Trine 2 – na cestě za dobrodružstvím podruhé
Trine 2 Recenze Trine 2 – na cestě za dobrodružstvím podruhé

Trine 2 – na cestě za dobrodružstvím podruhé

Redakce

Redakce

17

Nezávislá pohádková skákačka, kde v až trochu kýčovité grafice využíváte spolupráce tří hrdinů – čaroděje, válečníka a zloděje. Zní vám to povědomě?

Reklama

Recenze z hraní české PC verze

Pokud jste léto 2009 i veškeré slevy na Steamu přečkali v hibernaci, pak zřejmě netušíte, oč jde. Těm ostatním se pravděpodobně vybaví Trine, jehož pokračování vychází tentokrát v pařansky i marketingově přívětivějším čase. Povedla se tvůrcům vytvořit kvalitní hra, nebo jen kopie prvního dílu, která má vydělat na předvánočním šílenství?

Trine 2 skutečně jede na stejné vlně jako předchůdce, není to však na škodu. Herní mechanismy fungovaly v jedničce, fungují i tady. Opět probíhá přepínání mezi trojicí postav – rytíř Pontius, který proti překážkám i útočníkům bojuje především silou kladiva a mečem se štítem, mág Amadeus, ovládající schopnost vycucat si krabice jen tak ze vzduchu a také levitaci, a konečně obratná lupička Zoya, jež disponuje nejen lukem, ale i lasem, díky němuž se může přitáhnout skoro kamkoliv. Charaktery jsou vybalancované a u většiny překážek si můžete vybrat hrdinu, s jehož pomocí ji chcete překonat. Také vtipně komentují dění na obrazovce, případně vám napoví, jestliže nevíte jak dál.

S kamarády nejdál dojdeš

Příběh nehraje nijak velkou roli a většinou slouží jako vycpávka při nahrávání mezi úrovněmi, maximálně se někdy objeví krátká cutscéna přímo ve hře. Trine 2 je totiž především o řešení rébusů, honba za tajemnou princeznou je spíš až na druhé koleji.

Byť se některé hádanky dají vyřešit pouze s jednou postavou, obvykle je třeba jejich schopnosti přepínáním zkombinovat, což vyžaduje trochu cviku a rychlé reakce. Tu potřebujete dobré načasování, tamhle spíš logiku a hrátky s fyzikou. Ale pokud se zaseknete, můžete vyzkoušet kooperaci s ostatními hráči, ta některá řešení dost usnadňuje, nicméně taky si užijete více zábavy společně. Pomáhá taky odemykání speciálních talentů za zkušenostní body, na něž v průběhu hraní narazíte na méně dostupných místech.

Pod vlivem LSD

Žádné velké RPG prvky ale nečekejte. Hra umožňuje kdykoliv si zkušenosti znovu rozházet do jiných schopností a nijak za to netrestá, takže pokud nehrajete vyloženě na poctivost, můžete většinu úkolů vyřešit s použitím adekvátních talentů zrovna pro konkrétní problém – hodně se jich dá oklamat vykouzlením čtyř předmětů mágem. Nemáte tak příliš motivace k lámání si hlavy s obtížnějšími hádankami, za které je „nepotřebných“ zkušenostních flaštiček nejvíce. Pokud postavy zemřou, objeví se na posledním checkpointů, jichž je však v úrovni dostatek, většinou před každým obtížnějším úkolem s možností smrti či skupinkou nepřátel. Nedochází tak k přílišné frustraci, že byste museli opakovat celý level úplně od začátku.

Na titulu určitě hodně zaujme grafika – je skutečně pohádková, snad ještě více než ta z prvního dílu. Je barevná. Třpytí se. Leskne. Kýč? Jednoznačně. Ale pěkný. Kvalitou možná mírně zaostává za dnešním standardem, zpracováním vyrovnává. Ať už se úroveň odehrává v lese, v bažině, na hradě či v jeskyni, vždy je vše vymyšlené do detailů. Chvílemi osvětlení, hra světel a stínů, i hezké scenérie vážně berou dech. Prostředí vypadá živě a občas také živé – tu potkáte šneka nebo vám pomůže přátelská chobotnice, ale cestu vám zkříží i ne zrovna přívětiví goblini a několik bossů. I přes všechno pozlátko má titul dobrou optimalizaci a i na starším notebooku frčí plynule.

Podruhé a lépe

Ruku v ruce s grafikou jde i velice povedený soundtrack o dvaceti skladbách, dokreslující atmosféru, navíc je poměrně chytlavý a možná se občas přistihnete, že si ho broukáte. Spolu s artbookem ho obsahuje sběratelská verze. Hra není příliš jazykově náročná, ale i tak se Comgad postaral o českou lokalizaci.

Oproti prvnímu dílu se sice Trine 2 nemůže pochlubit příliš vylepšenou grafikou, vyvážení se však dočkaly postavy - již nemůžete celou hru proskákat třeba jen se zlodějkou, alespoň na začátku ne. Sice místy vypadá hra jen jako klon, ale celkově působí svižněji a některé nedotažené prvky z jedničky se místy minimálně zdají dokončenějšími.

Pokud prostě máte rádi hopsání a logické hádanky, budete spokojení. A jestli jste navíc i příznivci hromady barviček a pohádek, budete nadšení. Za hru zaplatíte jen okolo 320 Kč, což je na zhruba osm hodin zábavy slušná cena, u které vám bude líto, že už končí.

Trine 2

Verdikt

Trine 2 je důstojným pokračováním a povinností pro každého fanouška hopsaček, navíc v pěkném grafickém kabátku a s příjemným poměrem cena/zábava. Ideální nejen jako oddych o vánočních prázdninách.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

fungující herní mechanismy
grafika
ozvučení
různá řešení stejného problému
multiplayer
zbytečnost některých speciálních schopností
místy haprující ovládání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama