Slovenské „GTA“ s názvem Vivat Slovakia se hlásí o slovo
Vivat Slovakia Novinka Slovenské „GTA“ s názvem Vivat Slovakia se hlásí o slovo

Slovenské „GTA“ s názvem Vivat Slovakia se hlásí o slovo

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

8
Platformy Windows PC

K vydání by mělo dojít již začátkem příštího roku.

Reklama

Vývojáři ze slovenského studia Team Vivat v rozhovoru pro magazín Spite.cz poodhalili několik informací a detailů o chystané městské akci Vivat Slovakia, která navzdory nesrovnatelně menším produkčním hodnotám v mnoha směrech nijak neskrývá inspiraci sériemi jako Grand Theft Auto nebo Mafia.

Inspirace Mafií a GTA

Jaké by to asi bylo, kdyby se jeden z dílů oceňované série Grand Theft Auto odehrával na Slovensku nebo v Čechách? Na tuto otázku se prostřednictvím hry Vivat Slovakia pokouší najít odpověď dvanáctičlenný tým vývojářů ze slovenského studia Team Vivat.

„Základný žáner akčnej adventúry či mestskej akcie alebo po našom ‚na štýl Mafie a GTA‘ v domácom prostredí bol a je snom asi každého hráča,” uvedl producent Roman Lipka v rozhovoru pro magazín Spite. „My sme sa rozhodli takýto žáner vyskúšať, keďže sme sériu Grand Theft Auto aktívne modovali, napríklad prekladaním textúr do slovenčiny, čiže sme si aspoň touto formou ku gamedevu pričuchli.” Další díl inspirace poskytl autorům například slovenský film Únos, politický thriller natočený podle skutečných událostí, které se staly v polovině 90. let.

Bratislava v kostce

Vivat Slovakia se odehrává v Bratislavě. Dostat do hry hlavní město Slovenska v měřítku 1:1 ale bylo pro autory nemožné. Vývojáři proto museli prostředí pro vlastní poupravit a zmenšit. Věrohodný ráz slovenské metropole by však měl být navzdory tomu zachován.

„Bratislava je rozlohou síce len malá sestrička veľkolepej Prahy, no na jej herné spracovanie v 3D je to teda riadne sústo. Možno až priveľké, čo sme si na začiatku vývoja čiastočne uvedomovali. Preto je herná mapa Bratislavy skresaná na tie najhlavnejšie mestské časti ako Petržalka, ghetto alebo betónová džungla, historické centrum Starého Mesta, predmestie Nového Mesta a industriálny Ružinov. Aj tieto časti mesta nie sú jedna ku jednej verné svojej reálnej predlohe. Ulice sú skrátené a niektoré úplne vypustené.” Autoři dále prozradili, že rozloha virtuální Bratislavy ve výsledku odpovídá zhruba deseti kilometrům čtverečních. Navzdory tomu při procházce či projížďce narazíte na všechny zásadní ikony skutečného města.

Termín vydání se blíží

Pokud vše půjde podle plánu, tak by chtěli autoři v průběhu příštího roku spustit předběžný přístup. „Pre hráčov z Čiech a Slovenska máme stanovený interný dátum Q1 2024. Držte nám, prosím, palce nech to všetko postíhame,” dodávají k blížícímu se termínu vývojáři.

Producent Roman Lipka o hře prozradil mnohem více. Promluvil například o hlavní postavě, fungování herního světa, krádežích aut či dostupnosti palných zbraní. Kompletní rozhovor a sadu nových screenshotů najdete v samostatném článku sesterského magazínu Spite.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama