Článek 6032440
Novinka Článek 6032440

Článek 6032440

Martin Cvrček

Martin Cvrček

13

Během dobývání hradu můžete sami udílet rozkazy nebo nechat vojákům volnou ruku v jejich počínání. Tentokrát lze také během boje použít oheň.

Reklama

Na letošní E3 jsme mohli vidět působivou ukázku dobývání hradu v napjatě očekávaném Mount & Blade 2: Bannerlord. V pátek tvůrci ze studia TaleWorlds Entertainment vydali nový blogový příspěvek, který tuhle veselou činnost přibližuje.

Dobývání hradů tradičně sestává z několika fází, přičemž v té první máte možnost rozmístit kolem hradu katapulty nebo jiná zařízení potřebná pro úspěšné dobytí. A také vojáky ve formacích, kterým lze prostřednictvím příslušné obrazovky zadat určité chování a celkově naplánovat přístup k hradu třeba v závislosti na tvaru hradeb nebo rozmístění sil obránců.

Během dobývání můžete samozřejmě využívat žebříky, které jsou vždy k dispozici, ale postrádají jakoukoliv ochranu. K dispozici je také beranidlo, díky němuž můžete bojovat i na zemi, ale je třeba ho stále manuálně přesouvat do určité pozice a vnitřní bránu hradu musíte rozbít tradičními zbraněmi. Přirozeně nechybí ani obléhací věže, poskytující vojákům přímou cestu na hradby za cenu pomalého přesunu samotné věže. Je zcela na vás, co všechno použijete, výběr se může odvíjet od platu vojáků, přísunu jídla nebo šance, že obránům přijedou na pomoc posily.

Tvůrci přitom nestanovili, co při dobývání funguje, takže můžete sami zkoušet různé strategie a přístupy a jejich efektivitu. Na vás je i to, jak moc budete boj řídit. Vojákům lze samozřejmě udílet rozkazy, ale můžete jim zároveň dát volnou ruku. V takovém případě se má umělá inteligence chovat se tak, jak se při dobývání hradu sluší a patří.

Určité části hradu a použité stroje bude také možné zničit. V boji může hrát roli i poškození ohněm, a to prostřednictvím zapálených šípů nebo katapultů střílejících nádoby s hořlavým olejem. Tohle všechno se samozřejmě hodí proti dřevěným stavbám, vojákům či koním. Olej je navíc zatraceně účinnou zbraní v úzkých prostorách a obecně v chumlu nepřátel.

Podoba hradů ve hře má být z historického hlediska dost přesná, i když se tvůrci stále snaží vyvážit autenticitu a zábavu. Každá část hradu může mít přitom dopad na průběh boje, kterého se mohou zúčastnit i společníci nepřítele. Tentokrát už nemá společníky z různých částí světa pouze hráč, ale i lord, kterému patří hrad, jehož se chcete zmocnit. Tudíž lze při boji vidět v řadách obránců různé perzóny s různou, na první pohled odlišnou výbavou.

Jak se zdá, dobývání či bránění hradů v Bannerlordu bude v porovnání s Mount & Blade: Warband o poznání pestřejší. A jen pro úplnost, protože jsem přesvědčen, že by se na to zase někdo ptal, o datu vydání hry stále nevíme nic nového.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama