Zemřel Gordon Moore, spoluzakladatel Intelu
Novinka Zemřel Gordon Moore, spoluzakladatel Intelu

Zemřel Gordon Moore, spoluzakladatel Intelu

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3

Jedna z klíčových osobností počátků polovodičového průmyslu.

Reklama

Společnost Intel dnes oznámila velmi smutnou zprávu, dne 24. března ve věku 94 zemřel Gordon Moore, který stál u samotného zrodu této firmy. Založil ji spolu s Robertem Noycem v červenci 1968 a působil v ní několik dekád, nějakou dobu i jako CEO. Definitivně odešel až v roce 2006, poté se věnoval především filantropické činnosti. Se svou manželkou založil nadaci, jež od svého založení v roce 2000 věnovala více než 5 miliard dolarů na dobročinné účely.

Moore se nicméně proslavil už v roce 1965, když prohlásil, že počet tranzistorů v obvodu se každý rok zdvojnásobí. O deset později svou predikci změnil na každé dva roky. Tato myšlenka každopádně vešla do historie jako Moorův zákon a po několik dekád skutečně fungovala, přestože poslední roky poněkud zpomaluje s tím, jak se pomalu blížíme určitým fyzikálním limitům.

"Gordon Moore díky své znalosti a vizi definoval technologický průmysl," říká aktuální šéf Intelu Pat Gelsinger. "Napomohl objevení síly tranzistorů, napříč dekádami inspiroval technology a podnikatele. My v Intelu jsme stále inspirováni Moorovým zákonem a chceme o něj usilovat, dokud to periodická tabulka dovolí. Gordonova vize je naším správným směrem, používáme sílu tranzistorů, abychom zlepšili životy všech lidí na Zemi. Moje kariéra a velká část mého života se formovala v možnostech poháněných Gordonovým vedením u kormidla Intelu, vážím si této cti a zodpovědnosti pokračovat v jeho odkazu."

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama