Vadné páčky má i Nintendo Switch Lite
Novinka Vadné páčky má i Nintendo Switch Lite

Vadné páčky má i Nintendo Switch Lite

Michal Jonáš

Michal Jonáš

9
Platformy Nintendo Switch Switch

Hráčům již došla trpělivost, Joy-Cony nevydrží ani 20 hodin hraní.

Reklama

I když Nintendo Switch stále patří mezi nejdražší konzole na trhu (obě standardní konzole Microsoft Xbox One S a PS4 Slim jsou levnější), už od začátku prodeje ho provázejí kauzy ohledně jeho chatrné a laciné konstrukce. Začít můžeme poškrábaným displejem krytým obyčejným a měkkým polykarbonátovým sklíčkem, zatímco jakýkoli levnější mobil má daleko tvrdší organické tvrzené sklo, a končit např. zaseknutými ovladači Joy-Con v konzoli, protože kolejničky jsou opět z měkkého plastu.

Ostatně v bazarech se prodávají Switche s poškrábanými displeji od zasunování do dokovacího stojánku už od pěti tisíc výše. A zlé jazyky si mohou přisadit, že už při vydání byla konzole hardwarově naprosto zastaralá a předražená, přičemž použitou elektronikou ji papírově vezme do kapsy skoro jakýkoli i daleko levnější mobil. To je všechno pravda, ale Nintendo nikdy nebylo technologickým lídrem po stránce výkonu, nýbrž lídrem po stránce používání a chytrých nápadů. A těch je Switch doslova plný.

 

Vadné páčky má i Nintendo Switch Lite

 

Nicméně je stále jeden problém, který poukazuje na podceněnou konstrukci a použití těch nejlacinějších součástek. Už u originálního Switche si mnoho hráčů stěžovalo na vadné páčky odnímatelných ovladačů Joy-Con. O co jde? Páčky u části uživatelů prý vydrží přesně ovládat jen cca 20-30 hodin. Pak se v hrách často stává, že se postavička pohybuje, i když je páčka naprosto v klidu. Jinými slovy se jedná o falešné signály zachytávané elektronickým obvodem v ovladači.

Každá páčka je samostatně zapouzdřený modul, který tvoří vespod hliníkový výlisek a nahoře plastový rám, což na první pohled není nijak špatná konstrukce, ba naopak je to dobré řešení zabraňující pronikání prachu a nečistot k tištěnému obvodu uvnitř. Chyba je zřejmě právě v elektronickém obvodu páček, které falešně přenášejí signály. Případně v dotykové vrstvě na tištěném spoji.

Co je ovšem na pováženou, že Nintendo zřejmě tu samou nepříliš robustní konstrukci použilo bez jakýchkoli změn i na novém Switchi Lite a v nové revizi velkého Switche. Např. redaktor Polygonu ze stejného důvodu na svém velkém Switchi musel měnit sadu Joy-Conů již za třetí pár. Naštěstí ještě v záruce. Dalším široce diskutovaným problémem je ztráta přesnosti páček, při níž nepomůže ani kalibrace.

 

Vadné páčky má i Nintendo Switch Lite

 

Jiný redaktor zase poukazuje, že mu přestaly korektně fungovat páčky už po 20 hodinách hraní na novém Switchi Lite a to samé se stalo u původního Switche i jeho dalším 4 kolegům. Některým navíc už po záruce, takže aby vůbec mohli hrát, tak si museli dokoupit nový pár Joy-Conů. V Americe stojí 79,99 USD. Po rozebrání konzole uživatelé na Redditu publikovali, že Nintendo u Switche používá moc měkký tištěný obvod s kontakty, které se při páčkování rychle otlačí a pak už nepřenáší informace korektně.

To je obrovská ostuda, když mám ještě doma první dualshocky asi dvacet let staré z prvního PlayStationu, na nichž jsem odehrál minimálně stovky či spíše tisíce hodin a obě analogové páčky jsou sice již s menším odporem, ale fungují naprosto přesně! V USA už majitelům Switchů došla trpělivost a tak podali u soudu ve Washingtonu hromadnou žalobu v zastoupení skoro 6 tisíc poškozených uživatelů ze 16 států USA (z toho je vidět, že to není okrajová závada) na Nintendo America z toho důvodu, že tamní záruční podmínky tyto závady ne zcela pokrývají, takže odporují zákonu na ochranu spotřebitele.

Nicméně Nintendo v reakci na toto obvinění v USA začalo zdarma opravovat a vyměňovat jakékoli vadné Joy-Cony, přičemž nevyžaduje ani doklad o koupi, ani platnou záruku. A pokud zákazník přinese účtenku o placené opravě ovladačů, cenu opravy mu vyplatí zpět. U klasického Switche je to ještě v pohodě, protože se do konzole samotné nemusí nijak zasahovat (nicméně servisy je prý stejně vyžadují přinést), ale u nového Switche Lite už musí v servisu konzoli kompletně rozebrat, což je u nového zařízení vždycky mrzuté.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama