2Dark – lov úchylů ve 2D
2Dark Recenze 2Dark – lov úchylů ve 2D

2Dark – lov úchylů ve 2D

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

8

Podaří se vám v nic neodpouštějícím 2D hororu vypátrat vaše milované potomky?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Současná herní scéna dává velký prostor nezávislým hororovým projektům. V průběhu měsíce tu máme vždy minimálně jedno až dvě díla s touto tématikou. Jejich kvalita většinou není nikterak závratná, osobitý kousek by mezi nimi člověk hledal skutečně těžko. Občas se ale tvůrcům podaří vytvořit titul, který má šanci určitým způsobem oslovit. Vývojáři z francouzského studia Gloomywood vsadili vše na 2D, kterému se většina konkurenčních her vyhýbá obloukem. Povedlo se jim tímto neotřelým krokem zaujmout, nebo se jejich 2D horor 2Dark zařadil mezi jiné tuctové kusy?

Temný případ

Jednoho letního večera se detektivu Smithovi při nevinném stanování změnil od základu život. Jeho žena byla při sběru dřeva na podpal zabita neznámými útočníky, a aby toho nebylo málo, jejich děti byly uneseny v útrobách tajemného školního autobusu, který zmizel neznámo kam. Sedm let trvající pátrání po únoscích nakonec vedlo k propuštění zarytého lovce pedofilů a únosců dětí ze služeb státu, který mu často svazoval ruce. Nyní se jako soukromé očko vrhá na řešení série záhadných zmizení, která by mohla při troše štěstí vést k nalezení jeho dávno ztracených potomků.

Příběh je tu prezentován za pomoci televizních zpráv, útržků novin a starých záznamů z nevyšetřených případů týkajících se únosů a neobjasněných zmizení dětí. Děj není laděn vůbec zle, některé jeho části jsou dokonce kvůli lepšímu sžití s hlavním protagonistou dabovány. Celek je z hlediska vyprávění na slušné úrovni, po většinu si drží obstojné tempo, které většina konkurenčních žánrových děl ve velkém množství případů postrádá. Osobně jsem byl s 2Dark v tomto směru nadmíru spokojen, některé pasáže tohoto díla ve mně zanechaly hodně zajímavé pocity.

Výlet do lunaparku

První stopa po nezvěstných dětech vás zavede do časem zapomenutého zábavního centra, které v současnosti obývá skupinka podivně smýšlejících jedinců. Po zdolání hlavní brány se vydáte do útrob strašidelného domu. V jeho pokojích a chodbách budete pátrat po náznacích přítomnosti unesených capartů. Vašim hlavním úkolem je vždy zachránit všechny uvězněné ratolesti bezradných rodičů. Dokud malé vězně nenajdete do jednoho, nemůžete mapu za žádných okolností opustit.

Vyšetřování ve starém lunaparku je možné označit za počáteční bod vašeho pátrání. Na této mapě se vám tvůrci 2Dark snaží prezentovat většinu prvků, se kterými se budete muset při průchodu jejich hrou naučit pracovat. Rozsáhlost úvodní lokace není tím pádem nikterak závratná, ostatní herní úrovně jsou na tom díky rozdělení na patra výrazně lépe. Při hledání vašich ztracených potomků zavítáte do sídel zákonem nepostihnutelných boháčů, zaplivaných hospod, hrůzu nahánějících řeznictví a potemnělých klinik.

„Smrt je v 2Dark díky minimální odolnosti vašeho protagonisty velmi častým jevem. Opakování celé úrovně se můžete vyhnout jen za pomoci častého kouření cigaret, které vám vytváří pozice, jenž je možné v případě skonu načíst.“

Základní škála map je velmi povedená. Každá oblast tu disponuje specifickým návrhem, který vám jí umožní zdolat buď za pomoci brutální síly, nebo s využitím stinných chodeb, temných uliček a tajných průchodů. Vedle slušného designu oblastí nabízí 2Dark také perfektní zvukové pozadí, které krásně podtrhuje hutnou atmosféru tmou zalitých lokací, ve kterých na vás na každém rohu číhá krvelačný psychopat toužící po vašem skonu.

Poslední cigareta

Jakožto vysloužilý detektiv budete mít k dispozici jen velmi malé množství zásob. Na začátku každé mapy dostanete do ruky baterku, zapalovač, balíček cigaret a revolver s pěti náboji, který je dobré využít jen v případě nejvyšší nouze. Zásoba munice je značně omezená, správně vystřelená kulka vám může nejednou zachránit život. Každý výstřel si tím pádem musíte řádně rozmyslet.

Minimální přísun munice naštěstí žádným způsobem neovlivňuje pestrost palety předmětů. V rozsáhlých prostorách můžete najít různé typy palných a kontaktních zbraní. K eliminaci vašich nepřátel je dokonce možné využít i nepříliš efektivní větve, pánve či košťata. Zajímavou roli hrají v 2Dark cukrátka, které je možné použít k upoutání pozornosti protivníků nebo nalákání nebohých dětí.

Smrt je v 2Dark díky minimální odolnosti vašeho protagonisty velmi častým jevem. Opakování celé úrovně se můžete vyhnout jen za pomoci častého kouření cigaret, které vám vytváří pozice, jenž je možné v případě skonu načíst. Pokud si budete chtít zapálit, musíte se vždy vydat na místo, kde vás protivníci nebudou mít možnost vypátrat či zahlédnout. Když vás náhodou načapou se zapalovačem v ruce, je s vámi amen. Doslova vás zabije.

Slepá spravedlnost

Způsob jakým hledané děti vypátráte, bude vždy jen na vás. Stejně tak bude záviset jen na vás, jak s únosci v průběhu pátrání naložíte. Při hraní prakticky nemusíte ublížit ani mouše, pokud ale protivníka udeříte, automaticky ho tím zabijete. Průchod bez zabití je tím pádem možný jen za předpokladu, že zůstanete po většinu času skryti ve stínech.

„Autorům 2Dark se povedlo stvořit velmi osobité dílo, které hráče vábí hlavně temně laděným příběhem, hutnou atmosférou, nepříliš kontrolovanou brutalitou a zajímavým výběrem herních lokací, jejichž průchod ve vás nejednou vzbudí slušnou škálu různorodých emocí.“

Bezproblémový průchod vám mohou slušně narušit osudem zkoušené děti, které často dávají volný průchod svým náladám a pocitům. Jejich pláč vás může nejednou přivést do nemalých potíží. Představte si kupříkladu situaci, kdy se krčíte za polorozpadlým gaučem v sídle krvelačných kanibalů. Vedle sebe máte dítě, které se pomaličku vzpamatovává z šoku. Najednou začíná křičet a k vám přibíhá hladová rodinka v děsivých prasečích maskách, které si na sebe v rámci maskování můžete také nasadit. Umělá inteligence na vyvstalé vizuální a zvukové podněty reaguje obstojně. Její kroky jsou svižné a razantní. Pokud spatří náznak pohybu neznámého objektu, ihned jde místo prozkoumat. Šancí na její likvidaci není mnoho. Většinou se vám jí podaří eliminovat jen za předpokladu, že jí nalákáte k místu, které určitým způsobem upoutá jejich šílenstvím zmučenou mysl.

Horor jak má být

Autorům 2Dark se povedlo stvořit velmi osobité dílo, které hráče vábí hlavně temně laděným příběhem, hutnou atmosférou, nepříliš kontrolovanou brutalitou a zajímavým výběrem herních lokací, jejichž průchod ve vás nejednou vzbudí slušnou škálu různorodých emocí. Vysokou úroveň celku značně narušuje nepříliš povedený grafický kabátec, který od tohoto díla odradí řadu mladších hráčů.

Startovní projekt nezávislého francouzského studia Gloomywood bych za sebe doporučil primárně starším hráčům, kteří se neštítí zastaralého vizuálu a topornější hratelnosti. Pokud dokážete tyto nedostatky překousnout, dostanete na oplátku možnost absolvovat velmi hutné dobrodružství, které je minimálně po příběhové a atmosférické stránce hodně výrazné. Investici do tohoto díla rozhodně nedoporučujeme mladším jedincům, pro které není díky stabilní dávce brutalit příliš vhodné.

2Dark

Verdikt

2Dark je slušně zpracovaný 2D horor, který grafika kupředu rozhodně netáhne. Hlavním kladem tohoto díla je kvalitní příběh a hutná atmosféra, kterou je tu možné doslova krájet. Pokud se rádi bojíte a nevadí vám nepříliš poutavý vizuál, koupi rozhodně doporučujeme.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

temný příběh
hutná atmosféra
vysoká náročnost
perfektní zvukové pozadí
nepříliš kontrolovaná brutalita
nevýrazný vizuál
nepříliš odladěné ovládání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama