Čína výrazně omezuje online hraní
Novinka Čína výrazně omezuje online hraní

Čína výrazně omezuje online hraní

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

12

Děti a mladiství mají na hraní pár hodin týdně.

Reklama

Čína nařídila herním společnostem omezení svých online služeb. Cílem úřadů je omezit to, co označily jako "závislost mládeže na videohrách".

Podle oficiální tiskové agentury Xinhua, která uveřejnila nové nařízení, mohou mladí hráči strávit hraním online her pouze hodinu a to jen v pátek, o víkendech a svátcích. Uveřejněná pravidla vysloveně uvádí, že "uživatelé mladší 18 let budou moci v těchto dnech hrát hry v čase od 20:00 do 21:00 místního času".

Toto nařízení omezuje hraní po většinu týdnů v roce na tři hodiny týdně a oproti předchozímu omezení ustanovenému v roce 2019, které umožňovalo mladistvým hrát hry hodinu a půl denně a tři hodiny o státních svátcích, jde o ještě větší omezení.

Omezení hraní online her může být vnímáno jako součástí pokračujícího tvrdého zásahu čínské vlády vůči domácím technologickým společnostem kvůli obavám, že takovéto společnosti mají obří vliv na společnost. Mnohé z nich totiž poskytují také aplikace pro zasílání zpráv, online platby a další herní služby.

Čína výrazně omezuje online hraní

Mezi největší čínské technologické společnosti, které toto nařízení silně omezuje, je herní gigant Tencent, jehož multiplayerová Honor of Kings je populární po celém světě. Dalším je třeba NetEase nebo Alibaba Group.

Před oznámením regulace hraní spadla v pondělí cena akcií Tencentu o 0,6% na 465,80 hongkongských dolarů. Tržní kapitále ve výši 573 miliard amerických dolarů se tak oproti únorovému vrcholu snížil o více než 300 miliard amerických dolarů. tento pokles je možné přirovnat k celkové hodnotě společnosti Nike.

Národní správa tisku a publikací pro Xinhua uvedla, že tento krok je reakcí na zprávy, že děti používají k obcházení pravidel identifikační údaje dospělých. Součástí nových pravidel je prý "účinná ochrana fyzického a duševního zdraví mladistvých". Čínské herní společnosti pak byly vyzvány, aby "vždy upřednostňovaly sociální blaho a aktivně reagovaly na obavy společnosti".

"Zásahy Pekingu do herního průmyslu byly vůči nezletilým poměrně konzistentní. Historicky měly vždy úřady v úmyslu omezit vliv toho, co považují za vysoce návykový zlozvyk," uvedl americký technologický analytik Rui Ma pocházející právě z Číny. "Nepřekvapilo by mě, kdyby se v následujících měsících objevily na ochranu mladistvých před jinými škodlivými aktivitami na internetu další předpisy."

Zdroj: news.cn, CBSnews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama