10 tipů k Horizon Forbidden West: Nejlepší zbraně i nastavení obtížnosti
Speciály Forbidden West Článek 10 tipů k Horizon Forbidden West: Nejlepší zbraně i nastavení obtížnosti

10 tipů k Horizon Forbidden West: Nejlepší zbraně i nastavení obtížnosti

Pavlína Nouzová

Pavlína Nouzová

3
Platformy PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4

Pro všechny, kdo naskakují na vlak s Aloy o něco později.

Reklama

Uplynuly dva měsíce a jeden z hlavních taháků počátku letošního roku Horizon Forbidden West se už dá koupit s podstatnou slevou. Přelom zimy a jara byl nacpaný lákavými hrami a tohle pokračování plné robotických monster leckdy prohrávalo v prodejích, především pak v porovnání s rozsáhlým RPG Elden Ring. U mnoha majitelů Playstationu na něj dojde čas až teď a nejen pro ně přinášíme souhrn tipů, které dokážou Horizon Forbidden West zpříjemnit. Recenzi si můžete přečíst zde.

1. Nedělejte všechno

Jako první vás při spuštění hry zřejmě znervózní velikost mapy. Postupně se navíc zaplevelí velkým množstvím otazníků, aktivit nebo puzzlů. Pokud si z HFW nechcete udělat jen odškrtávání úkolů jako při jarním úklidu, zvolněte a jasně si řekněte, co vůbec chcete plnit kromě příběhové části. Nebaví vás kontaktní souboje? Vynechejte sérii zápasnických ringů. Chcete kosit obří kobry svým lukem a šípem, a ne vysedávat u jejich šachové verze? Vyhněte se deskové hře Machine Strike (Úder strojů).

Druhý díl má oproti svému předchůdci pestřejší výběr menších aktivit a ne všechny sednou každému hráči. Zároveň žádná z nich není esenciální pro pochopení příběhu či světa, snad kromě takzvaných povstaleckých táborů, ale o nich později. Navíc to, co nestihnete, můžete dohnat po dokončení hlavního příběhu.

2. Neřešte, co (zatím) nejde vyřešit

Hlavní hrdinka Aloy postupně odhaluje nejrůznější vychytávky, které jí pomáhají vypořádat se s rozpínajícím rudým morem, ale také během menších úkolů. Základní rada zní: pokud narazíte na něco nového, s čím si nevíte rady, netrapte se a odejděte. S největší pravděpodobností vám chybí velice konkrétní nástroj, například vylepšení kopí, se kterým dokážete otevřít kovové květiny rozeseté po světě. Aloy se většinou ozve a naznačí, že jste u téhle jeskyně nebo vysoké skály příliš brzy.

Jednotlivé nástroje získáte vždy během hlavního příběhu, takže vám nic neunikne. V určité fázi taky dostanete na výběr ze tří dějových linek a během každé z nich získáte jeden kousek do sbírky. Doporučuju se nejprve vydat do pouště na The Sea of Sands, i když vám hra poradí jiné pořadí. Bude se vám pak lépe plavat pod vodou.

3. Skenovat, skenovat, skenovat

Ano, konečně to hlavní: kovová monstra. Souboje s obrovskými, hbitými nebo okřídlenými roboty jsou tím, čím oba díly Horizonu vyčnívají. Můžete se vydat tichou cestou a klást pasti. Nebo splašeně vyběhnout a bít se hlava nehlava. V každém případě je ale vhodné mít v inventáři připravenou pestrou sadu elementárních zbraní, kterými oslabíte i ty nejmohutnější nepřátele - osobně mi stačila ohnivá, mrazivá, elektrická a plazmová munice, ale výběr je široký. Nutno podotknout, že oproti prvnímu dílu už neplatí, že daný druh monstra je vždy slabý proti konkrétnímu elementu. Tentokrát můžete narazit na létající Glinthawky, kterým jednou vadí oheň, ale jindy zase mráz. Pokaždé před soubojem skenujte, ať víte, s kým máte tu čest.

A pokud chcete ze souboje vytěžit co nejvíce (rozuměj: nahrabat si vzácné součástky), hodně, hodně skenujte. Především když hrajete na vyšší obtížnost a potřebujete suroviny na vylepšení zbraní a zbroje, je důležité poznat, na která místa mířit. Když na splašeném jelínkovi zasáhnete tělo, moc toho nedokážete. Jakmile ale trefíte jeho parohy, uberete mu solidní porci zdraví, a navíc získáte cennou součástku. Vyplatí se proto nejprve použít na žlutě rozsvícené části těl zbraně s vysokým tear poškozením (trháním), a jakmile máte “otrháno”, přejít na impact poškození (náraz). Pokud rádi ostřelujete z dálky, schovejte si tuhle taktiku spíš pro boj s lidskými nepřáteli.

4. Vyrobte si vlastní obtížnost

V Horizon Forbidden West jde ledacos nastavit podle vlastních preferencí. Když si otevřete nastavení, narazíte na tři věci, které vám mohou výrazně zpříjemnit celou hru. Zaprvé navádění k úkolu nebo označenému místu na mapě. Pokud chcete získat pocit dobrodružství, nastavte si variantu Explorer (Průzkumník). Druhou věcí je dynamický, případně vlastní HUD. Při tomto nastavení budete mít hezčí výhled a nebude vám před očima neustále svítit, kolik že nesete ohnivých pastí.

Třetí je obtížnost. Jestli chcete hrou prosvištět, neváhejte vybrat jednu z nižších. Pro ty, kteří hledají výzvu, ale zároveň je nebaví vystřílet do nepřátel stovky šípů, je zde možnost si vše nastavit podle vlastního gusta. Zkuste v části Damage to Aloy (Poškození Aloy) nastavit velmi těžké a u Enemy Health (Zdraví nepřátel) normální. Najednou se z HFW stane boj o život, kdy váš luk sice solidně naloží agresivnímu medvědovi, ale stačí, aby vás i on jedinkrát trefil tlapou, a máte po srandě.

Možnosti v nastavení jsou v téhle hře poměrně široké.
Možnosti v nastavení jsou v téhle hře poměrně široké.

5. Ber, co můžeš

Klasická rada, která je platná na začátku většiny her: berte všechno, co najdete. Nemusíte si lámat hlavu s omezeným inventářem - co se vám nevejde do neviditelné megakrosny na Aloyiných zádech, skončí ve speciální schránce. Jakmile vám dojde nějaká surovina nebo lektvar, stačí odtud doplnit zásoby.

Nicméně postupně zjistíte, že pokud si chcete vylepšit na maximum ty nejlepší zbraně či zbroje ve hře, hrabat se v cizích věcech nestačí. Dokonce ani poctivě nakupovat, protože obchodníci neprodávají zdaleka všechny suroviny. Jedinou odpovědí je boj s monstry. Tady platí, že některé součástky mají třeba jen 60% šanci na nalezení v poraženém robotovi. Pokud nechcete nadávat na vlastní smůlu, i to se dá nastavit. Stačí zapnout Easy Loot (Snadné prohledávání).

6. Které vedlejší questy nevynechat

Můžeme mít různý názor na kvalitu vedlejších úkolů v prvním i druhém dílu Horizonu, nicméně je tu pár questů, které vyčnívají nad ostatní. Základní poučka zní: hodně si povídejte se svými parťáky, a pokud vám zadají nějaký úkol, udělejte ho. Nejsou to sice “companion questy” ve stylu Mass Effectu, ale většinou jsou zábavné a dozvíte se trochu víc o Aloyiných přátelích. Tady jen zdůrazním osobní quest Erenda, pivního gurmána známého už z prvního dílu, který spustíte pouze tím, že “vyčistíte” všechny povstalecké tábory (ovšem menší povstalecké základny, anglicky outposts, klidně můžete ignorovat).

Další zajímavé questy se točí kolem jiné “staré známé”, Talanah, která pátrá po blízkém příteli (první se jmenuje The Burning Bloom). Pouštní klan má pro vás přichystanou hned sérii úkolů, ve kterých dojde i na v této hře výjimečnou možnost o něčem rozhodnout (první quest se jmenuje The Thirst of the Hunt). S válečnicí Atekkou se můžete vypravit najít příčinu otrávené vody v The Blood Choke, zraněné ženě pomůžete najít ztraceného otce v In the Fog a v The Valley of the Fallen zjistíte něco navíc o hlavních padouších. A nezapomeňte se po hlavní příběhové lince vrátit ještě jednou na jih do pouště, kutil Morlund tu má pro vás něco přichystaného (Lofty Ambitions).

Při jednom z nejlepších vedlejších questů vyšplháte pěkně vysoko.
Při jednom z nejlepších vedlejších questů vyšplháte pěkně vysoko.

Pak je tu ještě jeden, na první pohled možná nezajímavý quest Opening the Arena. Narazíte na něj až v určité fázi příběhu, ale stojí za to ho dokončit. Výsledkem je otevření Arény, kde můžete díky soubojům s monstry získat nejlepší zbraně a zbroje.

7. Nejlepší zbraně

Každému samozřejmě sedne jiný styl hry, ale zjednodušeně řečeno: nejlepší či nejsilnější zbraně ve hře jsou většinou ty legendární. Každá z nich se dá vylepšit, ale bude vás to stát hodně součástek a času. Získat je můžete nákupem, výměnou za speciální trofeje nebo jako odměnu za quest. Rozhodně tu neplatí, že když vyšplháte na nejjižněji položenou skálu, najdete zničehonic luk bohů.

Death-Seeker's Shadow - klasický luk, který napáchá velké škody a snadno se ovládá. Když ho dostatečně vylepšíte a zaměříte se na elektrickou munici, řadu nepřátel dokážete rychle omráčit… A z omráčených nepřátel se krásně odstřelují vzácné součástky. Získáte ho za medaile v Aréně.

Forgefall - luk na větší vzdálenost, který používá plazma munici. Stačí ho vylepšit, vystřelit šíp na hbitého Spectra a pak vydržet dost dlouho, než plazma v jeho těle se zpožděním vybuchne. Výborný i na headshoty. Získáte ho za medaile v Aréně.

The Blast Forge - boltblaster (hřebíkomet), jehož munice není nejlevnější, ale napáchá obrovské škody. Ideální postup je nejprve nepřítele zmrazit a pak na krátkou vzdálenost do něj vystřílet tuhle skorobrokovnici. Získáte ho za medaile v Aréně.

The Skykiller - novinkou v druhém díle Horizonu jsou spike throwers (v českém překladu bodcomety, ale jde v podstatě o oštěpy). Jsou sice pomalejší, ale pyšní se vysokým poškozením. Jednoznačně nejlepší je tenhle, nicméně ho získáte až později jako odměnu v questu The Way Home.

Rampart Blastsling - sice to není legendární zbraň, ale s tímhle prakem napácháte spoustu škod. Nejprve vypalte několik mrazivých koulí a pak zlikvidujte zkřehlý kov výbušnými. Ideální zbraň pro případ, kdy vám dochází zdraví, nepřítel ne a ne zemřít a vy začínáte panikařit. Získáte ho za medaile z Hunting Grounds (česky Loviště).

Glowblast Sharpshot Bow - opět to není legendární zbraň, ale má své využití. Tenhle luk na delší vzdálenost totiž umí střílet šípy s vysokým tear poškozením. Se správným vylepšením odtrhnete ocas Thunderjawa jako nic. Lze koupit u obchodníka v osadě Thornmarsh.

8. Nejlepší zbroje

Opět platí zmíněné: každému sedne jiná zbroj. Někdo má radši kontaktní souboj, jiný zase plížení.

Nora Thunder Warrior - nádherná zbroj inspirovaná Thunderjawem. Ideální pro ty, kdo rádi střílí a využívají často koncentraci neboli zpomalení času při míření. Získáte ji za medaile v Aréně.

Oseram Artificer - zbroj spíše pro hráče, kteří mají rádi boj zblízka a pomocí kopí. Získáte ji jako odměnu za dokončení série fetch questů Keruf's Salvage Unlimited.

Carja Stalker Elite - výborná zbroj pro plížení a kladení pastí. Navíc se dá na ní skvěle experimentovat při barvení. Získáte ji za medaile v Aréně.

Utaru Winterweave - zbroj, která je zaměřená čistě na plížení. Proti velkým monstrům ale obvykle moc nepomůže. Lze koupit u obchodníka v osadě Thornmarsh.

Tenakth Dragoon - svými vlastnostmi se hodí leda těm, kdo rádi “hacknou” nebohé monstrum a pak pozorují, jak se mydlí se zbytkem svého stáda. Když ale tuhle zbroj necháte tmavě nabarvit, budete v ní vypadat jako postrach… čehokoliv. Lze koupit u obchodníků v osadách Fall's Edge a Legacy's Landfall.

Carja Shadow - v pozdějších fázích hry už velice slabá zbroj, ale pro první třetinu perfektní, protože vás udrží déle při životě. Co se týče vzhledu můj osobní favorit. Lze koupit u obchodníků v osadách Plainsong a Scalding Spear.

9. Jak se vyznat v šesti stromech dovedností

Pokud splníte úplně všechny úkoly a dostanete se na maximální úroveň, nakonec si pořídíte všechny schopnosti v možná až moc bohatých stromech dovedností. Ve výsledku proto nevadí, že nejde dovednosti měnit a prohazovat.

Opět záleží, jaký herní styl vám je blízký. Každopádně ze začátku se určitě hodí všechny dovednosti zaměřené na zvýšení účinnosti léčivých bylinek nebo na zvětšení jejich zásobníku. Stejně tak vše, co zvyšuje poškození vašeho kopí při plížení, ztišuje váš pohyb a snižuje viditelnost v červené trávě. Později se můžete vydat cestou zefektivnění soubojů na blízko, kde se hodí zaměřit se na prvek s názvem resonator blast (výbuch rezonátoru). Nebo cestou lovce, který ocení všechny dovednosti na zvětšení koncentrace (soustředění). V pozdější fázi hry, kdy se naučíte ovládat různé druhy monster, se hodí dovednosti zaměřené na zvýšení jejich odolnosti nebo poškození.

Zvláštní skupinou jsou pak aktivní schopnosti. Buď je můžete používat u samotné Aloy prostřednictvím mechaniky Valor (v překladu Výboj chrabrosti), nebo u jednotlivých zbraní. Vypsat všechny by vystačilo na další článek. Nicméně pro začátek se neztratí Toughened (Zocelená), kterou Aloy ve chvíli krize doplníte zdraví. Nebo Part Breaker (Trhačka součástek), která pomůže... ano, s odtrháváním součástek. Ze speciálních schopností u zbraní vyčnívá Focused Shot (Soustředěný výstřel), který díky dočasnému většímu přiblížení a poškození u dlouhého luku z vás udělá solidního snipera.

10 tipů k Horizon Forbidden West: Nejlepší zbraně i nastavení obtížnosti

10. Stylová záchrana světa

Přijde vám, že Aloy vypadá v nové zbroji jako papoušek? Nejste sami. Stačí mít dostatek nasbíraných květin a barvíři vám duhovou zbroj přebarví do vkusné (a hlavně normální) varianty. Skvělé jsou barvy Grey Dawn, Night Blood a Dune Shadow. Pro zisk poslední jmenované nicméně musíte splnit quest pro postavu jménem Raynah.

Stejně tak můžete nechat nabarvit obličej Aloy a střídat její vzhled podle nálady. Jednou může mít válečnické barvy od čela po bradu, jindy jen černé linky kolem očí. A jestli vám přijde, že zrzavá protagonistka nosí nesmyslně směšné kloboučky, nebojte: v nastavení jde zneviditelnit pokrývka hlavy.

10 tipů k Horizon Forbidden West: Nejlepší zbraně i nastavení obtížnosti

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama