Dojmy z hraní New Cycle
Preview Článek Dojmy z hraní New Cycle

Dojmy z hraní New Cycle

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Budovatelská strategie s velkým příslibem do budoucna.

Reklama

Kromě unikátní strategie War Hospital vyšla v lednu ještě jedna velmi zajímavá hra z tohoto žánru, a to New Cycle. Titul od tureckého studia Core Engage, který v polovině ledna vstoupil do předběžného přístupu. Následující text tak neslouží jako plnohodnotná recenze, ale pouze jako dojmy z toho, co zatím New Cycle nabízí. I když málo toho rozhodně není.

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 18. 1. 2024 (předběžný přístup)
  • Vývojář: Core Engage
  • Vydavatel: Daedalic Entertainment
  • Žánr: Budovatelská strategie, survival
  • Cena: 29,99 € (Steam)

Hráno na následující PC sestavě:

  • Procesor: Intel Core i5-13600K
  • RAM: 32 GB DDR5 6000 MT/s
  • Grafická karta: Nvidia GeForce RTX 4080 (16 GB VRAM)
  • Úložiště: Solidigm P44 Pro (1TB NVMe PCIe 4.0 SSD)

Mimořádně ambiciózní...

Jde o další hru, jež se určitým způsobem podobá Frostpunku, ale samozřejmě má také svá specifika. Odehrává se v budoucnosti v době po sérii slunečních erupcí, která vyhladila velkou část lidské populace. Vy se tak chopíte skupinky lidí, jež se rozhodně vybudovat osadu, která by mohla sloužit jakožto úkryt pro přeživší. V podstatě si tak procházíte znovu historickým vývojem lidstva, jen výrazně zrychleně.

Určitě bych rád začal tím, co vás asi zaujme hned na první pohled. New Cycle, přestože je v předběžném přístupu, nabízí už nyní obrovskou porci obsahu, především z hlediska všemožných surovin a řetězců jejich zpracování. Od pily, která dokáže ze surového dřeva udělat opracované dřevo vhodné pro stavby, či vaření houbových polévek, se dostanete až k industrializovanému městu, které má pokročilé doly a továrny, velké elektrárny či třeba železniční stranici. Minimálně z tohohle hlediska vás hra nepřestane udivovat.

Na druhou stranu je třeba říct, že je opravdu hodně komplexní a asi není úplně vhodná pro začátečníky v žánru. Ačkoli vám dokáže v grafech hezky ukázat, jestli počet kusů nějaké suroviny přibývá, nebo naopak ubývá, v druhé půlce hry už je těch surovin tak moc, že ani zkušený hráč strategií to podle mě nemůže stíhat sledovat. K tomu všemu musíte řešit samotné obyvatele: aby měli kde bydlet, aby měli zajištěnou zábavu, bezpečnost či zdravotní péči, aby měli co jíst a pít, aby měli oblečení a nástroje… Je toho opravdu hodně, a to navíc ještě postupně začnete trénovat „obyčejné pracovníky“ na vzdělanější a pokročilejší třídy obyvatel.

A ani tím to nekončí. Během hraní musíte dávat pozor na různé přírodní jevy, jako třeba bouřku, které vám mohou ovlivnit pracovní podmínky či dokonce zničit nějakou budovu. Samozřejmě hraje roli také roční období, v zimě například neporostou houby, takže se musíte spoléhat na jiný přísun potravy. A samozřejmě nechybí ani rozhodnutí z hlediska pravidel a zákonů vaší osady, které mají dlouhodobý vliv na její fungování.

...ale také s řadou nedostatků

I přes to všechno jde ale na některých místech vidět, že je New Cycle v předběžném přístupu. Hra sice totiž nabízí kampaň (z níž pochází mé dojmy), a dokonce jde dohrát i od začátku do konce, ale je hodně vidět, že zatím není ani zdaleka dodělaná. Narazíte v ní na pár (doslova) zajímavých události, které nastiňují fakt, že by se mohl řešit konflikt různých frakcí, ale skutečně je to jen příslib do budoucna. Ke konci jsem se dostal za nějakých 11 hodin a čekala mě jen statická obrazovka s textem. Byť nutno říct, že docela zajímavým.

Nejde samozřejmě jen o nedostatek obsahu, hra momentálně trpí i na řadu problémů. Tím hlavním je bezpochyby pacing. Zatímco v úvodní části budete často čekat, než vám konečně přibudou další lidé, abyste se posunuli do další éry (respektive „cyklu“), protože nad tím ještě nemáte pořádně kontrolu, v pozdější fázi hry se vám lidé hrnou a rodí v masivních vlnách, takže jich máte vyloženě přebytek a nové technologie odemykáte tak rychle, že se nedá stíhat vůbec nově odemčené budovy stavět. Tohle určitě nebude jednoduché vyladit, ale měla by to být priorita.

Souvisí s tím i celkový balanc, neboť některé suroviny trvá podle mě zpracovat příliš dlouho a jiné zase příliš rychle. Zároveň pokročilejší budovy nenabízí dostatečný bonus oproti těm základním (a navíc mohou vyžadovat specifické podmínky), takže se mi mnohdy stalo, že jsem raději postavil více těch základních, protože o lidi stejně nouze nebyla.

Poslední věcí je pak technická stránka. Především jde tedy o bugy, kdy například budova nefunguje, jak má, a musíte proklikat několik věcí, aby se „vzpamatovala“, úkoly nemusí fungovat úplně podle plánu a asi největší problémy dělají jezdící pásy. Je to docela důležitá mechanika v pozdější fázi hry, která urychlí některé budovy (zajistí jim přísun surovin), jenže postavit je tak, aby se daly správně propojit, může být někdy opravdu peklo. A to nemluvě o tom, že když ze hry odejdete a načtete save, suroviny na pásu se resetují, takže musíte počkat třeba minutu, než vůbec doputují do dané budovy, aby se výroba zase naplno rozjela.

Optimalizace taky není úplně ideální. Zpočátku hra jela bez problémů, ale ke konci už frame rate padal někde ke 45 či 40 FPS, přičemž problémem byl především procesor. Vzhledem k velkému množství výpočtů to dává smysl, ale určitě to taky bude potřeba vyladit. Na druhou stranu je třeba říct, že hra vlastně vypadá na strategii dost hezky a zvolený art style mi velmi sedl. A ačkoli se ve hře opakuje několik skladeb pořád dokola, i hudba je pěkná.

Celkově vzato je New Cycle velmi ambiciózní strategie, která už nyní nabízí velkou porci obsahu, několik map a dva režimy (sandbox a kampaň). Má svoje chyby a je vidět, že v ní ještě spoustu věcí chybí, ale vývojáři mají opravdu skvěle našlápnuto a já doufám, že to je pouze začátek dlouhé cesty, která ještě tým z Core Engage čeká. Pokud budou pilně pokračovat (a zatím to vypadá, že budou, od vydání už připravili několik patchů a o progresu aktivně informují na Discordu), tak se hodně těším na plnou verzi. Už teď ale podle mě určitě stojí za vyzkoušení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama