Vybíráme operační paměti do herního PC
Blogy čtenářů Článek Vybíráme operační paměti do herního PC

Vybíráme operační paměti do herního PC

Radek :)

Radek :)

Grafická karta i procesor je za námi a před námi operační pamět (dále RAM), tak hurá na to.

Reklama

Grafická karta i procesor je za námi a před námi operační pamět (dále RAM), tak hurá na to.

 

 

Velikost operační paměti

Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, tak "4GB RAM nebudou rozhodně tak rychlé jak 8GB RAM", správně do uvozovek. Stejně rychlé samozřejmě být mohou, ale jen do určité úrovně. Pokud spustíme hru, zaplní operační paměť a spolu s OS si řeknou rozhodně alespoň o 2GB. To je 50% z 4GB. Jakmile je RAM natolik využitá, data se v ní hromadí a ohromné přístupové rychlosti začínají zpomalovat a tím pádem i běh počítače. S nadsázkou by se dalo říci, že čím víc, tím líp.

 

Troufám si tvrdit, že každý kdo používá 64bit operační systém by měl mít do nového počítače alespoň 4GB a hráč alespoň 8GB, neboť dnešní hry nahrají na plné detaily do RAM počítače klidně i 3GB dat. Pokud chcete opravdu nadupaný počítač, 16GB se samozřejmě hodí do budoucna, i když pochybuji, že to má nějaké reálné využití. 32GB a více už je zcela zbytečné, pokud na počítači neprovádíte extrémní úkony, zralé výpočetních stanic.

 

 

 

Další vliv na výkon

Kromě velikosti hrají roli i frekvence a časování. Frekvenci už známe od procesoru, u RAM to funguje podobně. Časování(CL), velmi zjednodušeně řečeno, udává počet cyklů, než může být nejdříve paměť znovu použita.

Takže :

Frekvence - čím vyšší číslo, tím lepší

Časování - čím nižší číslo, tím lepší

 

V reálných situacích má frekvence i časování minimální vliv na výkon, poznáte to jen v benchmark. Standartní hodnoty jsou 1333MHz nebo 1600MHz + CL9 . Připlácet si za příznivější hodnoty je trochu bláhovost a vyhazování peněz. Tedy pokud na počítači nepracujete s ohromným množstvím dat a velmi náročnými aplikacemi a i tak bude brzdou procesor. Reálný přinost se opravdu pohybuje v jednotkách 1% až 2%, za příplatek stovek procent.

 

Dobré je také se dívat, jestli mají paměti XMP profil, díky němuž se paměti samy nastaví (většinou je potřeba aktivovat v BIOSu). Nicméně deska většinou paměti nastaví správně sama i bez XMP. Nemusí to tedy být žádný váš požadavek, spíš jen menší plus u danného typu.

 

Co ale vliv na výkon má je dual channel, nebo-li zapojení 2 identických pamětí do odpovídajících slotů. Osobně jsem nedávno přecházel z 4GB na 2×4GB v dual channelu. V hrubém výkonu jsem rozdíl nepoznal. Poznal jsem ho ale např. když se potřebuji dostat z hry rychle na plochu, přepínání mezi aplikacemi je o něco rychlejší .

 

Dual channel funguje tak, že spolu paměti jakoby spolupracují, část se nahraje do jedné a část do druhé, poté může počítač číst ze dvou operačních pamětí zaráz a nezávisle - teoreticky 2× rychleji, v praxi to je složitější.

 

 

 

Napětí

Více než frekvenci nebo časování bychom měli sledovat napětí pamětí. Nekupujte operační paměti s více než 1.5V, zbytečně potom zahřívají počítač a u některých Intel platforem údajně působí nestabilitu. Dnes jsou k dostání 1.5V naprosto běžně, přesto bychom mohli narazit na starší 1.65V. Existují i 1.35V typy, za které si ale musíme mnohdy trošku připlatit a jsou někdy příliš velké. Pokud to ale myslíte vážně s taktováním (tedy chce jít do opravdu vysokých hodnot a máte drahý chladič na procesor), připlaťte si.

 

Značka

Od pamětí požadujeme 100% spolehlivost, jejich selhání působí velkou neplechu - selhávání operačního systému, náhodný restart atp...

 

Sám mám osobně odzkoušeny už několik let Kingston a dávám je do všech sestav, které skládám. Nikdy jsem neměl problém, tak proč měnit.

 

Samozřejmě jsou i jiné značky, mezi spolehlivé se podle mě řadí např. Crucial a Corsair, s ostatními nemám zkušenosti, takže je nemůžu doporučit.

 

Nicméně bych se držel nejlepších značek, příplatek je minimální.

 

Chladič, ano či ne?

Něco jako rozvaděč tepla by měl na pamětí rozhodně být. Jednak poskytuje ochranu a jednak rozvádí teplo po celé šířce(resp. délce).

 

 

 

Klasické paměti

Kingston HyperX Blu - 2×4GB na frekvenci 1333MHz, při časování CL9 a napětí 1.5V je podle mě momentálně nejlepší volbou do herního PC. Je to levné a stačí to, navíc mají dobrý rozvaděč tepla.

 

Dražší alternativou je 16GB (2×8), opět Kingston HyperX , tyhle paměti navíc mají XMP profil, pro snadnější nastavení.

Velmi dobře hodnocené jsou i paměti Corsair .

Rozvaděč tepla je samozřejmostí.

 

 

Levné paměti

Pokud máme velmi málo financí, nejhorší, co si do herního počítače můžeme ještě dovolit je dle mého 1×4GB Kingston, v lepším případě můžeme vzít nejlevnější 8GB od Crucialu - nemají sice rozvaděč tepla, ale jsou velmi levné a pracují na 1.5V, takže zahřívání by nemělo být markantní.

 

 

Nízké napětí

Pokud chcete taktovat a máte velký chladič, jsou tu pro vás Crucial Ballistix Sport . Mají Very Low Profile - tedy velmi nízky profil + nízké napětí a rozvaděč tepla. K dostání jsou i v 2×4GB verzi.

 

 

Pro fajnšmekry

Tyhle paměti vyrábí hlavně Corsair.

 

Zajímavé jsou za necelých 5tisíc 4×4GB na 1600MHz při nízkém časování(!) CL7, navíc stále na 1.5V - Corsair Vengeance..

 

Pokud chceme jít do brutalit, za deset tisíc tu máme Corsair Dominator - nešetří se na velikosti (32GB), pracují na 2133MHz při CL9 a stále nízkém 1.5V napětí.

 

 

 

To je z operačních pamětí vše, na co se podíváme příště?

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama