Assassin’s Creed 4: Black Flag - Season Pass pod drobnohledem
Speciály Článek Assassin’s Creed 4: Black Flag - Season Pass pod drobnohledem

Assassin’s Creed 4: Black Flag - Season Pass pod drobnohledem

Jan Kalný

Jan Kalný

6

Season Pass pro Assassin’s Creed IV: Black Flag je venku už nějaký ten pátek a my dostali možnost vyzkoušet si jak menší věci, které nabízí v podobě obleků a zbraní, tak i "velký" obsah - Freedom Cry.

Reklama

Hned v úvodu by bylo dobré říct, čím na sebe Season Pass láká a co nabízí. Tím nejdůležitějším a největším je bezesporu příběhové rozšíření Freedom Cry, ve kterém se ocitneme v kůži jedné z hlavních postav původní hry Adewalého, a to patnáct let po událostech původní hry. Další obsah, který Season Pass nabízí, už není tak velký a slouží spíše k doplnění sbírky zbraní, obleků, úprav pro Kavku (plachty a kormidla) a multiplayerových postav.

Rád bych nejdříve začal těmi menšími věcmi. V zásadě nejde o nic jiného než jen o balík kosmetických doplňků a zbraní, které ve finále nemají prakticky žádné využití, stejně jste si určitě svou oblíbenou zbraň dávno našli. K multiplayerovým postavám mám naopak kladný postoj. Ostatně na nich není moc co zkazit a je dobré, že si zde svou roli odbyl i Černovous a pár dalších, už ne tak zajímavých postav. Toť vše ke zbraním a postavám, tak se teď mohu vrhnout na to, na co určitě čekáte. Na příběhové DLC Freedom Cry.

Varování: Následující text může obsahovat spoilery. Pokud jste původní AC IV: Black Flag ještě nedohráli, čtěte na vlastní nebezpečí.

Další otročina

Freedom Cry nás vezme do kůže Adewalého. Uprchlého otroka, který se po boku Edwarda Kenwaye stal asasínem a kapitánem lodi. Loď se ale zničí a náš nový hrdina se ocitá v lokalitě Port-au-Prince, plném stovky jiných otroků i zkorumpovaných, vysoce postavených lidí. Adewalé se tak dostává do nitra téhle zkažené společnosti. To by bylo k příběhu asi vše. Příběh má totiž pouze devět, ano, čtete správně, devět misí, takže jakékoliv další prozrazování příběhu by asi moc ovoce nepřineslo.

Když už jsem nakousl ty mise, musím také zmínit přibližnou dobu hraní. Jednoduše řečeno máte přes večer hotovo a to i za předpokladu, že se budete snažit plnit vedlejší mise a dokončit DLC na stoprocentní synchronizaci. Příběh je prostě krátký, ale naštěstí hra nabízí i další možnosti jak si herní dobu prodloužit. Ať už jde o osvobozování otroků a jejich rekrutování (s odměnou samozřejmě), sbírání zbraní, potažmo mušket ztracených na ostrovech, nebo jednoduše plnění dalších vedlejších aktivit. Naneštěstí tohle všechno není nic, co bychom v jakékoliv formě neviděli už v původní hře. A to je škoda. Ano, pořád lze říct, že je to nové, ale pouze navenek.

Musím se ale přiznat, že se mi z praktického hlediska líbila jedna věc, a to výměna mečů za mačetu a foukačky za mušketu. Jde sice o banalitu, ale takovou banalitu, která vás bude provázet celé DLC. Mačeta nabízí nejen odlišné animace (které jsou mnohdy opravdu drsné), ale celkově jiný přístup. Mušketa naopak dokáže srazit a zabít skupinu nepřátel. Stále ale platí to, co jsem psal výše. Až na malé změny nejde o nic, co bychom ve hře dříve neviděli.

Déjà vu

O několik odstavců výše jsem nakousl nejrůznější aktivity, které kromě hlavního příběhu můžete dělat, tak si to pojďme přiblížit. Prakticky můžete dělat totéž, co v původní hře. Plout po moři, hledat truhly, potápět se nebo lovit. I osvobozování otroků je velmi podobné záchraně námořníků v původní hře, kromě toho, že se dají zachraňovat několika způsoby. A to koupí na aukci, odnesením zraněného jedince mimo dohled žalářníků, pomoc uvězněným či trestaným otrokům anebo obsazením plantáží. Vždy se něco najde. A právě za tyto záchrany, které jsou bohužel po čase stereotypní, dostáváte různé odměny. Za 10 osvobozených otroků dostanete vak s municí, kdežto za 500 už munici u překupníků zdarma. Otroci se přitom rozdělují na dvě skupiny, na obyčejné otroky a na ty rekrutované. Každá skupina nabízí jiné odměny.

Jednoduše a prostě lze říct, že pokud nejste největší fanda Assassin’s Creed pod sluncem, Season Pass za ty peníze nestojí. Samotné Freedom Cry, které stojí přibližně o 200 korun méně, než Season Pass za pětistovku, za ty prachy taky nestojí. Pokud bych měl říct svůj osobní názor, celý Season Pass má dle mého hodnotu maximálně 200 korun. A i tehdy bych nad tím musel opravdu hodně, ale hodně uvažovat. Pokud prahnete po kompletní hře a eliminaci jakýchkoli příběhových mezer, Season Pass si určitě koupíte tak jako tak, nezávisle na článku. Pokud ale na článek a názory ostatních dáte, od Season Passu se s aktuální cenou raději držte na míle daleko.

Mimochodem, pokud vás zajímá, co za obsah se chystá dál, tak žádný konkrétní obsah nebyl zatím oznámen, ale můžu téměř s jistotou říct, že se můžeme těšit na další multiplayerové postavy a mapy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama