Alternativa – Česká republika v roce 2045
Alternativa Recenze Alternativa – Česká republika v roce 2045

Alternativa – Česká republika v roce 2045

Milan Votava

Milan Votava

4

Alternativa je jednou z dalších adventur, kterou mají na svědomí zlaté české ručičky, které již nejednou dokázali, že kvalitní adventury jednoduše umí. Avšak platí toto tvrzení i o Alternativě? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Reklama

Vývojové studio First Reality vkládalo do Alternativy mnoho nadějí a musím přiznat, že i já jsem si od hry sliboval kvalitní herní zážitek. Především pak první informace, které byly o hře zveřejňovány, naznačovaly, že by se mohlo jednat o opravdu výbornou adventuru. Bohužel, již na začátku recenze musím přiznat, že Alternativa se zas tak úplně nevydařila.

Alternativa se odehrává v našem hlavním městě, a to krátce po skončení 3. světové války, přesněji řečeno v roce 2045. Nutno říci, že budoucnost v podání Alternativy nevypadá nikterak růžově. Stát zrušil volební právo a vládne rukou tyranie, a kde nevládne Stát, tam se činí společnosti Endora a Theolex, které také nehrají zrovna férově. Firma Theolex se specializuje na výrobu androidů a Endora zase obstarává stavební a těžařské práce. Všichni by se rádi ujali moci a tak se snaží najít ten nejlepší prostředek, jenž by jim při cestě za mocí pomohl. A nad vším drží dozor Odboj, jehož hlavní prioritou je ochrana prostých obyvatel a sabotování Státu, Endory i Theolexu.

Těžký život dělníka Richarda

Hlavní hrdina, Richard Roček (mimochodem horší jméno již vývojáře zřejmě napadnout nemohlo), byl donedávna celkem spokojeným zaměstnancem Endory, avšak jednoho dne mu byla odebrána osobní karta, což znamená, že byl vyhozen z práce, a byla mu odepřena i možnost vkročit do vládní a technické čtvrti. A právě vyhazov z práce byl již poslední kapkou. Jako malý totiž Richard přišel díky Státu i o své rodiče a mladšího bratra, a tak právě nyní již nemá co ztratit, a rozhodne se, že vyhledá a připojí se k Odboji.

První kontakt dostane Richard na odbojáře, který si říká NoName, avšak v zápětí se dozví, že NoName nebude tím úplně nejlepším společník, jelikož s největší pravděpodobností pracuje coby agent pro Stát. Štěstím ovšem je, že si jej všimne dívka jménem Andrea, které již k pravému Odboji skutečně patří. Richarda zasvětí do problému, které Odboj v posledních dnech trápí. Poprvé se tak dovídáme o profesorovi Petrenkovi, který vytvářel novou technologie, jež se nesmí v žádném případě dostat do nesprávných rukou, na což musí dohlédnout právě Richard s Andreou.

Správná odpověď nebo smrt, vyberte si

Při boji v řadách odboje se najde i několik fází hry, během kterých si vyzkoušíme i jiné hratelné postavy, jako je Richardův spolubydlící Andy anebo přítelkyně z Odboje, Andrea. Avšak většinu času strávíme v těle Richarda, zatímco již zmíněné dvě další hratelné postavy jsou zde pouze pro krátkodobé zpestření. Dalším oživením hry je hratelný Richardův sen, díky čemuž se podíváme do hluboké minulosti a dozvíme se tak, jak přesně se odehrál večer, při němž Richard naposledy viděl svoji rodinu.

Hádanky ve hře nejsou nikterak neřešitelným problémem, občas je ale potřeba sem tam si nějakou akci zopakovat (například několikrát prohledávat regály, dokavaď v nich konečně neobjevíte kameru). Navíc pokud hrajete na lehčí obtížnost, můžete si značně vypomoci klávesou Tab, která zobrazí veškeré aktivní objekty na obrazovce. Velkou váhu měly mít také dialogy, které měly ovlivnit další průběh hry, avšak pravda je taková, že pokud odpovíte při některých rozhovorech nesprávně, nečeká Richarda nic jiného než smrt.

V Praze už není blaze

Příběh hry se vesměs celý odehrává v Praze, díky čemuž si vývojáři mohli opravdu skvěle pohrát s některými lokacemi, které vypadají velmi působivě. Mám na mysli například obchodí dům Kotva, který je již pouze rozpadlá ruina, každý jej ale pozná. Stejně tak jsou zajímavé i další lokace, na nichž je vidět vzdálený Pražský hrad anebo poničené stařičké tramvaje, které dnes potkáváme v ulicích našeho hlavního města.

Díky českému prostředí si můžeme všimnout i dalších fórků, které studio Centauri Productios do hry zakomponovalo. Zmínil bych určitě mapu nadzemní dráhy, na které najdeme stanice jako Náměstí republiky, Můstek nebo Zličín, avšak najdou se i jiné perličky, jako například billboard na pivo Endopramen. Změny lokace se dočkáme až na samotném konci hry, kdy se Richard vydává do Brazílie, která však již mnoho zajímavého nenabízí.

Klasika, která zaspala dobu

Alternativa je naprosto klasická point-and-click adventura, jako vystřižená ze staré školy, což se odráží i na jejím zpracování, které již v dnešní době opravdu ztrácí dech. Nedávno vydaný Posel Smrti 2 ukázal, že i point-and-click adventury se dají i dnes udělat ve slušivém grafickém kabátku, avšak to bohužel není případ Alternativy. Navíc ani samotné postavy nejsou nikterak detailně zpracovány a jejich animace působí poněkud zpomaleně a kostrbatě. Jedině snad doprovodné video-sekvence působí vcelku pěkně, bohužel již ve hře najdeme opravdu pomálu.

Hru samotnou degradují navíc i některé situace, na něž během hry narazíme. Richard si neustále stěžuje na to, jaký systém ve státě panuje a z informací v PDA lze vyčíst, že na ulici si člověk nemůže pomalu ani odříhnout. Jakékoliv napětí však okamžitě zmizí ve chvíli, kdy Richard naprosto bez problémů rozebírá na ulici uklízecího robota, zatímco státní android stojí hned vedle něj.

Alternativa bohužel propásla svoji dobu, a zatímco představuje příběh z budoucnosti, sama se ve svém vydání zpozdila zhruba o nějakých pět let. Jediné, co mohlo hru ještě zachránit, byl příběh, avšak ani ten není bez chyb a úplně nejhorší je konec hry, který je opravdu stupidní. Čekal jsem cokoliv, ale rozřešení příběhu, jakého jsem se dočkal, to jsem si nepředstavoval ani v té nejhorší noční můře. Jedině snad, že by si autoři nechávali otevřená zadní vrátka pro pozdější pokračování, avšak pokud se jej skutečně dočkáme, bylo by dobré, aby tvůrci vše chytili za trochu jiný konec, takhle už to zkrátka nepůjde.

Pokud vás zajímá názor dalšího redaktora, doporučujeme vám naší video-recenzi od týmu Indian:

Alternativa

Verdikt

Alternativa je klasickou point-and-click adventurou, která toho dnešním hráčům mnoho zajímavého nabídnout nemůže. Doporučit ji tak můžu pouze fanouškům tohoto žánru a vlastencům, avšak ani jim stoprocentní herní zážitek nezaručuji.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zpracování Prahy v roce 2045
české titulky
využití PDA
stupidní závěr příběhu
zastaralá grafika
absolutně žádná inovace žánru
zdlouhavost, kterou na nás hra působí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama