Zaklínač 2: Rozšířená Edice
Preview Článek Zaklínač 2: Rozšířená Edice

Zaklínač 2: Rozšířená Edice

Martin Cvrček

Martin Cvrček

13

Po dlouhém čekání se k nám konečně dostávají první pořádné detaily o Rozšířené edici Zaklínače 2, alias xboxovému portu a rozsáhlému patchi pro PC verzi. A jak tvrdí ti, kteří už s ní měli tu čest, jedná se o nevídaný zážitek.

Reklama

Leckdo by řekl, že Zaklínač 2 je v současné době na tak vysoké kvalitativní úrovni, že už nepotřebuje další péči. CD Projekt RED ale nejspíš rád překonává sám sebe, a tak tu máme Rozšířenou Edici, rozsáhlý patch přinášející třeba nové filmečky a nové questy pro PC verzi. Hlavně se ale pod tímto názvem skrývá dlouho očekávaná xboxová verze. Bohužel nejsme mezi těmi, kteří už ji mohli hrát, ale alespoň vám můžeme zprostředkovat jejich dojmy.

Návrat královraha

První, co upoutá vaši pozornost, jsou bezesporu nové cut-scény, především naprosto špičkové CG intro, jež je k vidění i v tomto článku. Určitě všichni souhlasí s tím, že jde o jedno z nejlepších videí tohoto typu, jaké jsme kdy v čemkoliv viděli. A kdo s tím nesouhlasí, určitě si ho ještě teď pouští pořád dokola. Konečně tedy můžeme vidět, jak Letho efektivním, i když dost brutálním způsobem oddělal krále Demawenda, kterýžto čin je velmi často zmiňován během samotné hry. Mimo to se můžeme těšit i na novou závěrečnou scénu a další doplňující videa. Ale to je jenom začátek.

Hlavní jsou samozřejmě již několikrát zmíněné nové questy, zabírající zhruba čtyři hodiny hraní a přinášející nové postavy i prostředí. Sice se úkoly nemají přímo týkat původní dějové linie, ale to ještě neznamená, že bychom se na ně neměli těšit. Zahraniční redaktoři mohli zkusit jeden z nich v úvodní části hry, spočívající v ochraně zatím neznámé ženy před taktéž neznámými vrahouny. Pozitivní zpráva je, že se quest nesl v duchu mnoha úkolů v původní hře, takže pokud se správně rozhodnete, můžete poslání dokončit během pěti minut, stejně tak se ale může pěkně prodloužit, třeba tím, že ženu doprovodíte skrz les nebo ji pro změnu budete muset ochránit před pavouky (buď nás čekají nové potvory, tedy pavouci, nebo si redaktor spletl pavouky s Endriagami).

Volby jsou stále obtížné

Tvůrci jsou si zkrátka vědomi, co hráči mimo jiné na Zaklínači zbožňují, a tak nás čeká řada důležitých voleb i v chystaném rozšíření, což bereme všema deseti. Bohužel, tohle je tak všechno, co lze zatím o nových questech říci. Hlavně by nás zajímalo, jaká vůbec bude zápletka. Zatím můžeme jen spekulovat, naštěstí k těm spekulacím máme pár podkladů. Nedávno zveřejněné screenshoty totiž ukazují situace, které by docela dobře mohly sedět k honu na čarodějnice, pořádaném redanským králem Radovidem, o čemž bylo pár zmínek v původních knížkách. Slibná story, ne?

Víc už se ale vážně nedá říci, takže je nejvyšší čas zmínit ovládání Xbox verze (PCčkáři tak tento odstavec, a vlastně i ten další, mohou s klidem přeskočit). Ačkoliv PC verze dovolovala hrát s gamepadem, rozhodně to nebylo zrovna ideální řešení. CD Projekt tak musel na změně ovládání pořádně zamakat, ale údajně se jim to povedlo. Změn se dočkalo zaměřování, samotné útoky, znamení, zkrátka vše podstatné, přičemž během boje využijete hlavně tlačítka A, X a levou páčku. Podle slov šťastných redaktorů je rozdíl oproti PC verzi značný, a Zaklínač se tedy i na Xboxu ovládá parádně. No, ne že bychom byli nedůvěřiví, ale až uvidíme, nebo ještě lépe sami zkusíme souboje na Dark obtížnost, pak uvěříme.

Nejlépe vypadající hra na konzole?

Nakonec pár slov ke grafice. I když je jasné, že Xbox verze nemůže ani ve snu konkurovat PC verzi na nejvyšší detaily, i tak jde podle slov mnohých redaktorů o jeden z nejlépe vypadajících titulů, jaké jsou na konzolích k vidění. Někteří šli až tak daleko, že Zaklínače 2 srovnávali s Uncharted 3 a dalšími konzolovými perlami, což musí být pro polské tvůrce čest. Grafika je zkrátka parádní, textury jsou prý správně ostré, i když s mírným blur nádechem zděděným po PC taťkovi, dohlednost také dostačující, co víc chtít? Navíc lze očekávat změny v samotném herním prostředí. Během poslední konference CD Projektu byl k vidění závěr hry, plný ohně a několik hromad mrtvol. Můžete si být jistí, že v PC verzi tohle k vidění nebylo (i když, možná že i tohle přidá patch), škoda jenom že množství mrtvol bylo občas přehnané.

Zkrátka, nejspíš nás čeká velký přelom. PC verze se dočká velké aktualizace přinášející čtyři hodiny nového obsahu, nová videa a další zlepšováky, i když už teď je titul víc než vybroušený k dokonalosti, a Xbox verze má velké šance stát se jednou z nejlépe vypadajících konzolových her a celkově odlišným titulem, z jehož obsáhlosti si konzolisti nevěřícně sednou na zadek. Nepochybujeme, že všichni fanoušci už mají v kalendáři zakroužkované datum 17. dubna, kdy nás čeká jak Xbox 360 verze, tak i aktualizace počítačového originálu, samozřejmě zdarma. A pokud jste se Zaklínačem 2 ještě neměli tu čest, teď je nejspíš nejvyšší čas to napravit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama