Novinka Vyšel IXION - strhující variace na Frostpunk ve vesmíru

Vyšel IXION - strhující variace na Frostpunk ve vesmíru

Martin Zavřel

Martin Zavřel

2
Platformy Windows PC

Několikanásobný vítěz cen za nejlepší strategickou hru.

Reklama

IXION je na první pohled natolik podobný svému vzoru, polské strategii Frostpunk, že nemá vůbec smysl tuto skutečnost zastírat. Jedná se nicméně o hru patnáctičlenného francouzského týmu Bulwark Studios, který na ní pracoval čtyři roky. A přestože i zde budete budovat město, starat se o jeho infrastrukturu i morálku obyvatel a čelit děsivému mrazu (dojde i na tzv. "absolutní nulu", neboli -273 stupňů Celsia), nebudete tak činit na Zemi. Vaším světem se stanou ocelové koridory putující mezihvězdné stanice Tiqqun, vyslané v roce 2059 hledat obyvatelné planety za hranicí sluneční soustavy.

U strategických her většinou hledáme zábavnou kombinaci propletených herních mechanik, několik vrstev managementu všemožných zdrojů budováni i vylepšování... podpořenou přehledným, rychlým a účinným UI rozhraním. To vše zde najdete, ale kromě toho také poměrně nezvykle vysoký důraz na příběh, prezentovaný za podpory dospělého výtvarného stylu, animovaných sekvencí, kompletního dabingu a nádherné, atmosférické hudby. Už první hodina hry vás dokonale zaháčkuje, protože zatímco budete na orbitu dokončovat stavbu svojí stanice před prvním letem, tragický incident nastartuje zkázu sluneční soustavy. Odtud to ale bude jen zajímavější, jelikož jednotlivé skoky meziprostorovým pohonem vaši stanici vystaví nečekaným zjištěním o hrozbách vně stanice, ale i na její palubě. Každá další hrozba a zvrat jsou jako skvěle napsané epizody napínavého, v rámci možností realistického sci-fi seriálu.

Na naší recenzi ještě pracujeme, ale ve světě už dnes první verdikty padly a kromě osmičky nebo devítky došlo dokonce i na hodnocení 10/10, ke kterému magazín GameGrin napsal "Nádherné provedení a ozvučení, fantastický příběh a perfektně implementované herní mechaniky pro mne dělají IXION jasnou desítkou." Hra kromě toho v létě vyhrála cenu v kategorii "nejlepší strategie" na Gamescomu a několik dalších cen. Pokud se rozhodnete na tuto výpravu ve stylu filmu Interstellar vydat, pak můžete hru zakoupit na Steamu za 850 Kč. K dispozici je také digitální artbook a opravdu působivý digitální soundtrack.

Vyšel IXION - strhující variace na Frostpunk ve vesmíru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama