Bungie se tříští. Vývojáře čekají výpovědi, začleňování do Sony i zakládání nového studia
Destiny 2 Novinka Bungie se tříští. Vývojáře čekají výpovědi, začleňování do Sony i zakládání nového studia

Bungie se tříští. Vývojáře čekají výpovědi, začleňování do Sony i zakládání nového studia

Filip Svoboda

Filip Svoboda

5
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

O práci přijde bezmála pětina týmu.

Reklama

Studio Bungie oznámilo významné změny, kterými v následujících měsících projde. Bezprostředně propustí 220 lidí, což dělá asi 17 % týmu. Další zaměstnanci se začlení do Sony Interactive Entertainment a někteří založí nové studio PlayStationu.

„Dnešní den je obtížný a bolestivý, zejména pro naše odcházející kolegy, z nichž všichni významně a hodnotně přispěli k rozvoji Bungie. Naším cílem je podpořit je se vší péčí a úctou. Nabídneme [jim] velkorysý balíček včetně odstupného, bonusů a zdravotního pojištění,“ píše ve vyjádření šéf studia Pete Parsons.

„Tato opatření se dotknou všech úrovní společnosti, včetně většiny manažerských a vedoucích pozic,“ uvádí.

Bezmála 12 %, respektive 155 zaměstnanců se přesune během nadcházejících měsíců z Bungie do Sony. Podle Parsonsových slov jde o lidi, kteří by jinak museli také nadobro odejít. Mateřská firma jim u sebe našla místo.

Neupřesněný počet vývojářů se oddělí od Bungie a v rámci Sony založí samostatné studio. Pracovat budou na science-fantasy akci, která je zatím jen na papíře.

Byli jsme příliš ambiciózní.

Parsons vysvětluje, jak se Bungie do nepříznivé situace dostalo. Jde o další příklad, kdy studio rostlo během covidového vzestupu herního průmyslu, a po konci pandemie se nedokázalo přizpůsobit situaci na trhu. V Bungie navíc museli paralelně financovat dva velmi drahé projekty – na jaře vydanou expanzi Destiny 2: The Final Shape a Marathon.

„Byli jsme příliš ambiciózní,“ líčí Parsons, „své finanční rezervy jsme pak překročili a začali jsme se pohybovat v červených číslech.“ Dodává ale, že v Bungie zůstává 850 lidí, kteří dělají na zmiňovaných hrách Destiny 2 a Marathon.

Předchozí velkou vlnu propouštění prožilo Bungie na podzim. Tehdy musela tým opustit asi stovka zaměstnanců. Krok provázely značné kontroverze například ohledně načasování na konec měsíce, což znemožnilo čerpání řady zaměstnaneckých benefitů. Propuštěn byl i skladatel–veterán Michael Salvatori, výrazně zasaženou skupinou byli komunitní manažeři.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama