Filmy/Seriály Novinka Už v sobotu vychází dokumentární série Game Story

Už v sobotu vychází dokumentární série Game Story

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9

Podívejte se, jak vznikaly nejslavnější české videohry.

Reklama

Česká televize už zítra, tedy v sobotu 6. dubna, uvede dokumentární sérii s názvem Game Story, jenž odvypráví příběh vzniku nejslavnějších českých videoher, které nejsou důležité jenom pro nás, ale dosáhly i světového významu. O sérii se postaral režisér Štěpán Vodrážka, přičemž už nyní se můžete podívat na trailer.

Série během 10 přibližně 15minutových epizod přinese náhled do tvorby úplně prvních českých her, přes legendární tituly jako Operace Flashpoint či Machinarium, až po současnost se hrami jako Euro Truck Simulator, Beat Saber nebo Factorio. Game Story láká nejenom na komentáře od předních osobností českého herního průmyslu, jako například Daniela Vávry, Marka Španěla či Jakuba Dvorského, ale také na připomenutí dobových technologií, počínaje 8bitovým počítačem ZX Spectrum.

„Diváci nutně nemusí být aktivní hráči počítačových her," říká dramaturg série Martin Novosad v tiskové zprávě. "Pro ty méně zainteresované je to příležitost poznat hry i z trochu jiného úhlu pohledu – a také mnoho talentovaných osobností z Česka, které se dokázaly prosadit v ohromné mezinárodní konkurenci. Naopak fanoušci v něm objeví spoustu zajímavých souvislostí, které možná nevěděli.“

S nápadem na dokumentární sérii Game Story přišli producenti Jakub Jíra a Marek Novák: „Na začátku byla nostalgie, vzpomínky na ‚paření‘ starých her, hltání herních časopisů a fascinace herními světy, které se neuvěřitelně vyvíjely. Česká herní scéna má ve světě velké jméno a uvědomili jsme si, že její příběhy tady zatím nikdo uceleně nevyprávěl. Proto jsme se rozhodli udělat dokumentární sérii GAME STORY."

Když režiséra Vodrážku oba producenti oslovili, jako hráč se příležitosti okamžitě chytil: "Nerozmýšlel jsem se ani vteřinu, protože od chvíle, kdy nám strýc přivezl starou 286 a nainstaloval na ni Prince of Persia, mě hry provázely celým životem," uvedl v rozhovoru pro ČT. "Byla to nejen možnost podívat se zpět na své oblíbené tituly, ale tak trochu si posledních třicet let prožít znova."

Dokumentární série Game Story bude k dispozici zcela zdarma na portálu iVysílání od zítřejších 16:00.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama