Conan Exiles – čerstvé dojmy z putování pustinou
Preview Conan Exiles Článek Conan Exiles – čerstvé dojmy z putování pustinou

Conan Exiles – čerstvé dojmy z putování pustinou

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

14

Po mnoha letech čekání nám byla opět dána možnost navštívit nemilosrdné pláně Hyborie. Co myslíte, podařilo se nehostinnému světu plně zaujmout naší pozornost, nebo se jedná jen o další tuctový survival?

Reklama

Dojmy z hraní PC verze v předběžném přístupu

Problematika tuctovosti není u většiny survival her ničím neobvyklým. Prakticky každý druhý zástupce tohoto žánru kopíruje v určitém směru některého z výrazných hráčů herní scény. V nových titulech zaměřených na přežívání můžeme najít oblíbené aspekty z Rust, DayZ či ARK: Survival Evolved. Osobitější dílo by mezi nimi člověk hledal skutečně těžko. O změnu se do jisté míry pokouší vývojářské studio Funcom, které má za sebou řadu středně vydařených projektů. Jejich novinka se snaží od ostatních odlišit hlavně zasazením do kultovního fantasy světa, ve kterém se odehrávala dobrodružství legendárního Barbara Conana. Jak se jí to prozatím daří, vám řekne naše preview.

Křížová cesta

Poslední divoká pitka s cechem kupců se divočinou zocelenému Lotharovi moc nevyplatila. Objevili se na ní totiž otrokáři, kteří mohutného divocha v jejím závěru zdolali za pomoci levné kořalky a omamných hub. Ráno poté nebylo pro srdnatého bojovníka nikterak veselé. Temná cela a plísní zamořené zdi mu pomohly velmi rychle překonat bolehlav z předchozího večera. Po několika dnech v zatuchlé cele mu bylo jeho úlisným věznitelem oznámeno, že bude spolu s dalšími jemu podobnými poslán do kamenolomu na těžbu žuly. Při cestě do lomu byla těžební karavana přepadena skupinkou banditů, kterým se podařilo během chvíle zmasakrovat většinu strážných. Lothar v průběhu střetu využil situace a utekl do nehostinné pustiny, která na něj chystala nejedno nepříjemné překvapení. Minimálně s přibitím na kříž na začátku své cesty rozhodně nepočítal.

Příběhové pozadí je v Conan Exiles na poměry žánru vcelku slušně vykresleno. Při vašem putování světem budete nacházet různé typy deníků, poznámek a spisů. Ve finální verzi hry bychom se dle dostupných informací měli dočkat obstojné dějové linky, která by nám nejednou měla vzít dech. Snad se tvůrcům podaří dostát jejich počátečním slibům.

Oáza čeká

Putování po světě Conan Exiles započnete podobně jako v jiných obdobně laděných titulech tvorbou postavy. Nadefinovat svému hrdinovi můžete pohlaví, vzhled, rasu a víru, kterou bude zastávat a prosazovat. Spektrum editačních možností je v tomto díle relativně pestré, tvarování svého charakteru si užijí hlavně detailisté, kteří budou mít možnost upravit většinu detailů svého reka.

„Budování a výroba předmětů naštěstí nepatří mezi primární tahouny tohoto díla. Hlavním lákadlem Conan Exiles je slušně navržený fantasy svět, který má čím zaujmout.“

Po zformování se vaše postava octne na okraji sluncem vyprahlé pouště, jež bude počátečním bodem většiny vašich dobrodružství. Pokud budete chtít v tomto nehostinném světě přežít déle nežli den, nesmíte na vaší startovní pozici setrvávat příliš dlouho. Pískem zavátá pustina vám totiž nabídne jen kamení, roští a polámané dříví, kterým hladový žaludek rozhodně nezasytíte. Zachránit vás před jistou smrtí může jen cesta do vnitrozemí, ve kterém naleznete životem kypící oázy, které vám dají k dispozici dostatek jídla a pitné vody.

Tuctové budování

Oázy jsou nejlepším místem pro vybudování. V jejich středu najdete vše potřebné ke stavbě prvního obstojného sídla, ze kterého budete vyrážet na výpravy do nepříliš přátelského okolí. Model budování není v Conan Exiles žádným způsobem výrazný. Prakticky tu máme možnost vidět prvky z již zmíněných konkurenčních děl, která v tomto směru nejednou nabízí zajímavější možnosti.

Ve vystavěném sídle budete odpočívat, vařit a vyrábět různé typy předmětů. Na pracovním stole si můžete vytvořit meče, štíty, luky, kuše, sekery a různorodé zbroje. Crafting je zpracován podobně jako v ARK: Survival Evolved. Nové recepty se učíte za pomoci dovednostních bodů, které získáváte přežíváním, tvorbou a likvidací nepřátel.

Primární tahoun

Budování a výroba předmětů naštěstí nepatří mezi primární tahouny tohoto díla. Hlavním lákadlem Conan Exiles je slušně navržený fantasy svět, ve kterém můžete najít velkolepé chrámy, křížové cesty, zasmrádlé tábory, gigantické jeskyně, temnotou zalité hrobky, obydlená města a pomalu se rozpadající pevnosti. Osobně jsem byl návrhem herní mapy velmi příjemně překvapen. Každá lokace mi tu nabídla trošku odlišný zážitek, za což jsem byl rád.

„Při hraní jsme měli problémy s propady fps, pády hry, chatrným soubojovým systémem, divným pohybem postav, bugy a řadou dalších nešvarů. Celek je v současné fázi vývoje určen hlavně pro hráče, kterým příval chyb a nedostatků výrazně nenarušuje zážitek ze hry.“

Potěšen jsem byl taktéž pestrou škálou nepřátel. Na svých cestách jsem měl možnost narazit na hyeny, slony, kostlivce, draky, mumie a různorodě vyzbrojené lidi. Humanoidní protivníky je v tomto světě možné zajmout a podrobit své vůli. S armádou dobře vybavených otroků můžete následně čelit jakékoliv pozemské síle. Aspekt otrokářství je v Conan Exiles zpracován hodně kvalitně, vlci samotáři mohou díky tomuto faktu hrát prakticky sami bez větších omezení, jenž v jiných titulech plynou z absence hráčů.

Nesnadný start

Hlavním problémem her v předběžném přístupu je jejich pochybný technický stav. První survival z dílen Funcomu na tom po stránce optimalizace rovněž není nikterak slavně. Při hraní jsme měli problémy s propady fps, pády hry, chatrným soubojovým systémem, divným pohybem postav, bugy a řadou dalších nešvarů. Celek je v současné fázi vývoje určen hlavně pro hráče, kterým příval chyb a nedostatků výrazně nenarušuje zážitek ze hry.

I přes zmíněné technické nedostatky vidím budoucnost Conan Exiles velmi růžově. Komplet nabízí hráči propracovaný fantasy svět, příjemný vizuál, pestrou paletu nepřátel a zajímavý systém otroctví, který osobně považuji za jeden z nejvýraznějších aspektů celku. Za sebe bych toto dílo doporučil primárně žánrovým fanouškům s dobrou herní mašinou. Ostatní by si měli počkat na finální verzi, která k nám dorazí v průběhu příštího roku.

Conan Exiles je dostupný v předběžném přístupu na Steamu. Rozpracovaná verze by se pro Xbox One měla začít prodávat během letošního roku. Poté má na řadu přijít i PlayStation 4.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama