo do těch sousedících.

Tyto výpady můžete dělat prostřednictvím nabídky příkazů daného okrsku. Po kliknutí na určitou lokalitu vám vyskočí nabídka s možnostmi. Ta se může v různých místech lehce měnit, ale v podstatě třeba můžete po nějakou dobu rekvírovat lidi nebo se postarat, aby nevznikaly pouliční bitky (Turf Wars). Podle množství investovaných peněz bude najímání lidí probíhat různě dlouho. 5 dní, 7 dní nebo déle. Stejně tak různě dlouho může působit prevence proti bitkám. Některé okrsky ale přeci jen vměšování se nevydrží a pak proběhne nějaká ta menší potyčka, případně špatně zvoleným investováním peněz přijdete o reputaci. A ta se bohužel ztrácí daleko rychleji, než se vám ji bude dařit získat zpět.

Přistihnete se pak velice často, že hledíte na počítadlo financí častěji, než byste chtěli a modlíte se, aby vám na kontě přibylo tolik peněz, abyste zamezili další ztrátě cti dřív, než se dostanete do červených čísel. Ze kterých už prakticky není cesty zpět.

A teď si do svých investic započítejte nutnost tetování. Protože správně zvoleným tetováním jde všechno daleko jednodušeji. Přidáváním tetování vzrůstají vaší svěřenkyni dva další měřáky; ohrožení a charisma (Threat a Charisma). Čím víc máte prvního, tím lehčeji se vám rekrutují takzvané Clanswoman a díky charisma zase jednodušeji přesvědčíte takzvané Punks. A následovníky prostě potřebujete. Každému okrsku vládnou dívčí klany a v každém jsou nějací ti rváči a vy musíte přesvědčit všechny. Musíte tedy kombinovat vhodná tetování s vměšováním se do příslušných okrsků. A všechno opět záleží na penězích.

Bitvy bez mačkání tlačítek

Sem tam se na mapě objeví kufr s bonusovými penězi a na vás je, abyste jej rychle sebrali. Občas se dokonce otevře hazardní podnik, kde v kostkách můžete trochu rozmnožit své finanční portfolio. Ale stejně rychle můžete o svůj majetek přijít. Hra mi v tomto směru přišla velmi nefér. Nebo možná hodně realistická, když první dvě kola sázení lehce vyhráváte a když se začne jednat o větší částky, všechno prohrajete.

Samozřejmě se může stát, že v nějakém okrsku dojde hlavní šéfce trpělivost a vyzve vás na souboj. Po krátkém rozhovoru, proč to vlastně všechno děláte, kdy můžete správně zvolenou odpovědí získat po boji malý nebo velký bonus v podobě několika procent reputace (nebo když odpovíte průměrně, o bonus úplně přijdete), se holky pustí do sebe. Celý souboj je prezentován krátkou animací, do které nemáte vůbec šanci nezasáhnout. Takže jak jsem již říkal, zapomeňte na nějaké akční pasáže.

To ale neznamená, že by byl titul nudný. Ze začátku se to sice může zdát, na jakoukoliv akce čekáte neskutečně dlouho, ale když se začnete vměšovat do poloviny města, nestíháte rozdávat příkazy, zjišťovat si informace o okrscích a tetovat a tetovat a tetovat. Počet tetování totiž ovlivňuje, jak velkou máte nabídku příkazů. Tvůrci si navíc viditelně vzali inspiraci z testování, jaká nosí japonská Yakuza. Je tak krása pozorovat pozvolna se měnící záda dívek.

Hra je kompletně předabovaná do angličtiny, ale pro zájemce je možnost přepnout si ji do původní japonštiny, a to dokonce bez jejího dodatečného stahování formou DLC. Moc textu ale nečekejte a ani nějak duchaplný a srdcervoucí dojemný příběh. Tady jde hlavně o zábavu, a to ještě za málo peněz. Tokyo Tattoo Girls se hned po startu prodeje prodávaly za cenu lehce přes pět set korun, což mi teď přijde jako parádní částka. Ač to tak ze začátku nevypadalo, bavil jsem se u ní královsky.

Verdikt: Tokyo Tattoo Girls jsou nezvyklou strategií, kterou si můžete v klidu užít odpočinkovým tempem na pár hodin, ale zároveň se můžete při zvýšení obtížnosti připravit na zapálení mozkových závitů a rychlé běhání prstů po dotykové obrazovce Vity.

Tokyo Tattoo Girls - recenze

Verdikt

Tokyo Tattoo Girls jsou nezvyklou strategií, kterou si můžete v klidu užít odpočinkovým tempem na pár hodin, ale zároveň se můžete při zvýšení obtížnosti připravit na zapálení mozkových závitů a rychlé běhání prstů po dotykové obrazovce Vity.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Pomalý nájezd a velmi rychlá gradace
Nutnost rychlého rozhodování
Minimální, ale komplexní tutoriál
Dabing
Vzhled tetování
Obtížnosti
Možnost ovládat hru pouze na obrazovce Vity
Nemožnost aktivně zasáhnout do bojů
Nefér hazard
Kratší herní doba
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama