Valve připravuje tři nové VR tituly
Novinka Valve připravuje tři nové VR tituly

Valve připravuje tři nové VR tituly

Martin Cvrček

Martin Cvrček

9

Půjde o plnohodnotné hry, ne o experimenty typu The Lab, a budou využívat engine Source 2 nebo Unity.

Reklama

Díky Redditu a nedávnému AMA s šéfem Valve Gabem Newellem jsme zjistili, že slavné americké studio není tak nečinné, jak se může zdát. Naopak má velké plány do budoucna.

Součástí těch plánů jsou přirozeně hry pro virtuální realitu, v jejímž případě se Valve dost činí. Zaměstnanci studia aktuálně připravují celkem tři VR tituly, což oznámil sám Newell na tiskové konferenci v kancelářích Valve v Seattlu, jak uvádí server Gamasutra.

Půjde o plnohodnotné, pravděpodobně placené tituly, ne o experimenty typu The Lab, což je jen bezplatná kolekce několika mini-her. Nové tituly budou přirozeně určené minimálně pro HTC Vive, na jehož vzniku se lidé z Valve podílí, a z tohoto faktu by hry měly také těžit.

Podle všeho nepůjde o projekty, které se zrodily jako klasické hry a někdo se jen později rozhodl přepracovat je pro potřeby virtuální reality. Valve koneckonců už léta razí ideu, že během vývoje VR titulů se musí s podporou a možnostmi virtuální reality počítat od samého začátku a design se tomu musí přizpůsobit.

„Jedna z otázek, které si může pokládat, je 'Proč proboha vytváříme hardware?' V tuhle chvíli vyvíjíme tři VR hry. To, co teď můžeme udělat, je navrhovat hardware společně s navrhováním softwaru. To je něco, co vždy dělal Miyamoto (z Nintenda, pozn. redakce), že jo?

Miyamoto dokázal přemýšlet o tom, jak by měla vypadat vstupní zařízení, a navrhnout systém, zatímco se snaží navrhovat hry. Z našeho pohledu nám tohle umožní skutečně vytvářet mnohem lepší zábavní zážitky pro lidi.”

Ve Valve si tedy jednoho dne neřekli, že by mohli vytvářet hardware, protože jsou z něj cítit snadno dosažitelné peníze. Spíše se snaží o jakousi symbiózu VR hardwaru a VR her a jejich vývoje. Podle lidí z Valve se tak díky společnému vývoji obou aspektů dočkáme kvalitnějších a zábavnějších produktů.

Chystané VR hry přitom bude pohánět nejen engine Source 2, který má být dříve či později technologickou vlajkovou lodí Valve, ale i Unity. Práci s těmito enginy si tvůrci vyzkoušeli už během vývoje zmíněné kolekce The Lab, která oba enginy kombinuje.

Valve ale naštěstí neřeší pouze virtuální realitu. Studio stále vytváří nový obsah a aktualizace pro Team Fortress 2, Counter-Strike: Global Offensive a Dotu 2, podílí se na vzniku filmů na motivy Portalu a Half-Life a pravděpodobně připravuje i Left 4 Dead 3 nebo novou značku ze světa Half-Life a Portalu. Vidina Half-Life 3 je samozřejmě nadále mlhavá.

Očekávat můžeme také plnohodnotné singleplayerové tituly, ale je otázka, jestli některé z nich nepatří mezi ty tři VR hry. To ukáže až budoucnost, ale osobně si myslím, že ve Valve přeci jen chystají i nějaké tradiční hry, které nebudou na virtuální realitu tolik sázet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama