Zaklínač 3: Divoký Hon - nové detaily aneb co nám řekl a napověděl E3 trailer
Speciály Zaklínač 3: Divoký hon Článek Zaklínač 3: Divoký Hon - nové detaily aneb co nám řekl a napověděl E3 trailer

Zaklínač 3: Divoký Hon - nové detaily aneb co nám řekl a napověděl E3 trailer

Martin Cvrček

Martin Cvrček

45

Nový trailer Zaklínače 3 řekl o náplni hry a ději víc než všechny propagační materiály za víc než rok od oznámení hry. Proto jsme se rozhodli ho patřičně rozebrat a zaměřit se především na postavy a monstra.

Reklama

Nový trailer ze Zaklínače 3, který byl poprvé odvysílán v rámci čtvrteční konference CD Projektu, není jen velmi působivá podívaná, skvělá demonstrace kvalitního traileru a krásná ukázka pokročilé grafiky. Je to i poměrně detailní náhled na to, co nás vlastně ve hře čeká a s kým se setkáme. Proto jsem se rozhodl podrobit video menšímu rozboru a v tomto článku zmínit vše, co jako velký příznivec série Zaklínač považuji za důležité a zajímavé, a přihodit k tomu několik spekulací. Tak se do toho pusťme.

Varování: Tento článek může obsahovat spoilery příběhu hry Zaklínač 2 a knižní ságy Andrzeje Sapkowského.

Očekávaný návrat starých známých

V úvodu traileru můžeme vidět efektivní demonstraci práce zaklínačů, tedy likvidaci monster. Nejde však o nějaké anonymní zaklínače, jde o staré dobré známé, konkrétně starého a moudrého Vesemira, mladého Eskela s mohutnou jizvou na tváři, poněkud lehkomyslného Lamberta a mohutného Letha. A samozřejmě Geralta. První tři zmíněné zaklínače můžete znát už z knižní ságy a z úvodní kapitoly prvního dílu, Letho je zase jedna z hlavních postav Zaklínače 2.

Zatímco ostatní známí byli cvičeni na zaklínače ve škole Vlka, Letho pochází ze školy Zmije (která mimochodem v knihách nikdy nebyla zmíněná). A právě kvůli záchraně školy Zmije dělal Letho všechny ty "nepříjemnosti" v Zaklínači 2, konkrétně zabití králů Demawenda a Foltesta a zapojení se do intrik některých čarodějnic, vedoucích až k invazi sil císařství Nilfgaard na území Severních Království. I proto jste na konci hry dostali možnost nechat Letha běžet nebo ho zabít. Je tedy logické, že pokud jste ho zabili (což se do hry pravděpodobně promítne importem uložené pozice z druhého dílu), ve třetím díle se neobjeví, a pokud jste ho nechali žít, uchýlí se k ostatním zaklínačům na jejich sídlo, hradiště Kaer Morhen, jež v traileru můžeme také vidět. Rozhodně ale nečekám, že by měl mít přeživší Letho ve hře nějakou významnou roli.

Později lze krátce vidět i starého dobrého barda Marigolda, Geraltova nejlepšího přítele a proslulého sukničkáře a poetu. No a samozřejmě všemi oblíbenou čarodějku Triss Ranuncul, kterou lze v traileru opět vidět (nejen) v Geraltově objetí, což docela jasně naznačuje, že o romanci a detailní lechtivé scény ani tentokrát nebude nouze. Troufám si říct, že ve finále na sobě Triss v oné scéně z traileru asi tolik oblečení mít nebude. Za pozornost nicméně stojí vizuální proměna. Zatímco Triss se prakticky nezměnila a působí možná jen víc dospěle, u Marigolda došlo k výrazné změně oproti jeho ztvárnění ve druhém díle.

Za starého známého by se teoreticky dal považovat i císař Nilfgaardu, Emhyr var Emreis. Starý známý je ale jen z hlediska knih, v nichž o něm byla často zmínka. Každopádně jde očividně o klasického mocnáře, kterému navíc propůjčil jeho aristokratický hlas herec Charles Dance, kterého dost možná znáte jako Tywina Lannistera ze seriálu Game of Thrones (Hra o Trůny). Audience Geralta u Emhyra navíc pravděpodobně značí fakt, že je Geralt opět neutrální. Koneckonců na území Severních Království by stále měla probíhat válka s Nilfgaardem, a kdyby Geralt měl potřebu postavit se za svou domovinu, nenakráčel by si to do Emhyrova trůnního sálu a neříkal by mu "Vaše císařská výsosti". Mimochodem, ten trůnní sál je nápadně podobný sálu zavražděného krále Foltesta ve Wyzimě v Temerii. Vypadá to tedy, že se Emhyr usídlil ve starém známém městě, nutno však říct, že záběr na město z ptačího pohledu podle všeho není Wyzima, ale město Novigrad, jedna z hlavních lokací.

Méně očekávaný návrat starých známých

Snad nejvíc pozdvižení ale zaručeně vyvolal výstup dvou postav. Ta první je čarodějka Yennefer, Geraltova osudová láska z knižní ságy. Dá se očekávat, že sehraje velkou roli, protože v Zaklínači 2 jsme se dozvěděli, že ji unesl Divoký hon, kolem kterého se děj třetího dílu točí, a nakonec se dostala až do Nilfgaardu. To všechno po domnělé smrti Geralta a Yennefer v závěru knižní ságy.

Každopádně jde podobně jako v případě Triss o schopnou a krásnou čarodějku. Ne nadarmo mnoho fanoušků očekává, že si v nějaké fázi hry budeme muset vybrat mezi Triss a Yennefer. Jenom aby to nakonec nedopadlo nějak takhle. Ačkoliv, soudě dle jistých indicií v knize Krev elfů a povídce Něco končí, něco začíná si Andrzej Sapkowski pohrával s myšlenkou, že by Triss skončila s Eskelem. Pokud by tedy vážně nastal šťastný konec pro Geralta a Yennefer, Triss by z toho nutně nemusela vyjít s bídou. Ale to už bych příliš spekuloval. Každopádně stojí za zmínku, že vidina hnědých vlasů v traileru je způsobená jen nasvětlením. Marcin Momot na oificálním fóru potvrdil, že Yennefer bude černovlasá přesně jako v knihách.

A pak tu máme Ciri, dívku taktéž známou z knižní ságy. Nenechte se zmást těmi bílými (nebo spíš stříbrnými) vlasy, stále by mělo jít o mladou ženu, která byla Geraltovi svěřena vlivem určitého proroctví, a jen tak mimochodem byla chvíli cvičená na zaklínačku a čarodějku a má i jisté věštecké schopnosti. Později byla držena jako zajatec lovce odměn Bonharta, od nějž si odnesla na památku jizvu na tváři, a v knize Paní jezera se dokázala přesouvat v čase a prostoru. Nakonec zachránila Geralta a Yennefer od jisté smrti a skončila v Anglii za dob krále Artuše. Původně šlo přitom jen o nástupkyni trůnu v zemi Cintra a vnučku proslulé královny Calanthé. Nyní se podle Emhyrových slov vrátila a Divoký hon jakožto přízračný úkaz ničící vše, na co přijde, po ní pase. Otázka je, proč. V traileru se sice mluví o jakémsi proroctví, ale osobně předpokládám, že Divoký hon má nějaký konkrétní důvod, proč najednou všechno a všechny likviduje, a schopnosti Ciri by jim určitě přišla vhod.

Staří i noví nepřátelé

Kromě ukázky hlavních postav trailer prezentuje i velké množství nepřátel. Nebudu zde řešit lidské postavy ani příslušníky Divokého honu, o kterých nám trailer nic neřekne, ale monstra. Samozřejmostí jsou příšery, které už známe. Eskel bojuje proti přízrakům a endriaze, později vidíme i ohnilce a dokonce polednici z prvního dílu. A to létající stvoření, se kterým bojuje Geralt, by mohla být wyverna, ale to zatím s jistotou to říct nedokážu.

Vidět nicméně lze i několik nových přírůstků. Geralt stojí proti jakémusi medvědovi a mýtickému gryfovi, několikrát lze vidět i jakéhosi zmutovaného jelena, nazvaného běs (v angličtině fiend) a jednou zvláštní čarodějnice. A pokud se ptáte, co je ta podivná příšera s velkým jazykem, jedná se o monstrum nazvané hrobice (v angličtině grave hag). Hrobice už se stačila objevit v pětidílném komiksu House of Glass, který postupně vychází pod patronátem Dark Horse Comics a ve stručnosti jde o hubené, shrbené stvoření vybavené nebezpečným jazykem, navíc disponující skoro až svůdnými schopnostmi. Asi proto se k tak ohavné věci v traileru tiskne nějaký člověk.

Když už jsem zmínil komiks House of Glass, na chvíli odbočím od traileru a dovolím si říci něco i o dalším nepříteli, kterého jsme pro změnu mohli vidět dříve na screenshotech a artworcích a kterého komiks detailněji představuje. Jde o lešena, vysoké humanoidní stvoření s jelení lebkou místo hlavy. Z obrázků lze pochopit, že má kontrolu nad vlky a hejnem vran, v komiksu je ale představená i další lešenova schopnost, a to možnost udělat z lesa bludiště. Jinak řečeno, člověk se může vydat jakýmkoliv směrem, ale nakonec dojde zase na stejné místo, kde pravděpodobně číhá lešen. V komiksu jde jen o zajímavou pasáž, při hraní Zaklínače 3 by se nicméně mohlo jednat o velmi zajímavý a dost nebezpečný hratelnostní prvek. Praštit nebo seknout vás může kdeco, ale ovlivnění prostředí je něco zcela nového. Nezbývá tedy než doufat, že i tohle v třetím díle vážně zažijeme a nejde jen o specialitu komiksu.

Velká neznámá

Kromě mnoha jistot však trailer obsahuje i dvě věci, o nichž s jistotou nedokážu říct nic. Zaprvé jde o začátek videa, kde vidíme Geralta jedoucího po boku několika nilfgaardských jezdců. Tento záběr navíc nabízí pohled na zvláštní stvoření, které jede na Geraltově klíně. Osobně nemohu přijít na to, o co (nebo o koho) by mohlo jít. Dítě trolla? Nebo snad čert, který se má v Zaklínači 3 taktéž objevit? To asi kromě vývojářů a překladatelů nikdo neví.

Totéž platí o samotném konci, kde jakéhosi vojáka na popředí bitvy zabije přízračná vrána. Upřímně pochybuju, že by lešenovy schopnosti šly až takhle daleko, takže si dokážu představit snad jen možnost, že jde o někoho z čarodějů schopného se proměnit ve vránu. Filippa Eilhart, kterou jste mohli poznat v knihách a v Iorvethově linii v Zaklínači 2, se dokázala proměnit v sovu, takže vrána v podání jiného mága není nijak nereálná. Možná se v CD Projektu inspirovali i Sapkowského husitskou trilogií, kde se hlavní záporák Grellenort dokázal proměnit v ptáka zedníčka.

Nové gameplay prvky

Závěrem bych rád zmínil několik nových gameplay prvků. Ty sice potvrdila už skrytá zpráva na konci traileru, ale i tak určitě nebude na škodu se o nich zmínit ještě jednou. Zaprvé, Geralt bude mít k dispozici kuši, určenou pro boj s létajícími monstry. Těšit se můžeme i na potápění a objevování podmořského světa, stejně jako na závodech na koni a možnost boje z koňského hřbetu. Samozřejmostí je potom i návrat gameplay prvků z předešlých dílů, ať už jde o pasti, petardy nebo magická Znamení. Ohnivé Igni sice vypadá spíš jako příruční plamenomet, jeho ztvárnění se od popisu v knihách poněkud liší, ale pochybuji, že to během boje bude někdo řešit.

Je pozoruhodné, kolik pro fanoušky důležitých detailů dokázal CD Projekt napěchovat do tak krátkého traileru. Každopádně doufám, že vám tento rozbor přišel vhod. A pokud jste si všimli ještě něčeho dalšího, budu rád, pokud na to upozorníte v komentářích níže.

Na úplný závěr bych rád poděkoval Filipu Ženíškovi, lokalizačnímu manažerovi Comgadu, za poskytnutí českých názvů monster grave hag, leshen a fiend. Nutno však říct, že terminologie ještě není finální, překladatelé na ní stále pracují, a tak se nakonec ve hře můžeme setkat s jinými názvy.

PS: Pokud se vám zalíbila hudba v traileru a chtěli byste si jí stáhnout, zamiřte na oficiální web. CD Projekt ji uvolnil zcela zdarma.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama