Vybíráme procesor do herního PC (2/2)
Blogy čtenářů Článek Vybíráme procesor do herního PC (2/2)

Vybíráme procesor do herního PC (2/2)

Radek :)

Radek :)

Zatímco grafická karta je otázkou čistokrevného výkonu, procesor je záležitostí potřeby uživatele. Druhým a posledním dílem bych vám rád dal typy, kdy…

Reklama

Zatímco grafická karta je otázkou čistokrevného výkonu, procesor je záležitostí potřeby uživatele. Druhým a posledním dílem bych vám rád dal typy, kdy který zvolit.

 

Chci hrát hry, ale potřebuji co nejlevnější počítač

Minimum, co se procesoru týče vyžadují hry alespoň 4 jádra.

 

Nejlépe z nejlevnějších kousků vychází AMD Athlon 750K , je stavěn na vysoké frekvenci 3.4GHz (Turbo 4GHz), výkonově je na úrovni starých Phenomů II X4.

 

 

 

Alternativa, i když ne moc dobrá, je ze strany Intelu Pentium G870 , má sice rychlejší paměti a teoretický výkon jádra, v praxi je ovšem dražší, má menší reálný výkon a o dvě jádra méně. V jeho prospěch hovoří snad jen o 35W nižší spotřeba (což není málo).

 

Chci procesor, který mi nebude brzdit grafickou kartu, ale nechci za něj utrácet

 

Aby procesor nebrzdil, je potřeba za něj utratit rozhodně víc než 1500. Když přehoupneme laťku 2700,-Kč, objevuje se nám první procesor a hned po něm konkurent od jiné značky.

 

Za nejvýhodnější považuji architekturu Bulldozer od AMD, která je často kritizována. Faktem ovšem je, že si v nových hrách vede lépe. Ideální je asi na model na frekvenci3,5GHz (4.1 GHz Turbo) - AMD FX-6300 . Od konkurence to je velmi oblíbený Intel Core i3 - 3220 .

 

 

 

Řekl bych, že nemáte přiliš na výběr, šestijádrové AMD je oproti dvoujádrovému (virtuálně čtyřjádrovému) Intelu jednoznačně výkonnější. Intel se hodí možná pro miniATX skříně, které potřebují nízkou spotřebu a malé zahřívání.

 

Mám rád svižný chod a pohodlí a chci počítač do 20 tisíc

Za tyhle peníze už by nám teoreticky mělo na procesor zbýt asi 4 tisíce.

 

Opět je tu souboj platforem : AMD FX-8150 nebo Intel Core i5 - 3470 .

 

V předchozích herních sestavách vše hovořilo pro AMD, tady se karta obrací. Core i5 je značně výkonnější v nových hrách, protože má podstatně rychlejší průtok dat (i když papírově má AMD 2× větší výpočetní výkon). Například u AC3 je FX zhruba o 30% pomalejší. V GTA je výkon o něco vyrovnanější, protože 8 jader hra využije a pouhá polovina jader je nezastíní. Celkově ovšem stejně vychází Core i5 lépe. Navíc bude lepší v rychlosti spouštění aplikací a obsluhy aplikací.

 

 

 

Pokud ale plánujete opravdu často točit "let's playe" v náročných hrách, zauvažoval bych o AMD, které bude mít větší možnost rozvrstvení operací.

 

Kromě náročných her pracuji s náročnými aplikacemi a chci výkonný procesor

Mezi opravdu výkonnými procesory už není pro AMD místo a výslunní zaujímá Intel. Aby nejnáročnější hry nebyly procesorem vůbec limitovány a aby náročné aplikace nebo grafika běžely krásně a svižně, je nutno sáhnout do kapsy hlouběji. Těsně pod pěti tisíci se objevuje první favorit Core i5 - 3570 . Pracuje na vysoké frekvenci a bez milosti svými čtyřmi jádry zničí osmijádrový Bulldozer od AMD. V případě, že plánujeme taktovat poslouží mnohem lépe varianta s otevřeným násobičem, který Intel značí přidáním písmenka "K". Tedy Intel Core i5 - 3570K . Další variantou je novinka - architektura Haswell i5 - 4670K .

 

 

Když výkon i5 nestačí...

Pokud je pro vás těžké si představit, že by nejsilnější i5 (4670K) někomu ke hraní her nestačil, představme si to, co jsme probírali v poslední kapitole o grafických kartách. SLI GTX Titan je schopné i z Core i5 vymáčknout ve hře maximum a objevuje se limitace. Naštěstí existuje ještě Core i7, které je určeno pro práci s velmi náročnými programy a nebo právě také pro provozování SLI GTX Titan :) .

 

V téhle kategorii je nejlevnější variantou Core i7 - 3770 a nejdražší Core i7 - 4770K . Obě pracují na vysokých frekvencích a mají 8 virtuálních jader (4 opravdová) !

 

 

...a když ani to nestačí ...

Jsou tu ještě extrémní varianty na jiné patici . Za třináct tisíc lze získat i7 - 3930K s 12 virtuálními jádry. Pro ty největší extrémisty je tu řešení v podobě i7 - 3970X Extreme Edition za 25 tisíc s taktem 3,5GHz (4GHz turbo) a opět 12 virtuálními jádry. "Žere to" ovšem 150W, tedy skoro jak průměrná herní grafická karta.

 

 

Opteron a Xeon

Na závěr bych chtěl zmínit, že tyhle dva typy procesorů jsou určeny do výpočetních stanic a jsou stavěny na jinou zátěž, než kterou jim dodá stolní počítač. Do her jsou úplně zbytečné a nemají ani potřebný výkon.

 

Radagabi.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama