Microsoft představil globální streamovací službu pro AAA hry
Novinka Microsoft představil globální streamovací službu pro AAA hry

Microsoft představil globální streamovací službu pro AAA hry

Michal Burian

Michal Burian

19
Platformy Windows PC Xbox Xbox One Apple iOS Android Android

Dokážete si představit, že si zahrajete Forzu Horizon 4 na smartphonu nebo tabletu?

Reklama

Cloudové hraní se stává realitou. Za pár let možná nebudeme hrát jinak. Do streamování her se nedávno vrhla společnost Google se svým Project Stream (přes internetový prohlížeč Chrome) a dnes Microsoft. Společnost stojící za operačním systémem Windows a konzolí Xbox představila Project xCloud, na který už v červnu na E3 lákal Phil Spencer. V té době vyjádřil touhu streamovat nejlepší AAA hry na všechna zařízení, bez ohledu na to, zda jde o konzoli, televizi, smarthphone nebo tablet. Na všech zařízeních by měla být co nejlepší kvalita. A právě to má Project xCloud nabídnout.

Dokážete si představit, že si zahrajete Forzu Horizon 4 na smartphonu nebo tabletu? Dnes možná ještě ne, ale brzy by to mohla být skutečně realita. Tímto projektem by Microsoft zbořil hranice a nabídl svobodu v tom, na čem budete hrát. V současné době probíhá uzavřené testování zaměřené na mobilní telefony a tablety, ke kterým přes Bluetooth připojíte Xbox Wireless Controller, případně pro ovládání použijete dotykovou obrazovku. Veřejné testování započne někdy v příštím roce.

Největší problém při streamování je latence. Microsoft chce zajistit nejlepší možnou kvalitu bez ohledu na to, kde zrovna jste připojeni. Project xCloud bude využívat 4G internet a je připraven i na 5G, jenž se rychle rozšiřuje. Aktuální zkušební verze běží na 10 megabitů za sekundu. Vývojáři chtějí tuto hranici posunout a umožnit hrát i s horším připojením k internetu.

Připomeňme jeden drb. Před časem se na internetu spekulovalo o dvou verzích nové generace Xboxu. Pod kódovým označením Scarlett se má skrývat nejen tradiční herní konzole, ale i její menší verze, která bude sloužit jen jako zařízení pro streamování her. Pokud je to pravda, tak Microsoft je na budoucnost připraven, Google se do ní vrhá a Sony má již nějakou dobu své PlayStation Now, kde nedávno umožnila hrát offline PS4 a PS2 hry. Ovšem PS Now není u nás oficiálně podporováno.

Otázkou zůstává, kolik bude Project xCloud a Project Stream od Googlu měsíčně stát a hlavně, jaké hry bude nabízet. Při testování Project Stream (pouze v USA) je využíváno Assassin's Creed Odyssey od Ubisoftu. U Microsoftu to zase budou jejich hry, plus se možná domluví s dalšími vydavateli a vývojáři.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama