Březnové herní menu 2014
Speciály Age of Wonders 3 Článek Březnové herní menu 2014

Březnové herní menu 2014

Denis Rus

Denis Rus

2

Nový měsíc znamená jediné – nové hry a s nimi i naše další herní menu. Doufáme, že si na březnové nadílce aspoň trochu pochutnáte.

Reklama

Jak se rychle objevil, tak zase rychle zmizel. Ano, mluvím o sněhu, který na řadě míst (včetně hor, které mám takříkajíc za okny) vystřídalo regulérní jarní počasí. Vyšší teploty mají většinou za následek, že se člověku nechce tolik sedět před monitorem a televizní obrazovkou a raději se jde provětrat na čerstvý vzduch. Druh člověka známý jako pařanus závislus ovšem na počasí nedbá a dál si v klidu hoví ve své temné kobce. A co si do ní může nechat v březnu pošťákem doručit?

4. března vychází na PC, Mac a PS3, 5. března pak na X360 a 6. března na iOS (datum PS Vita a Ouya verze ještě nebylo upřesněno) prostřednictvím digitální distribuce druhá epizoda z druhé série adventurního hitu The Walking Dead. Tady nemá smysl se nějak sáhodlouze rozepisovat, jelikož lidé, kteří předloňskou sezónu a také zatím poslední epizou hráli, ví, o co se jedná a pro ostatní nemá zmínka o nejnovější části nazvané A House Divided sebemenší význam. Bez znalosti předchozích událostí by se do dobrodružství založeného na volbách, které se s vámi táhnou napříč celým příběhem, pouštěl snad jen šílenec. Tedy za předpokladu, že vůbec lze novou epizodu rozehrát bez přítomnosti uložených pozic z dřívějších dílů. Asi ani ne.

Everything is awesome, zpívá se v nakažlivé skladbě z nového filmového trháku, který v současné době brázdí i česká kina – Lego příběh. A o tom samém bude chtít od 5. března přesvědčit všechny majitele PS4 i silně návykový titul Awesomenauts. Stejně jako v případě verzí pro ostatní platformy půjde o dvourozměrnou multiplayerovou řežbu, v níž můžete po síti poměřit síly s lidmi z celého světa. Na první pohled hra připomíná mix klasické skákačky a automatové arkády se střelnými zbraněmi, ale nenechte se zmást, tady jde kromě jiného o strategii a plánování. Ne vždy stačí na vítězství pouze hrubá síla. Ale občas samozřejmě ano. Důrazně doporučuju nechat si Awesomenauts na období herního sucha, protože jak do toho jednou spadnete, tak už není cesty zpět.

Příznivci nekorektního humoru a satiry a zároveň vlastníci PC, PS3 nebo X360 by si mohli přijít na své 7. března. To totiž dorazí do obchodů RPG South Park: The Stick of Truth od Obsidianu. Fanoušky jistě potěší, že tvůrci seriálu Trey Parker a Matt Stone napsali k videohře scénář a celkově dohlíželi na její vývoj. Jinak samozřejmě počítejte se starými známými „hrdiny“ a jak jinak než totálně ze řetězu utrženými příhodami téhle naší oblíbené partičky a spousty dalších postav. Já jen doufám, že South Parku během několika (desítek?) hodin herní doby nedojde dech a nebude se po prvotním okouzlení jak humorem, tak herními mechanismy pouze plácat na místě.

A teď něco Microsoft exkluzivního. Multiplayerová FPS Titanfall totiž vychází pouze na PC, Xbox One a X360. Na první dvě platformy přitom 13. a na konzoli minulé generace pak 28. března. Asi už víte, že půjde o čistě online záležitost, v níž se kromě kůže vojáků (přesněji řečeno pilotů) podíváte i do útrob obřích kovových mechů, tzv. Titánů. Titanfall nabídne celkem 15 map, na kterých si to bude moci rozdat až 12 střelců (tedy dva týmy po šesti). Zdají se vám tato čísla malá? Nezapomínejte na to, že hráč může povolat do boje právě onoho Titána a po mapě pobíhají rovněž vojáci ovládaní umělou inteligencí, aby byl pocit neutuchající válečné vřavy ještě uvěřitelnější. O chaos na bojišti tedy pravděpodobně nepřijdete.

Pokud jste kompletně nepřišli o nervy během hraní Demon’s Souls a Dark Souls, pak vám jistě přijde k chuti Dark Souls II pro PS3 a X360 (PC až koncem dubna). U tohoto akčního RPG vycházejícího 14. března se asi nedá očekávat nic menšího než brutální obtížnost, která oddělí zrno od plev. Pokud nemáte s předchozími díly zkušenost a vaše masochistické já by rádo ukojilo svou zvědavost, klidně dejte dvojce šanci. Příběh nijak nenavazuje na předchozí události, a tak jediné čím je značka provázaná je už zmiňovaná obtížnost. Pokud vás Demon’s Souls a Dark Souls připravily o pár let života a několik kusů nábytku, který jste v návalu vzteku zdemolovali, tak vás asi příliš nepotěší, že Dark Souls II má být ještě náročnější. Ale co, hráči si o to řekli, tak to mají mít.

Hideo Kodžima (než se zase spustí vlna kritiky, tak jen připomínám, že Kodžima je stejně jako Kojima pouze transkripce původního jména 小島 秀夫 a v češtině jsou si oba přepisy rovny) nás ohledně Metal Gearu s podtitulem The Phantom Pain lakoval poměrně dlouho. Původně byla totiž hra vydávána za novou značku od začínajícího studia Moby Dick. Internet je ovšem místem netušených možností, a tak si pozorní jedinci začali velmi rychle dávat všechno dohromady a nakonec i samotný tvůrce vyšel s pravdou ven. Metal Gear Solid V nakonec bude rozdělený na dvě části a zatímco plnohodnotný The Phantom Pain vyjde kdovíkdy, Ground Zeroes se dočkáte na PS3, PS4, X360 a Xbox One už 18. března. Ground Zeroes slouží jako prolog, jakási ochutnávka toho, co vás čeká v regulérním pátém dílu. V hlavní roli se opět objeví Naked Snake alias Big Boss a jeho cílem bude infiltrovat vězeňskou základnu na Kubě a osvobodit několik osob, s nimiž měl co dočinění v Peace Walkerovi.

Následujícímu odstavci by měli věnovat zvýšenou pozornost fanoušci Final Fantasy. Konkrétně pak dílů s pořadovým číslem X a X-2. Ty se totiž 21. března podívají na PS3 a PS Vitu coby HD kolekce pod prostým názvem Final Fantasy X/X-2 HD Remaster. Pokud si tedy chcete znovu nebo vůbec poprvé prožít výpravu Tida, Yuny a řady dalších postav za zabitím monstra terorizujícího svět lidí, nyní máte ideální příležitost.

Co si budeme povídat, i když se naslibují hory doly, pravdou zůstává, že po vydání nových konzolí na ně není moc co hrát. Nejinak tomu bylo i v případě PS4 s pár exkluzivitami a řadou multiplatformových titulů, které už jsme většinou hráli jinde. 21. března se však majitelé konzole od Sony dočkají jednoho z nejočekávanějších letošních titulů – Infamous: Second Son. Stejní tvůrci (Sucker Punch), ale nové město (Seattle), nový hrdina (Delsin Rowe) a také nové speciální schopnosti (mimo jiné kouř a neon) a jak je zvykem tak i důraz na různé styly hraní. Kdo se netěší, ať zvedne ruku.

25. března se opět ponoříte do hlubin oceánu a města Rapture, abyste v druhé příběhové epizodě ke třetímu BioShocku nazvané Burial at Sea – Episode 2 završili příběh Bookera a Elizabeth. Tentokrát však bude mít stěžejní úlohu stealth postup a tvůrci slibují i prvky známé ze survival hororů, poněvadž druhá část vyprávění vás nechá hrát pouze za „křehkou“ Elizabeth. Spolehnout se ale můžete na její schopnost otevírat trhliny se spoustou užitečných pomůcek a zbraní. Pro ty odvážnější z vás tvůrci přidali tzv. 1998 Mode, který otestuje vaše dovednosti, co se konfrontace s nepřáteli týče. Vaším cílem v tomto módu totiž bude zdolat hru bez jediného zabití. Tak co, kdo si na to troufne?

Pokud jste fanoušky Deus Ex (tedy zejména toho s podtitulem Human Revolution) a nevlastníte telefon s iOS ani Androidem, asi vás potěší, že se loňský díl Deus Ex: The Fall objeví i na PC. Konkrétně k tomu dojde 25. března. Příběh The Fall se odehrává v roce 2027 a přímo navazuje na ten z knihy Deus Ex: Icarus Effect a dokonce představuje stejného hrdinu – Bena Saxona. Samozřejmě se můžete těšit na osvědčený mix střílení, stealthu a RPG v již tradičním cyberpunkovém hávu.

Do třetice všeho dobrého. Pokud vás zatím 25. březen nezaujal, možná to napraví v ten den vycházející datadisk k Diablo III. Diablo III: Reaper of Souls se zatím chystá na PC a Mac, ale na později jsou přislíbeny i konzolové verze. Na fanoušky čeká celá řada novinek, jež se týkají dovedností, nové hratelné třídy nebo módu s názvem Adventure Mode, v němž se budete moci zcela svobodně pohybovat po světě a plnit třeba úkoly v dungeonech.

V březnu dále vychází Dead Nation: Apocalypse Edition (5. březen; PS4), TowerFall: Ascension (11. březen; PC, PS4), Red Faction Collection a Darksiders Collection (14. březen; PC, PS3, X360), Men of War: Assault Squad 2 (20. březen; PC), Yaiba: Ninja Gaiden Z (21. březen; PC, PS3, X360), Fez (26. březen; PS4, PS3, Vita), MXGP (28. březen; PC, PS3, X360, PS Vita), Deception IV: Blood Ties (28. březen; PS3, PS Vita) a na závěr měsíce Age of Wonders III (31. březen; PC, Mac).

To je od nás pro tento měsíc všechno a s dalším vydatným menu se ohlásíme zase za měsíc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama