Tribes: Ascend – chyť si mě!
Preview Tribes: Ascend Článek Tribes: Ascend – chyť si mě!

Tribes: Ascend – chyť si mě!

Jiří Markvart

Jiří Markvart

9

Série Tribes má za sebou poměrně dlouhou historii, a tak je nyní nezbytné upravit trochu jízdní řády a přijít s něčím novým.

Reklama

Nejlepší věci jsou zadarmo

Na začátek není na škodu osvěžit si trochu základy a ustálit si povědomí o nových Tribes. Tak tedy: Tribes Ascend jsou čistě multiplaerovou first-person střílečkou z futuristického prostředí. Vyvíjí ji pro nás studio Hi-Rez a budeme ji moci hrát zcela zadarmo!

Tento krok (tedy zpřístupnění nového titulu všem hráčům bez vstupních poplatků) je nakonec docela logický. Trh je přehlcen střílečkami, a pokud by si vydavatel Tribes: Ascend nárokoval za klasickou krabicovou verzi hry klidně i pouhých deset či dvacet dolarů, mohlo by se lehce stát, že by se na ní akorát prášilo v regálu. Jakmile ji ale zdarma uvolní na internet, nějací hráči, možná i stovky, tisíce, se určitě najdou.

Tribes: Ascend nabídnou vše, co jsme měli rádi na dřívějších hrách série – bizarní futuristické bitky, vymazlené zbraně, jet packy a… lyžování! Ano, čtěte správně (vy, co Tribes až tak dobře neznáte). Lyžování (v angličtině možná lépe znějící a oficiálně uváděné „skiing“) v Tribes nepředstavuje dovolenou v horských střediscích a sjíždění zledovatělých plání na dvou dřevěných prknech. Jedná se o pohybový prvek, jenž vznikl chytrým využití chyby v původní hře a který se ujal natolik, že se ho tvůrci rozhodl implementovat do hry oficiálně.

Něco jako biatlon – lyžuj a střílej

Lyžování je jakési klouzání po povrchu v herním prostředí. Prakticky se jedná o uchování hybné energie v prostředí, v němž neexistuje žádné tření. Manévry s ním spojené si osvojíte velmi rychle a snadno je využijete k rychlému úniku nebo útoku.

V Tribes: Ascend se dočkáme nejméně čtyř map (pravděpodobně více) s možností dodávání dalších prostřednictvím DLC balíčků. Na výběr bude rovnou několik módu, mezi něž patří klasika v podobě „Capture the flag“, která se snad nikdy neohraje a pekelně stresující záležitost nazvaná příhodně „Rabbit“. Tento mód spočívá v myšlence jednoho proti všem. Hráč, který právě drží vlajku, je zde pronásledován všemi ostatními, kteří v tu chvíli hrají pospolu s jediným cílem – zabít vlajkonoše a ujmout se jeho role. Právě za zabití „králíka“ nebo spíše „zajíce“ se inkasují body, stejně tak jako za držení vlajky. Sami si dovedete představit, o jakou musí jít řežbu.

Nebudou chybět ani tak oblíbená vozidla, jakými jsou podivuhodná přibližovadla podobná tankům, motorkám nebo letadlům. Každé z nich má zcela odlišné vlastnosti (kromě toho, že letadla budou moci létat, což dá rozum) a na každé bude platit jiná zbraň. A bude jen na vás, jak se je naučíte využívat ve svůj prospěch.

Recept na byznys

Ovšem i na free-to-play hře se nějak musí vydělávat. Autoři z Hi-Rez Studios se inspirovali hrou League of Legend. Tato hra, která se svoji prezentací až nápadně podobá World of Warcraft (je akorát orientována více na akci a boje), je založena na modelu mikrotransakcí. Hráči mají v základní bezplatné verzi zpřístupněny herní mapy a několik základních bojovníků. Za své peníze si mohou dokupovat neustále nové a nové „šampióny“, kteří mají originální vzhled a samozřejmě krapet lepší vlastnosti než ti, kteří jsou k dispozici zdarma. Světe, div se, lidé kupují a hra může vydělávat.

V Tribes: Ascend nebudete kupovat šampióny, nýbrž takzvané loadouty, což jsou balíky výzbroje a vybavení pro vaši postavu. Každý loadout obsahuje brnění (od lehkého – rychlého až po těžké – pomalé), dvě zbraně, výbušniny v podobě granátů, tříštivých disků, atd. a případně další vybavení (více paliva pro jet pack, vyhledávač min, apod.). Každý loadout bude trochu jiného zaměření, takže si můžete vybrat právě ten, který bude vyhovovat vašemu stylu hry. Hi-Rez slibují, že budou vydávat nové loadouty s poctivou pravidelností a občas vypustí i nějaký, kteří si hráči budou moci stáhnout i bez nutnosti placení.

Každý loadout je navíc zcela odlišný a s možností další customizace se můžete při vytváření své postavy dostatečně vyřádit i po vizuální stránce. Samozřejmě je velmi pravděpodobné, že nebude chybět nějaký model získávání zkušeností a levelovaní, ale to již považujeme za samozřejmost.

Napjaté očekávání

Ano, vývojáři trochu experimentují a není zcela jisté, zda jejich nový recept na úspěch zachutná i fanouškům série a žánru. Nicméně, z dostupných screenshotů a videí se dá vytušit, že Tribes: Ascend bude skvěle vypadající hra s pořádnou porcí akční zábavy, což značí u ryze multiplayerových titulů polovinu úspěchu. Nechme se ale překvapit. Tribes: Ascend přichází již ke konci letošního roku na PC a Xbox 360.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama