V Blizzardu panuje nespokojenost s platy
Novinka V Blizzardu panuje nespokojenost s platy

V Blizzardu panuje nespokojenost s platy

Ondřej Partl

Ondřej Partl

13
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Některým zaměstnancům jejich mzda údajně nestačí téměř ani na zaplacení nájmu.

Reklama

Společnost Blizzard Entertainment je známá především pro své hry ze světa Warcraft či populární ARPG série Diablo. V posledních několika letech je však podle fanoušků přístup firmy ke hrám poněkud nešťastný, kdy se jí nevyhnuly ani různé kontroverze v podobě oznámení Diabla Immortal či příliš nepovedenému endgame obsahu v expanzi Battle for Azeroth pro populární MMORPG World of Warcraft.

A nyní to vypadá, že ani zaměstnanci firmy nejsou příliš spokojeni, jelikož podle Bloombergu zde panuje poměrně napjatá situace kolem platů.

V roce 2019 ve firmě měl proběhnout výzkum, kdy se zjistilo, že přes 50 % zaměstnanců bylo nespokojeno se svými platy. Vedení Blizzardu se proto rozhodlo k nápravě této situace, která však evidentně byla velice nedostatečná a špatná, díky čemuž měli zaměstnanci vytvořit otevřenou tabulku, do které začali vypisovat hodnoty své mzdy a změnu oproti situaci v roce 2019, přičemž se z této tabulky mělo zjistit, že se ve většině případech jednalo o ani ne 10% navýšení, což bylo o dost méně, než zaměstnanci po výzkumu očekávali.

Jeden ze starších zaměstnanců měl taktéž tvrdit, že navýšení jeho platu se pohybovalo v cenové relaci padesáti centů na hodinu, přičemž díky omezeným přesčasům si vydělá méně, než v minulosti. Někteří zaměstnanci se proto rozhodli odejít do konkurenčního Riot Games v Los Angeles.

Celkově tak podle anonymních zaměstnanců má firma platit podstatně méně, než jejich konkurence, kdy ti zaměstnanci, kteří odešli pracovat jinam, se dočkali navýšení platu klidně o 75 až 100 %.

Nespokojenost posléze pramení ze skutečnosti, že se společnosti každým rokem čím dál více daří a některé vrchní pozice vydělávají klidně i přes 100 000 USD za rok, avšak například testeři získávají pouze minimální plat, případně částku, která se mu nebezpečně blíží. Ředitel společnosti Bobby Kotick přitom dokonce v roce 2019 měl získat 40 miliónů dolarů, kdy se taktéž vyplatilo 15 miliónů dolarů finančnímu řediteli Dennisu Durkinovi jako vstupní bonus.

Web Bloomberg se údajně dostal i ke zprávám z komunikačního kanálu zaměstanců z roku 2018, kdy bylo zjištěno, že někteří z nich museli poměrně výrazně šetřit, aby vůbec byli schopni zaplatit nájem. Jeden z nich tak třeba naprosto vynechával obědy a pil kávu zdarma v práci, kdy další přestal ve svém vztahu řešit pořízení dětí, jelikož věděl, že si je nemůže dovolit, což je v krásném konstrastu s tím, že výše postavení představitelé firmy si užívají dovolené s rodinou v Disneylandu a podobně drahých místech.

Tyto problémy ve firmě podle nejnovějších zpráv vedli k tomu, že se několik stovek zaměstnanců rozhodlo vytvořit otevřený dopis se svými požadavky, v nichž bylo zahrnuto zvýšení platů, více dovolené a úprava systému povýšení. Tento list byl diskutován a utvářen na komunikačním kanále, kde bylo přes 870 zaměstnanců společnosti, čímž došlo k nezvyklému úkazu, kdy se opravdu velké množství lidí ve videoherní firmě semknulo pro zlepšení jejich pracovních podmínek. Stále se sice nejedná o odbor, avšak od jeho vytvoření to již není příliš daleko (žádná velká herní firma v Americe nemá své zaměstnanecké odbory).

Vedení k tomuto seznamu prohlásilo, že ho řádně prostuduje a zváží navržené změny.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama