Warhammer 40,000: Space Wolf – vlčí smečka zasahuje
Preview Článek Warhammer 40,000: Space Wolf – vlčí smečka zasahuje

Warhammer 40,000: Space Wolf – vlčí smečka zasahuje

Vojtěch Zikán

Vojtěch Zikán

Na počítače si našel cestu mobilní titul z universa Warhammer. Jak vypadají první krůčky na nové platformě?

Reklama

Ze světa Warhammeru vyšla již pěkná řada titulu. Před zhruba čtyřmi lety se na mobily a tablety dostal titul s podnázvem Space Wolf. Ten rozšířil universum o nový příběh mapující putování skupiny elitních vojáků ztracených na nepřátelské planetě. Hra byla zdarma a přilákala deseti tisíce uživatelů. Nyní tato hříčka zamířila i na Steam, kde se v předběžném přístupu snaží prorazit. Tvůrci ze studia Herocraft však neslibují obyčejný remaster, nýbrž unikátní zážitek, který se bude lišit od svého mobilního kolegy.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Po prvotním spuštění vás hra rovnou hodí do centra dění. V roli Valgarda, velitele elitní jednotky Space Wolf, se ocitáte v hustém pralese na planetě Kanak, kde jste museli nouzově přistát. Po dosažení povrchu planety na vás čeká skupina vojáků Chaos Space Marines. Jakmile se s nimi vypořádáte, začnete hledat své ztracené bratry a dávat zpátky do kupy svůj tým. Posléze, co znova sjednotíte svoji smečku, vyrazíte proti všem, kteří se vám postaví do cesty. Při své výpravě za přežitím narazíte na mnoho nepřátel, od mariňáků po heretiky a hůř. Nikdo z nich vás nebude šetřit.

Zpočátku hry budete ovládat pouze svého kapitána, ke kterému se v průběhu bude přidávat zbytek mužstva. Jakmile máte všechny členy nalezené, lze si do misí vzít až dva libovolné vojáky. Vedle Valgarda se zde nachází Harald, disponující těžkou zbrojí a útoky, odstřelovač Yngvar, Ray, způsobující na bojišti chaos, útočník Einar a Kai, který je obtěžkán výbušninami. Každá z postav má svoje typické schopnosti, které se zpřístupňují za dosažené úrovně. Každá úroveň nabízí až dvě odlišné schopnosti, z nichž si hráč musí zvolit jednu. Zatímco Valgard získává zkušenosti za splněné mise, zbytek jeho týmu si úrovně odemyká za získané diamanty.

Jestliže si mezi vlky najděte svého oblíbence, můžete se zaměřit jen na něj a udělat z něho stroj na zabíjení. Mě osobně nejvíce oslovil Harald díky své velké odolnosti a těžkým útokům. Valgard má také na výběr ze tří stromů schopností – Scout, Armor a Terminator. Každá větev má odlišné schopnosti, vzhled a statistiky. Valgard na rozdíl od svých společníků má také speciální ukazatel vzteku, splní se s každou utrženou ranou. Jakmile přetéká až po okraj, velitelovy útoky dostanou obří bonus k poškození. Ten se navíc může navýšit. Při Valgardově útoku dojde ke zpomalení času, během něhož musíte klikat na blikající symbol. Možná se uklikáte k smrti, ale výsledný úder bude devastující.

Titul kromě klasické strategie z pohledu třetí osoby si také bere prvky z karetních her. Veškeré akce závisí pouze na vašich kartách. Karty se řadí do několika kategorií; od pohybu a útoku až po vyzbrojení speciální výbavou. Před zápasem si budete vytvářet vlastní balíčky skládající se z až 30 kousků. Samotný pohyb po bojišti je závislý na kartách a nemáte-li žádnou na stole vyloženou, lze přeměnit útok na potřebný přesun. Některé postavy mají přístup k lepšímu přesouvání po bojišti, Valgard disponuje jetpackem na zádech a čas od času ho může použít. Jindy lze projít skrze postavy. Výzbroj sama o sobě je zajímavá. Každý voják má po ruce dva volné sloty kam lze přiřadit dvě lehké nebo jednu těžkou zbraň. Ty mají určitý počet nábojů a lze s nimi útočit v omezeném počtu. Jestliže vám dojde munice, musíte zbraň nabít buďto tou samou kartou či obětovat úplně jinou. Opět je na výběr z několika odlišných zbraní; od rotačního kulometu po laserem naváděné dělo.

Přežijí jednom nejsilnější

Kampaň je rozdělena tří kapitol. V nich se náplně misí liší. Jednou musíte zlikvidovat nepřátelského vojevůdce, následně doprovodit důležitou osobu a posléze bránit daný bod. Obtížnost operací se odlišují a ne vždy to bude procházka růžovým sadem. Občas budete nějaké mise opakovat, jelikož se napoprvé nezadaří. Za každou cenu však musí přežít váš velitel. Jakmile Valgard padne, hra pro vás končí fiaskem. Celou situaci navíc stěžuje výraznější absence uzdravování. Pro vyléčení je potřeba dané karty a těch navíc máte v úvodní části omezené množství s minimální účinností. Máte-li štěstí a naleznete na bojišti truhlu, můžete nejen uzdravit svůj tým, ale také získat větší odměnu po skončení operace. Naštěstí není vše tak černobílé, prostředí planety k vám nebude vždy nepřátelské a v určitých momentech se k vám připojí i řada spojenců.

Spíše než rozumem vás bude umělá inteligence trápit častým přečíslením. V průběhu kampaně budete zasypáváni velkým množstvím nepřátel, kteří se navíc objevují v různých částech mapy. Mnohdy se vám za zády zjeví skupina protivníků a překvapí vás ze zálohy. Po chvíli začne být hra frustrující, jelikož si pomalu ani nezahrajete. V určitých misí se navíc nepřátelé objevují nepřetržitě a přestanou, jakmile splníte požadovaný úkol. Avšak to je pomalu nemožné, na tah se dostanete jednou za uherský rok. Myšlení oponentů je prosté – zaměřit se na nejslabší článek týmu. Umělá inteligence tak v podstatě útočila jen na Ygnvara, byl-li přítomný, a snažila se k němu co nejblíže dostat. V ten moment jsem ocenil kartu na přivolání dvojice vlků. Vlci nebyli sice významnou posilou, ale jako potrava pro děla se osvědčili. Jenomže ani spojenci ovládáni počítačem nejsou zrovna nejbystřejší. Klidně přeskočí tah či se přesunou co nejblíže k nepříteli a nijak na něj nezareagují.

Jestliže vás neoslovila kampaň či se jí zprvu zdráháte, může vás zaujmout multiplayer. V tom se postavíte v malé aréně proti dalšímu hráči. Vaším úkolem bude pouze jedno, zabít nepřátelského kapitána. Na bojišti občas naleznete bonusy, co vám na začátku kola zlepší obranu nebo doplní zdraví. Na každém rohu také stojí výbušné barely, hodí se pro strategickou výhodu. Z dosaženého vítězství jsem měl radost, dokonce větší než za splněné mise. U těch jsem si spíše oddechoval, že už je nemusím hrát. Titul musí také prozatím oželet absenci survival módu a výzev.

Na technickou stránku si nelze stěžovat. Všechno šlape jak má. Propady snímků nejsou, hra jede krásně plynule. Ani s načítáním není problém, mise se vám načte bez problému do pěti sekund. O grafické orgie se rozhodně nejedná, přesto je na titul krásný pohled. Krkolomné jsou místy animace, ale ty autoři každou aktualizací vylepšují. Malou výtku mám možná ke kameře, která někdy nesmyslně poskočí, ale nic hrozného, co by mi trhalo žíly. Nastavení grafiky není kompletní a lze manipulovat jen s některými aspekty.

Boj s heretiky započal

Space Wolf si prozatím vede dobře. Základy byly položeny, nyní jen stačí dodat zbytek obsahu. Není zde survival mód, výzvy nebo úplné grafické nastavení. Přesto však předběžný přístup funguje dobře a těším se na finální verzi, která toho nabídne více, než mobilní bratříček. Jakožto úplný laik této série mě kampaň dokázala zabavit, ale frustrovala mě obtížnost a neustálé objevování nepřátel. Nezkušeným hráčům navíc ublíží absence nastavení obtížnosti. Titul je však zábavný, herní mechaniky fungují a dokáží zabavit. Jestliže vás hra bavila na mobilním zařízení, ale vadilo vám ovládání, koupě Warhammer 40K: Space Wolf na počítače bude rozhodně správná volba.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama