Vývojáři Metra Exodus ruply nervy a napsal něco, co neměl
Novinka Vývojáři Metra Exodus ruply nervy a napsal něco, co neměl

Vývojáři Metra Exodus ruply nervy a napsal něco, co neměl

Michal Burian

Michal Burian

61
Platformy Windows PC

Pár vět a co to s internetem udělá. Máme i vyjádření vydavatele.

Reklama

Jen si to představte, dlouhé roky pracujete na hodně očekávaném projektu, do poslední chvíle slyšíte a čtete na internetu jen samá pozitiva a pak, krátce před samotným vydáním se strhne lavina negativních reakcí, které vůbec nesouvisejí s hrou, tedy vaší prací, ale obchodním rozhodnutím těch pánů v kravatách. Do této nezáviděníhodné situace se dostali vývojáři ze studia 4A Games. Koch Media, respektive Deep Silver tři týdny před vydáním Metra Exodus oznámili dohodu s Epic Games Store a na rok kompletně vyškrtli Steam z digitálního prodeje PC verze. Post-apokalyptická akce je od té doby dostupná výhradně na Epic Store, přičemž starší předobjednávky na Steamu zůstaly, ale ve fyzických krabičkách bude kód s aktivací právě na Epicu.

Nejspíš ani Deep Silver, natož zaměstnanci 4A Games netušili, co tímhle způsobí. Internetem se od oznámení dohody šíří zprávy o bojkotování PC verze a někteří prý sáhnuli až k výhružkám a slovně přes sociální sítě napadají tvůrce hry, což už je přes čáru.

Není tedy divu, že jednomu vývojáři ruply nervy a na jednom fóru napsal, co neměl. Na ruském fóru autor Metra Exodus, vystupuje pod přezdívkou Scynet, varoval, že pokud by skutečně došlo k bojkotu PC verze, pak by další Metro (pokud bude) nemuselo vyjít na počítače z důvodu ztráty, kterou by bojkot zavinil. Jinými slovy Scynet vyzval fanoušky, aby se rozmysleli, zda je Epic Store skutečně takovou nepřekonatelnou zdí, která stojí za to ignorovat jejich nejnovější hru. Zároveň vývojář chápe některé reakce hráčů a dokáže pochopit jejich rozhořčení a svá slova cílí na ty hráče, kteří si kupují hry legálně. Podle něho se o rozruch postarali hlavně warezáci, kteří by si hru nekoupili ani kdyby byla na Steamu.

Samozřejmě, je to pouze názor, respektive prosba jednoho jediného vývojáře, který možná narážel i na negativní hodnocení starších dílů Metra na Steamu, která se začala objevovat po dohodě s Epice. Popravdě jsem tuhle novinku nechtěl ani psát, ale před pár hodinami se k celé kauze vyjádřila vydavatelská společnost Deep Silver skrz Facebook, což mě přimělo k činu.

„Nedávné rozhodnutí přesunout Metro Exodus ze Steamu na Epic Games Store bylo provedeno pouze společností Koch Media / Deep Silver. Nedávné připomínky člena vývojového týmu 4A Games neodrážejí názor společnosti Deep Silver nebo 4A Games k otázkám budoucnosti franšízy. Odrážejí bolest a zklamání vášnivého člověka, který po pozitivních reakcích čelí negativním komentářům v důsledku obchodního rozhodnutí, na kterým neměl žádnou kontrolou. S úctou prosíme, aby každá zpětná vazba související s tímto rozhodnutím byla směřována na Koch Media / Deep Silver, nikoliv na vývojáře ze studia 4A Games.

Budoucí strategie ve vydávání série Metra je v rukou Koch Media / Deep Silver. Naše rozhodnutí o partnerství s Epic Games bylo učiněno s cílem investovat do budoucnosti série a budoucnosti našeho vývojového partnera 4A Games. Máme v úmyslu pokračovat s touto značkou a PC verze je vždy v našich plánech,“ píše Deep Silver / Koch Media.

Já už jen připomenu, že vydavatel se rozhodl přesunout Metro Exodus ze Steamu na Epic Games Store ze dvou důvodů: nižší provize (místo 30 procent musí obchodu odevzdat pouhých 12 procent) a investice společnosti Epic Games. Epic si zaplatil roční exkluzivitu na své platformě, částka zveřejněna nebyla, ale má pomoci 4A Games v budoucnu. Zástupci Epicu nad exkluzivitami nevidí nic špatného a vzkazují, že je to standardní obchodní praktika, které v současné době využívají, aby nalákali hráče do svého obchodu. V budoucnu prý tuto strategii nemusejí používat.

Metro Exodus s českými titulky předobjednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk. Hra vyjde 15. února na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama