Warcraft: První střet v kinech – shrnutí recenzí
Novinka Warcraft: První střet v kinech – shrnutí recenzí

Warcraft: První střet v kinech – shrnutí recenzí

Maxim Kucer

Maxim Kucer

140

Jak si vede filmový Warcraft v prvních recenzích?

Reklama

Azeroth je ve smrtelném ohrožení a nastává boj za jeho spásu. Hráči milovaný svět Warcraftu se konečně dostal na stříbrné plátno a to rukou Duncana Jonese (Zdrojový kód, Měsíc), skalního fandy a režiséra, který dokázal, že své řemeslo ovládá jako Ogrim své kladivo. Jak se mu ale povedl filmový debut Warcraftu?

I když mnozí asi budou mít pocit, že upadají do mdlob, zahraniční recenzenti nadšením zrovna nesrší. Metacritic zatím uvádí skóre 37% na základě 11 recenzí. Podívejme se na několik z nich.

Americký filmový magazín Variety na účet Warcraftu říká: „Hollywood pokračuje ve své tradici převádění populárních videoher v nekoukatelné filmy“ a dodává „nečekali jsme příběh o hloubce Pána prstenů nebo Hry o trůny, ale Warcraft oba kopíruje stejně tak jako další nedávné blockbustery typu Star Wars, Avatar nebo Úsvit planety opic.“

Britský The Guardian si utahuje z poněkud xenofobního podtónu Warcraftu. „Říše evropského ražení s bělošskými obyvateli má být napadnuta hordou s tmavou pletí (která si skutečně říká Horda). V atmosféře současné migrační krize to může vyvolat poněkud ostré reakce.“ Ale podotýká, že „Warcraftu se daří rozmlžit rozpor mezi my vs. oni. Durotan, zásadový náčelník orků, je první postavou, kterou ve filmu potkáváme.“ Jako další z velkých problémů filmu vidí v tom, že se toho děje příliš najednou a divák nemá příležitost se vžít do války za Azeroth. U Pána prstenů byl představen Kraj jako místo, za které se bojuje a se kterým se evropský divák mohl snadno sžít. Představení Azerothu je omezeno pouze na královské paláce, věže čarodějů a epické bitvy.

Hollywood Reporter chválí skvělé CGI a vizualizaci světa. Film dle magazínu běží svižným tempem, ale hlavní příběhová linie je příliš jednoduchá.

The Telegraph rovnou radí se filmu raději vyhnout. Také uvádí Tolkienův epos pro příměr. Warcraft označuje za Pána prstenů akorát bez jeho poetiky a hluboké mytologie. Duncanovi se navíc přes veškeré snahy nedaří svým postavám vdechnout patřičnou autenticitu. Co naopak The Telegraph přičítá k dobru je odvaha nechat překvapivě zemřít významnější postavy.

Česká premiéra Warcraftu proběhne 9. června 2016. V kinech českých CineStar během premiéry dostanete zdarma hru World of Warcraft.

Necháte se ovlivnit filmovými kritiky? Jak se na Warcraft těšíte vy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama