Unity se slučuje s firmou, která vyvíjela malware
Novinka Unity se slučuje s firmou, která vyvíjela malware

Unity se slučuje s firmou, která vyvíjela malware

Filip Svoboda

Filip Svoboda

26

Vývojáři ztrácí v engine důvěru, šéf Unity situaci jenom zhoršil.

Reklama

Unity se má spojit se společností IronSource. Akvizice všech akcií monetizační platformy přijde Unity na bezmála 4,5 miliardy dolarů. Zpráva o obchodu ovšem rozvířila emoce a dočkala se nespokojených reakcí především ze strany vývojářů. Za kontroverzemi stojí minulost firmy IronSource i následná slova šéfa Unity, kdy nazval některé vývojáře jako „fucking idiots“.

IronSource je izraelská monetizační platforma fungující od roku 2010. V roce 2015 se stala středem pozornosti, když nasadila do prostředí webového prohlížeče Bing falešnou reklamu na Google Chrome. Kliknutí na domnělou reklamu vedlo ke stažení softwaru InstallCore, který následně zobrazoval uživatelům nevyžádanou reklamu. InstallCore byl v provozu až do roku 2020 a pro IronSource byl klíčovým produktem.

CEO Unity John Riccitiello odpovídal na otázky magazínu PocketGamer. V rozhovoru se vyjádřil k vývojářům, kteří neplánují systém monetizace brzy v procesu vývoje. Přirovnal je k Ferrari a dalším automobilkám, které i v moderní době používají zastaralé nástroje. „Jsou to lidé, se kterými ze všech nejraději bojuju,“ řekl a pokračoval, „jsou to ti nejkrásnější, ryzí a skvělí lidé. Jsou to také jedni z největších zasraných idiotů.“ Vývojáře neobměkčil ani kontext Riccitiellových slov. Už tak rozsáhlou kritiku vyjádření šéfa společnosti pouze posílilo.

Pro magazín Game Developer popsal svůj pohled ředitel Wayfarer Games Dom Harris: „Naše představa a představa Unity o jejich cílové skupině je velmi odlišná. Unity nevydělává žádné peníze od lidí, kteří používají bezplatnou verzi, a verze Plus a Pro jsou neuvěřitelně levné na to, co nabízejí. Jejich hlavním zdrojem příjmů je reklama... takže z tohoto pohledu dává fúze smysl.“ IronSource je ale podle Harrise „malwarová společnost, která vyrábí skutečný malware“. Rozhodnutí sloučit společnosti je podle něj „hloupé“.

Zpráva o sloučení Unity a IronSource přichází nedlouho poté, co Unity přistoupilo k propouštění. To se týkalo 4 % všech zaměstnanců. Podle Riccitiella byla více než polovina zaměstnanců nabrána zpět do firmy.

K celé kauze se vyjádřilo i Unity. Upozornilo, že IronSource už nenabízí a nevyvíjí žádný desktopový software a zaměřuje se na monetizaci na mobilních zařízeních. „Stejně jako každá rozsáhlá reklamní platforma pro stolní počítače (...) [i IronSource] občas trpěl na lidi, kteří se pokusili platformu zneužít.“ Mluvčí vyjádřila plnou podporu uživatelům a Riccitielliho slova označila za vytržená z kontextu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama