Modern Warfare 3 – Hollywood se představuje
Speciály Call of Duty: Modern Warfare Článek Modern Warfare 3 – Hollywood se představuje

Modern Warfare 3 – Hollywood se představuje

Jan Kotrba

Jan Kotrba

64

Tahle hra se vyvíjela v podzemním krytu, kde byla slova spojená s realitou naprosté tabu. Výsledkem je pak první gameplay ukázka, která strčí do kapsy nejeden hollywoodský trhák poslední doby.

Reklama

Singleplayer v Call of Duty už nějakou dobu není záležitostí, která by se obešla bez pořádné mísy popcornu a nový díl této série nebude žádnou výjimkou. Naopak tentokráte toho popcornu budete potřebovat opravdu hodně, protože tvůrci se rozhodli rozpoutat na našich obrazovkách třetí světovou válku a do toho všeho poslat našeho milovaného kapitána Price společně s jeho učedníkem Soapem Mactavishem, který se tentokrát možná dostane i k tomu, aby si odpálil svou vlastní atomovku.

Jedna ponorka = 5000 XP + silent hunter ikonka

První gameplay nám předvede bezesporu geniální plán na zničení nepřátelské ponorky, která měla takovou smůlu, že jí vývojáři poslali tak blízko ke břehům New Yorku, že pomalu dře břichem o dno. Kdo by totiž nechtěl potopit takovou jadernou ponorku jen za pomoci několika dobře umístěných výbušnin a připsat si tak do svého skóre takový úlovek? Musíte uznat, že to se jen tak někomu nepovede, a tak se skupina členů speciálních jednotek vydává do akce.

Pro efekt naše komando vybavené moderními podvodními skútry nejprve propluje tunelem plným kvalitních amerických aut, kde některá vozidla ještě svítí či smutně poblikávají (holt vodotěsný perk je tenhle rok v módě) a dotvářejí tak pochmurnou atmosféru zaplaveného tunelu. Následně se dostanou do samotných vod pobřeží plných potrubí, min, potápějících se lodí a hlavně hledané ponorky, která byla vyslána do těchto vod s blíže nespecifikovaným úkolem (s velkou pravděpodobností střílet rakety na nebohý New York pěkně zblízka, aby se její střely s plochou dráhou letu řádně trefily).

Je skvělé být akčním hrdinou

Po projížďce na skútrech, která je sama o sobě tak strašně moc epická, že jí budete následujících dvacet minut rozdýchávat, se vám konečně povede nalézt nepřátelskou ponorku (jak jinak, než naprosto epickým způsobem, kdy vám nad hlavou prosviští dvě torpéda) a po krátkém obdivování její nezměrné velikosti na radaru svého skútru ji váš tým na trup připevní několik dárečků v podobě opravdu velkých výbušnin (malé se v Modern Warfare 3 nevyskytují). Ty do ponorky udělají pár děr, ale místo toho, aby se zlá ponorka spořádaně potopila, provede nouzové vynoření a váš tým okamžitě přehodnotí herní mód z Team deathmatch na Capture the flag. Po ponorce tak vyběhnete jako by se nechumelilo, do poklopu, který mezitím hloupá posádka ovládaná hloupou AI stihla otevřít, hodíte granát a vyrážíte si zastřílet.

Breach the door

Prostřílet se ponorkou plnou zmatených námořníků není žádný problém a dokonce se tu najde místo i pro pár nádherných skriptů, kde vaši kolegové mlátí nepřátelské vojáky po hlavě pažbou svých zbraní. Problém nastává v okamžiku, kdy se dostanete ke vchodu na můstek, který mezitím stihla pohotová AI uzamknout (holt pokud velí ponorce, tak prostě musí dostat jako perk zvýšenou inteligenci). Jedny přetlakové dveře ale pro naše hrdiny nejsou žádnou překážkou, a tak se z batohů vytahují nálože na rychlý průnik (které by za normálních okolností byli schopné poslat k zemi jeden či dva panelové domy) a následuje oblíbená slow-motion scéna s vaší maličkostí na jedné straně brokovnice a s hromadou námořníků na druhé straně brokovnice. Vzhledem k tomu, že hrdina je vždy na správné straně brokovnice, zůstává na můstku jen hromada mrtvol a jeden neuvěřitelně vyděšený kapitán (geniální plán se zavřenými dveřmi selhal a jeho AI už neumí vymyslet nic lepšího). Od toho váš kolega sebere klíče potřebné pro odpálení raket, které má ponorka na palubě, nastaví nové koordináty (jo, je bezva mít s sebou raketového inženýra) a pak už vám nezbývá nic jiného, než si za zvuku alarmu zmáčknout vlastní červené tlačítko (taktéž velmi epický moment) a ponorku kvapně opustit.

Gumové čluny - pro velký úspěch podruhé

Po opuštění prostoru ponorky už na vás budou čekat přistavené dva gumové čluny (kam se poděl zbytek vašeho týmu vážně netušíme) a vy se za otevírání odpalovacích komor vydáváte na naprosto epickou honičku na člunech, kdy po vás bude střílet několik hlídkových člunů, kde jeden okamžitě pošlete ke dnu svou útočnou puškou za pomoci střelby od boku, nepřátelský vrtulník vám nad hlavou sestřelí spojenecká stíhačka a rakety z ponorky budou dopadávat všude kolem na nebohé lodě. To samozřejmě nebudou jediné věci, které se okolo vás budou dít. Bylo by to totiž málo epické, a tak okolo vás vybuchuje všechno možné. Projedete se pod napůl vynořenou letadlovou lodí, která byla zlými vývojáři nebo stupidní AI (za kterou taktéž mohou vývojáři) zahnaná tak blízko k zaminovanému pobřeží) plnému ponorek a potápěčů záškodníků a celé to zakončíte epickým najetím do transportní helikoptéry, která na vás mezi těmi všemi výbuchy poslušně čeká na hladině (její pilot je evidentně stejný profesionál, jako pilot za kniplem Hindu z teaseru). Následuje přelet nad bojištěm a pocit dobře vykonané práce. Pokud si totiž sečtete jednu ponorku a hromadu dalších lodí všeho druhu, tak se už po této misi můžete hlásit do konkurzu na dalšího Duke Nukema.

Nový engine? Ani náhodou

Vývojáři sice chvíli slibovali nový grafický kabátek, ale následně zůstali u ujišťování, že hra bude mít vysoká FPS. Ve výsledku se pak prakticky nic nezměnilo a naše pixelové nepřátele, kterým vývojáři nenadělili moc velkou úroveň AI, budeme likvidovat jinými skiny zbraní, které ale do skel dělají stále ty samé díry a pro velký úspěch jsou ověšeny ještě větším množstvím technických udělátek. Je to vůbec možné? Nezapomeňte, že tohle není ARMA a je zde možné naprosto vše. Až tedy v nějaké misi začnou tanky v zájmu větší epičnosti létat, nedivte se tomu a nadšeně řvěte „to je hustýýýý“.

Realita není zábavná

Nemusí to být reálné, ale přesto si tuto hru velice rádi zahrajeme. Proč? Série Call of Duty si už od MW2 na nic nehraje a představuje čistokrevnou arkádu, kde railgun a raketomet vystřídaly jiné skiny zbraní, vhodnější pro hráče toužící po hře na bojovníky s terorizmem a jiným neřádem moderní doby. Je to ale stále zábavné a pro odreagování naprosto dokonalé. Vojenští fandové nejspíš sáhnou po chystaném Battlefieldu (i když ten na samotné předváděčce s tankovou bitvou příliš nezazářil), ale pro všechny milovníky hollywoodských akčních trháků bude Modern Warfare 3 tou pravou volbou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama