Cars 2 – Pixarovské opojení
Recenze Cars 2 – Pixarovské opojení

Cars 2 – Pixarovské opojení

Michal Maliarov

Michal Maliarov

10

Co vznikne po spojení Mario Kart a filmové licence? No přece Cars 2!

Reklama

Filmová licence pro hráče většinou znamená průs…ehm, průšvih. To se totiž rovná odfláknuté hratelnosti, špatnému scénáři a bůhví čemu ještě. Jen opravdu málo vývojářských studií umí s licencí řádně naložit a můžeme-li soudit dle předchozího počinu studia Avalanche Productions, patří mezi elitu. Po Toy Story 3 nám totiž představují další Pixarovskou licenci, která se tentokrát týká závodění. A my můžeme opět s radostí přiznat, že nás příjemně překvapilo.

Vzhůru na turnaj!

První věc, kterou dělají Cars 2 správně, je příběh. Respektive jeho minimální využití. Pokud hrajete závodní, případně sportovní titul, který se chlubí filmovou licenci, většinou je vám jedno, proč sedáte zrovna do tohoto vozu a jedete zrovna tam. Důležité je, že jedete a je to zábavné. Cars 2 tedy lehce otírají filmový příběh a představují World Gran Prix, kterého se účastní jeden z hlavních hrdinů filmu – Lightning McQueen. Na pozadí světového turnaje pak plesá tajná organizace C.H.R.O.M.E. (Command Headquarters for Recon Operations and Motorized Espionage), která cvičí agenty, jež musí pro změnu přijít na kloub tajnému plánu zlotřilého padoucha trabanta. A tím to vlastně hasne.

Cars 2 je Mario Kart ve své čiré podobě, avšak trochu dospělejší, akčnější a dovolíme si tvrdit, že i hezčí. Jako agent nováček tak plníte rozličné mise a závody, jejichž různorodost opravdu potěší. Budete soutěžit v klasických závodech, sprintech na čas, válečných závodech či eliminačních arénách. Ptáte se, co znamenají poslední dva závody? Inu, v Mario Kart honíte houbičky, želvy a vysmáté králíčky, zde si namontujete na korbu raketomet, rotačák, případně rovnou satelitní laser a vydáte se na okruh kosit soudruhy. Je to dospělé, akční a neuvěřitelně zábavné. Ve stejném duchu se nesou i otevřené arény, kde musíte zlikvidovat co největší počet trabantíků na čas.

Nikdy nejsi sám

Nejslabším článkem titulu je rozhodně singleplayerový zážitek. Jistě, díky zábavným módům se zabavíte i sami, proč ale nevyužít lokálního multiplayeru až pro čtyři hráče? Pak se zabaví celá rodina a válečné závody dostávají tu pravou šťávu. Na první pohled jsou sice Cars 2 veskrze jednoduchým závodním titulem, kterému přijdete na kloub během vteřiny a problém s ovládáním nebude mít ani váš dvounohý pes. Pokud se ale zavrtáte hlouběji, objevíte překvapivě propracovaný systém. Kromě obyčejných driftů a zbraní jsou tu totiž triky, které mohou vykouzlit pouze kreslené obživlé vozy. Na trati tak házíte salta, jezdíte na dvou kolech a odstrkujete se od stěn, abyste si naplnili drahocenný boost, který vás pro změnu trošku posune dopředu. Vychytat vše v závodní rychlosti chce trochu cvik, poté ale obyčejné závody transformují na šílené cirkusové představení, kde není žádné auto kolama pevně na zemi.

Jako menší nedostatek bych nemohl opomenout ani absenci jakékoliv minimapy a orientačního rozhraní. Sice se vám v rohu usmívají dva nejbližší soupeři, nikdy ale nevíte, jak jste na tom v závislosti na celém okruhu a většinou tak jedete naslepo s tím, že to nějak vydržíte. Alespoň minimapka s označením závodníků by tak rozhodně bodla.

Manuel, gív mí sam tajrs!

Vizuálně hra rozhodně nezklamala. Nepočítám-li skvělé komiksové a barevné prostředí, které nepostrádá milé detaily, největší hvězdou večera jsou modely jednotlivých vozů. Ty počas hraní sbíráte a postupně odemykáte a vězte, že tu najdete mnoho parodií na světoznámé značky, jež jsou navíc doplněny o kukadla, ksichty a vtipné hlášky, které sepisoval někdo opravdu zkušený. Velmi potěší dabing, na kterém se kromě pár výjimek podíleli všichni herci z filmové předlohy, takže je rozhodně radost poslouchat popichování na trati a hlášky v garáži. Tady se někdo skutečně vyhrál. Hudební soundtrack přesně dle očekávání nabízí oddychové melodie, které můžete znát i z filmu.

Zkušený závodník

Po počáteční nedůvěře mě Cars 2 vskutku překvapily. Nabídly zábavné závody okořeněné zbraněmi, triky a bravurně zvládnutou filmovou licencí, ze které hra ždíme vše, co může. Rozhodně bychom uvítali pořádnou příběhovou kampaň, lepší uživatelské prostředí během závodů či pořádný online multiplayer, jako doprovodná hra k filmu ale Cars 2 bodují na celé čáře. Pokud máte doma sourozence, není prakticky co řešit.

Cars 2 – Pixarovské opojení

Verdikt

Skvělé a po všech stránkách zábavné závody, které zabaví všechny bez rozdílu věku a vyznání. Kdyby nechyběly některé podstatné detaily, jednalo by se takřka o ultimátní závodní zážitek.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

využití licence
variabilita módů a tratí
akční pojetí
vozový park
lokální multiplayer
minimalistické UI
absence online multiplayeru
víceméně sterilní singleplayer
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama