Vybíráme základní desku do herního PC (1/3)
Blogy čtenářů Článek Vybíráme základní desku do herního PC (1/3)

Vybíráme základní desku do herního PC (1/3)

Radek :)

Radek :)

Základní deska sice výkonnost počítače neovlivní, může však ovlivnit jeho spolehlivost, provozuschopnost a hlavně podporu zařízení.

Reklama

Základní deska sice výkonnost počítače neovlivní, může však ovlivnit jeho spolehlivost, provozuschopnost a hlavně podporu zařízení.

 

Procesor a grafická karta

Samozřejmostí je, že deska musí podporovat vámi vybraný procesor, tudíž musí mít obě součástky stejnou patici.

 

 

 

Na provoz grafické karty je nezbytný PCI-E16× slot, který je ale bez vyjímek dostupný na každé nové desce.

 

 

 

Pokud plánujete provozovat více grafických karet, musí mít deska více PCI-E16× slotů, ale pozor! U desky je vždy napsáno, na kolik linek se sloty rozdělí, při zapojení více zařízení. Dostačují je např. 8 a 8, 16 a 4 je velmi časté, bohužel čtyři linky by mohli už grafickou kartu limitovat. Standartně by na jednu grafickou kartu mělo připadnout minimálně 8 linek.

 

Cena

Hodně záleží na tom, co od desky požadujete, pokud pouze provoz stačí deska za 1500-2000. Do dražších počítačů s více "žravými" komponenty doporučuji sáhnout po desce někde kolem 3000.

 

V poslední době se objevují "gamer desky", které by měly údajně snižovat latence, reálný přínos je ovšem nízký, taková deska je sice kvalitní, ale za příplatek pro běžné hraní nestojí.

 

Pokud plánujete taktovat, je nutno zvolit co nejvyšší číslo čipsetu, čímž roste i cena. Kvalitní desku na pořádné OC(= overclocking = přetaktování) seženete kolem 3000-4000. Na drobné OC stačí deska kolem 2000.

 

Dražší desky jsou většinou kousky pro nadšence, snesou ohromné napětí a zátěž, jsou stavěné na taktování s tekutým dusíkem. Takovou desku si můžete pořídit, pokud tohle provozujete nebo pokud máte nadbytek financí a provozujete trojité SLI a nebo pokud jste prostě nadšenec.

 

 

 

Chipset

Chipset je vlastně takovým ovládacím panelem základní desky. Jeho typ určuje třeba různé rozšířené volby v BIOSu, možnosti taktování, podporu frekvencí, napětí atd., atd.. Většinou není nutné hledat si specifikace danného chipsetu. Pro běžné uživatele je sledování typu chipsetů u základních desek nedůležité, rovněž tak pro běžné hráče. Navíc omezení, co se týče taktování mívají zpravidla jen ty nelevnější. Podpory napětí a specifikace chipsetu hledejte, jen pokud jste tedy pevně rozhodnuti taktovat.

 

Velikost

Běžná velikost je ATX, zmenšená je Micro ATX, nejmenší, určená pro malé stolní miláčky je Mini-ITX, která má postor jen pro jeden slot na karty. Zvětšené velikosti jsou EATX a XL-ATX . Zde se většinou pohybují nejdražší desky, které bylo potřeba trochu zvětšit, aby se tam "všechno vešlo".

 

 

 

Ve velikostech desek je v podstatě jediný rozdíl - vejde se tam toho míň/víc, tudíž je méně/více místa pro sloty. Narozdíl od některých "kolegů" nevidím jediný důvod, proč by do herního PC nemohla jít Micro-ATX deska.

 

I/O panel aneb externí výstupy

Takhle se nazývá zadní panel u základní desky, tedy ten, do kterého "vzadu v počítači zapojujete kabely" . Podle mého je velice důležitý (možná i důležitější než samotné interní sloty), musí vám vyhovovat. Pokud máte doma 4 tiskárny, je žádoucí, aby jste nemuseli pořád přepojovat a mohli pohodlně zapojit vše do 4 USB a ještě vám musí zbýt jedno na myš.

 

Rozeberem jednotlivé konektory :

  1. USB 2.0, 3.0 - USB určitě všichni známe, jedná se o univerzální konektor, pro všechna možná zařízení, standartní USB je USB 2.0. Novější vylepšená verze se nazývá jednoduše USB 3.0, které je až 10× rychlejší než jeho starší bratříček. Doporučuji si tyhle konektory na základní desce hlídat, jak na výstupu, kde by měly být nejméně 4, pokud víte, že nepotřebujete víc, tak vevnitř, tzv. "interní", které umožňují zapojení předního panelu vaší skříně ( "aby jste mohli zapojit flashku zepředu" ) a další zařízení, která na tomhle principu fungují. Interní by měly být nejméně dva, pokud chcete provozovat čtečku karet, tak i víc.
  2. PS/2 konektor - U většiny základních desek nezbytný, zatímco USB se může "softwarově porouchat" ( i když je to krajně nepravděpodobné), tenhle konektor je většinou naprosto stabilní. Připojuje se do něj klávesnice.
  3. HDMI, DVI, VGA - Tyhle konektory slouží k zapojení integrované grafické karty (buďto z procesoru nebo z desky). Pravý hráč integrovanou grafickou kartu nepoužívá :) .
  4. LAN nebo-li ethernet - Slouží pro připojení k internetu, alespoň jeden je u každé základní desky, dva jsou výhodou, pokud PC používáte třeba i jako Wi-Fi router.
  5. eSATA - eSata je v podstatě externí sata konektor, používají ho některé externí HDD, není většinou moc potřebný, v reálu je pomalejší než USB 3.0.
  6. ThunderBolt - Rozhraní, starající se o přenos dat, podobně jako USB. Vyvinul ho Intel ve spolupráci s Apple. Na papíře je rychlejší než USB 3.0, v současné době jsou obě zařízení rychlostně zhruba na stejné úrovni.. Nicméně je to poměrně novinka a ještě má co ukázat. Není nutností.
  7. FireWire - Slouží pro zapojení převážně digitálních kamer a fotoaparátů, rychlostně je hluboko pod USB 3.0 . Není nutností.
  8. Jacky a optický výstup - Základní desky na sobě mívají integorovaná zvuková zařízení, na zadním panelu najdete tedy i jacky (3 nebo 6) a u kvalitnějších desek i optický výstup.

 

 

 

 

 

 

 

Toť úvod do základních desek, příště rozebereme konkrétní sloty.

 

Radagabi.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama