Discovery Tour v Assassin's Creed: Origins vyvolává pozdvižení kvůli cenzuře
Assassin's Creed: Origins Novinka Discovery Tour v Assassin's Creed: Origins vyvolává pozdvižení kvůli cenzuře

Discovery Tour v Assassin's Creed: Origins vyvolává pozdvižení kvůli cenzuře

Martin Cvrček

Martin Cvrček

67
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Ženská ňadra a mužské genitálie jsou v případě všech soch ve hře zakryty mušlemi.

Reklama

Převčírem došlo na obohacení Assassin's Creed: Origins o bezplatný výukový režim Discovery Tour, který je na PC k dispozici i jako samostatný placený produkt pod názvem Discovery Tour by Assassin's Creed: Ancient Egypt. Když se na Discovery Tour zaměřoval ve svém včerejším speciálu kolega Honza Kalný, mimo jiné zmínil cenzuru v podobě mušlí, které zakrývají určité části soch, konkrétně ženská ňadra a mužské genitálie. A tato skutečnost během posledních hodin zapříčinila nemalé pozdvižení.

O cenzuže v režimu Discovery Tour nyní hovoří celá řada velkých herních serverů. Kotaku, Rock, Paper, Shotgun, Polygon, USGamer... Seznam pokračuje dál a dál. Zakrývání citlivých částí soch je přitom k vidění v módu pro Origins i v samostatné verzi, jak se můžete přesvědčit třeba díky screenshotům, které jsme dnes ráno pořídili právě v samostatném vydání. Je však třeba podotknout, že například zadky jsou stále viditelné a k cenzuře nedošlo v případě kreseb a fotografií. Ty jsou naštěstí nedotčené.

I když má Ubisoft ve svém portfoliu South Park, který se s ničím nemaže, přesto se dá říct, že mezi největšími herními společnostmi suverénně vyniká svou korektností. Člověk by tedy čekal, že něco takového by nemělo nikoho příliš překvapovat. Ale opak je očividně pravdou. Je však korektnost skutečně viníkem této mušlovité kauzy? Zjevně ano, i když jde spíše o korektnost v souvislosti s přístupností než s politikou, což bývá nejen v případě Ubisoftu častější případ.

Ve vyjáření pro server Kotaku zástupce Ubisoftu prohlásil, že Discovery Tour vytvořili tak, aby mohlo starověký Egypt navštívit co největší množství lidí různého věku a kulturního zázemí. Vývojáři tedy ve spolupráci s akademiky a zaměstnanci vzdělávacích institutů upravili jeho obsah tak, aby byl vhodný i pro mladší studenty a aby bral v potaz kulturní odlišnosti.

Faktem je, že i když jde jen o sochy, navíc historické, v různých zemích se k nahotě přistupuje různým způsobem a v některých regionech by si tak mohl Ubisoft zadělat na pořádné potíže. Zvlášť v kombinaci s ratingem, který uvádí, že je mód Discovery Tour vhodný pro jedince od 12 let, zatímco samotné Assassin's Creed: Origins je ratingovými společnostmi ohodnoceno jako hra pro dospělé.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že i když působí cenzura s pomocí mušlí jako nesmysl, z něhož si můžeme ještě dlouho dělat srandu, z pohledu Ubisoftu se jednoduše jedná o cenu za možnost distribuovat Discovery Tour prakticky kdekoliv a využívat ho jako vzdělávací program po celém světě a mezi mladšími studenty. Což je nepochybně cíl Ubisoftu od samého začátku.

Vlastní pohled

Osobně si myslím, že Discovery Tour je velmi záslužným a povedeným projektem, který by mohl být v ideálním případě první vlaštovkou a předzvěstí dalších podobných vzdělávacích počinů. Mušle zakrývající ňadra nebo genitálie sice vypadají podivně a nepatřičně a rozhodně nejsou historicky přesné, ale jestli má být projekt využíván pro vzdělávací účely po celém světě, nemám problém věřit tomu, že jde o nezbytnou oběť. S nutností něco cenzurovat pro určité trhy se herní vývojáři podle všeho občas setkávají. Nejideálnější případ by samozřejmě byl, kdyby existovalo více verzí, přičemž cenzurovaná verze by byla k dispozici jen na trzích, které mají s nahotou opravdu problém, ale to by nejspíš byla práce navíc.

Kromě toho jsem přesvědčen, že Discovery Tour i samotná hra obsahuje věci, které jsou víc zarážející než mušle na sochách. Když jsem si během prohlídky zaměřené na zahrnutí malých dívek do vzdělání v Alexandrii vyslechnul větu „Even though it is historically inaccurate, the team felt it was not necessary to prioritize historical sexism over inclusive gameplay”, ještě dlouho jsem si pokládal otázku, jestli jde o nějaký špatný vtip nebo jestli to někdo myslí vážně. Ale vtip to očividně není.

Je v pořádku, že tvůrci upozorňují na historickou nepřesnost, ale v případě její podstaty nevím, jestli se smát nebo lamentovat nad směřováním dnešní společnosti, v níž zjevně historické reálie, z nichž bychom se měli poučit, znamenají méně než přizpůsobování a přepisování historie s ohledem na dnešní standardy. Zakrývat části soch mušlemi a svádět tento krok na co největší přístupnost, pokus dostat svůj produkt do co nejvíce škol po celém světě a snahu vyhnout se problémům s vyobrazením nahoty? Budiž, i když o tom můžeme dlouze diskutovat. Ale svévolně měnit historickou skutečnost, jen aby se někdo náhodou necítil dotčený tím, že ve starověkém Egyptě mělo být vzdělání vyhrazeno jen chlapcům? To už mi připadá poněkud příliš.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama