Recenze Frantics
Platforma Recenze Recenze Frantics

Recenze Frantics

Jakub Němec

Jakub Němec

3
Platformy PlayStation PlayStation 4

Pan Lišák manipuluje osudem všech zvířátek v šílených hrách. Nechte se také vtáhnout do ringu!

Reklama

Uživatelský prostor PlayLinku, služby spojené s PlayStation 4, postupně nabývá na síle a her využívajících k ovládání mobilů přibývá jako hub po dešti (Hidden Agenda, That’s You, naposledy recenzovaný Knowledge is Power). Prozatím jsme neodhalili žádný vyložený propadák, takže jsme byli zvědaví na novou párty hru Frantics. Dánské studio NapNok Games se pod vedením českého vývojáře Vladimíra Geršla pustilo do světa, v němž soupeří roztomilá zvířátka o přízeň prohnaného lišáka. Jestli se vám mazaný tvor postará o královskou zábavu, se dočtete v naší recenzi.

(Ne)přítel na telefonu

Frantics se tváří jako nevinná hra, u níž se sejdete s přáteli před obrazovkou. Z počátku se budete mírně popichovat a rozplývat se nad karikovanými modely zástupců fauny. Poté se chopíte svého chytrého zařízení s nainstalovanou bezplatnou aplikací a jasným záměrem – vytvořit si profil. Bez tradičního selfíčka se to neobejde, stydlíni vyfotí třeba zeď, vyberete nebo vylosujete si svého avatara z tuctu nabízených a zatřepete mobilem jako s kinder vajíčkem. A hle, z krabice v televizi vyrazí váš svěřenec, jehož úspěchy proti třem dalším kamarádům (popř. postavám ovládaných umělou inteligencí, jež vám do počtu čtyř doplní manipulátorský lišák sám) závisí pouze na vaší šikovnosti a podlosti.

Už po první minihře se bude zvedat hladina adrenalinu a přátelské škádlení přejde v hurónský smích a jízlivé pošťuchování. Autoři totiž tvoří atmosféru na kamarádské rivalitě. Ve chvíli, kdy vám na displej vašeho mobilu vyskočí, že vám nejvíce škodil jeden z vašich známých, máte velkou motivaci nejen vyhrát další kolo, ale také mu jeho péči splatit i s úroky. A věřte mi, že příležitostí bude víc než dost.

„S každou partií však umí notně zamotat moderátor s neodmyslitelnou sklenkou koňaku (nebo snad kuřecího vývaru?).“

V klasickém módu projdete čtveřicí miniher zaměřených na postřeh, strategii či zručnost v naklánění mobilního telefonu zakončeným závěrečným kláním (nic vám však nebrání připravit si vlastní seanci). Těšit se můžete na házení bomb, vytlačování z plošin či volný pád. Závodníky potěší šlapání na kole po okruhu či závody motokár. Fanoušci taktiky se vyřádí v židličkovém curlingu či přenášení horké polévky. Osobně jsem si nejvíce zamiloval létání s jetpackem rourou plnou hub a ořechů či heavy metalový fotbal. Prostředí je skvěle nadesignované, takže si bez překážek užijete řádění divé i domestikované zvěře.

Avšak rozdílná obtížnost jednotlivých zápolení přinese nejeden zoufalý pohled na vlastní ruce. Především, když vám to natře umělá inteligence, která však také umí dělat chyby. Naštěstí si můžete jednotlivé zkoušky natrénovat samostatně. Přes hodiny pečlivého cvičení budete potřebovat notnou dávku štěstí, abyste dosáhli prvního místa zaručující odměnu v podobě koruny na hlavě. Sběr královských insignií se projeví na konci, protože za ně dostanete životy do závěrečného střetu.

S každou partií však umí notně zamotat moderátor s neodmyslitelnou sklenkou koňaku (nebo snad kuřecího vývaru?). Před misí vás může oslovit a zadat vám speciální tajný úkol, jenž se objeví pouze na obrazovce vašeho telefonu. Mise může obsahovat šílené věci, které se neslučují s cíli hry ani s vašimi plány - záměrná prohra, sbírání explozivních překvapení a další úkoly, během nichž budete vypadat jako největší nemehlo světa, ale na konci se budete vychytrale usmívat vy. Můžete tak získat korunu i jinak než vystoupáním na vítězný piedestal.

Podvodem k výhře

Protože pořadatel zvířecího klání je liška podšitá, umí zamotat hlavu soutěžícím rozhozenými penězi po aréně. Jejich sběr mnohdy zamotá hlavu i nejzkušenějším arkádovým matadorům. A věřte, že se vám jejich hromadění nakonec vyplatí. Pokud se ke žluťáskům nedostanete svou šikovností, nezoufejte. V závěrečném hodnocení kola určí náhodný algoritmus sledovanou statistiku a nejúspěšnější soutěžící bude odměněn – třeba hráč, který nejčastěji havaroval nebo narazil do ostatních a podobně. Nikdo neví, co si pan Lišák vymyslí příště.

„Záludné zamražení do kostky ledu či aplikace pálivé omáčky způsobující změnu směru během krušných chvil vám dovolí zažít okamžik sladké pomsty.“

K čemu však zlaťáky, když se bijete o svou existenci ve zběsilých rvačkách? Do aukcí, jež pravidelně pořádá posměváček z rodu vulpes. Klidně přeruší probíhající klání a nabídne vám značné výhody v probíhající minihře. Je libo špičatý klobouk zdvojnásobující body, nebo raději zneškodňovací sadu s pastmi? Musíte nabídnout co nejvíc, ale zároveň ušetřit do závěrečného výprodeje. Před ultimátním soubojem na nebeské plošině totiž můžete nakoupit vybrané propriety z předchozích soutěží. Osobně jsem si oblíbil baseballovou pálku, ale pneumatika kolem pasu zvyšující stabilitu či pěnový prst také není k zahození.

Jak sami vidíte, podvádění se nevyhnete. Nejenže při soubojích můžete značně zvýhodnit sebe, ale také svého oblíbence v řadách přátel přiřazováním speciálních dílů do jejich vozítek či letadel v rámci závodních misí. Dokonce můžete sabotovat snahy ostatních během soupeření pomocí pastí nebo také po svém nedobrovolném opuštění arény. Záludné zamražení do kostky ledu či aplikace pálivé omáčky způsobující změnu směru během krušných chvil vám dovolí zažít okamžik sladké pomsty.

Plastelínová rozkoš

U playlinkových her jsme si už zvykli na dovádivé ztvárnění reality a u Frantics tomu není jinak. Jednotlivé živočišné druhy mnohdy poznáte až podle jejich oslovení panem Lišákem, ale v každém případě vám jejich vzezření vykouzlí úsměv na tváři. Neustále se vykuleně rozhlížejí, netrpělivě poskakují, mávají na obrazovku a přitom ještě reagují na pokyny pana lišáka. Během přípravné fáze si je můžete uzpůsobit obrazu svému – třepáním mobilem můžete přikrášlit své zvířecí alter ego o získané doplňky (vousy, klobouk, brýle nebo třeba obvazy).

„Frantics splňují veškeré parametry parádní zábavné párty hry na rozjetý večírek.“

Modelínová grafika se k hašteřivým pidižvíkům vyloženě hodí a působí neuvěřitelně roztomile. Navíc se v ní ztrácejí možné nedokonalosti, protože mohou vypadat jako záměrný prvek grafiky. Sám jsem na žádnou chybu během celovíkendového testování nenarazil. Nenáročně vypadající vizuální stránka umožňuje kvalitní komunikaci s chytrým zařízením a díky tomu se můžete těšit na bezproblémové zápolení v párty hře. Nakonec groteskní výtvarná stránka přiláká nejen děti, ale také dospělé, kteří pak své ratolesti nebudou chtít k televizi pustit.

Skvělou zprávou pro našince je vytvoření kompletní české lokalizace. Tuzemská centrála Sony se od začátku roku pyšní nejedním přeloženým titulem (a oznámeny jsou další) a Frantics kromě kvalitního textu podporuje skvěle provedený dabing. Po pár hláškách budete Lišákovi doslova viset na rtech a okamžitě si vás svým sarkasmem získá na svou stranu. Co víc si od společenské hry na konzoli přát?

Frantics splňují veškeré parametry parádní zábavné párty hry na rozjetý večírek. Věřte mi, že se všichni budou královsky bavit a televizní obrazovka bude přitahovat nejeden pár očí. Stejně musím na konec textu přiřadit také pár připomínek ani ne o chybách, jako spíše o nepříjemnostech. Rozhodně se vyplatí mít po ruce nabíječku nebo alespoň powerbanku, protože se zapnutými zvuky a vibracemi (doporučujeme) výdrž baterky rychle klesá k nule. Některým hráčům se také mohou zdát výsledky zběsilých miniher odkázané spíše na náhodu než vlastní um (klouzání na ledě), takže si budou stěžovat na nevyrovnanost některých arkádových úkolů a zvýhodnění umělé inteligence, pokud nebudete zápolit ve čtveřici.

Frantics vychází 7. března 2018 na PlayStation 4, s českým dabingem. Hru koupíte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Recenze Frantics
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Nejnovější přírůstek ke službě PlayLink s názvem Frantics se opravdu povedl. Pokud chcete zabavit bandu lidí na dlouhou dobu, je pro vás dílo studia NapNok Games to pravé ořechové. Roztomilá zvířátka tančí, jak pan Lišák píská, a bezskrupulóznímu podvádění se meze nekladou. Škoda jen, že se k obrazovce mohou aktivně posadit jen čtyři lidé, zatímco ostatní budou závistivě přihlížet, než je vystřídají.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

pan Lišák a jeho humor
zábavné minihry
komplexní využití chytrého zařízení
roztomilá grafická podoba titulu
český dabing
u některých miniher hodně záleží na náhodě
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama