Vývojáři, novináři a influenceři vybrali 100 nejlepších her všech dob
The Last of Us Novinka Vývojáři, novináři a influenceři vybrali 100 nejlepších her všech dob

Vývojáři, novináři a influenceři vybrali 100 nejlepších her všech dob

Filip Svoboda

Filip Svoboda

36

Bodovaly Zelda, Final Fantasy nebo tituly od BioWare.

Reklama

Magazín GQ oslovil videoherní vývojáře, novináře a influencery, aby společnými silami vytvořili žebříček 100 nejlepších her všech dob. Svůj bodovaný seznam deseti titulů, kdy za první místo obdržela hra deset bodů a za desáté jeden bod, poskytlo autorům 239 osobností. Mezi hlasujícími nechyběla jména vývojářů jako John Romero, Neil Druckmann, Cliff Bleszinski nebo Josef Fares, ale také novinářů Jeffa Gruba či Andyho Robinsona.

Dařilo se letitým klasikám i moderním hitům. Hned pět míst ze stovky si pro sebe uzmula série The Legend of Zelda a zatím nejnovější Breath of the Wild pokořila všechny ostatní, když dosáhla na vůbec nejvyšší příčku. Dokonce sedmkrát se pak objevila hra s Mariem.

Do výběru osobností průmyslu se vešla kupříkladu trojice her designera Fumita Uedy – The Last Guardian, Ico a Shadow of the Colossus, přičemž poslední jmenovaná se vyšplhala na jednatřicáté místo. Hned několikrát se objevuje Final Fantasy, nejvýše nepřekvapivě originální sedmý díl.

Za zmínku stojí také úspěšnost odborníků na nejen akční RPG z BioWare. Zastoupení mají v podobě Star Wars: Knights of the Old Republic, Dragon Age: Origins a dvou dílů Mass Effectu. Prostřední část původní trilogie obsadila dokonce šesté místo.

Dále by se daly vyzdvihnout hry od Naughty Dog, FromSoftware, Rockstar Games nebo menší počiny z posledních let jako Outer Wilds, Disco Elysium a The Return of the Obra Dinn. Celý žebříček najdete na stránkách GQ.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama